Ziua Logo
  Nr. 3811 de miercuri, 20 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Reactii, urmari
Contraatac al BOR la Raportul Tismaneanu
-- Biserica va reactiona astazi la documentul considerat drept un produs mistificator care reflecta interese de grup potrivnice ortodoxiei
ZIUA Foto
Raportul Tismaneanu este dezavuat de reprezentantii bisericii care il considera drept un produs mistificator care reflecta interese de grup potrivnice ortodoxiei. Pe o asemenea lucrare nu se poate cladi ceva durabil si atat Academia Romana ca institutie, cat si istoricii, sociologii, carturarii romani si mass-media Romaniei trebuie sa isi rezerve dreptul de a corecta Raportul Tismaneanu, se arata si intr-o luare de pozitie a societatii academice romanesti.
Prezentarea in Raportul Tismaneanu a Bisericii Ortodoxe Romane drept o biserica "colaborationista" si a Patriarhului Romaniei, PF Teoctist, drept un stalp al Partidului Comunist si al Securitatii a starnit proteste in sanul Bisericii, care considera aceasta descriere drept un nou atac murdar la adresa celei mai importante institutii a natiunii romane. Voci ale Patriarhiei si ale Mitropoliilor din intreaga tara vor interveni astazi pentru a atrage atentia asupra mistificarii realitatii, ne-au informat surse avizate. Pretinsul text academic cuprinde referiri bizare la Biserica, cum ar fi aceea ca "a facut pactul cu diavolul, caci evident despre asta este vorba". Altele sunt evident partinice, comenteaza sursele bisericesti. Spre exemplificare, analiza situatiei cultelor religioase in timpul regimului comunist reprezinta o abordare partizana din perspectiva punctelor de vedere personale ale unora dintre reprezentantii Comisiei Tismaneanu. Luandu-se ca paravan prezenta unui ierarh ortodox, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Nicolae - care in mod bizar a anuntat de abia pe 19 decembrie ca habar nu are cine l-a numit in aceasta comisie si ce a facut aceasta Comisie, din care s-a retras in urma cu cateva zile -, reprezentantii de confesiune greco-catolica din aceasta comisie au reusit sa-si impuna un punct de vedere personal, tendentios la adresa Bisericii Ortodoxe Romane si in flagranta contradictie cu adevarul istoric, acuza fetele preotesti. Folosindu-se ca baza de documentare o serie de lucrari discutabile si eludandu-se altele, inclusiv cele publicate de Academia Romana, autorii capitolului ce priveste Cultele se straduiesc din rasputeri sa prezinte Biserica Ortodoxa Romana drept o Biserica colaborationista a fostului regim comunist. Fara argumente incontestabile si folosindu-se exemple irelevante pentru tema de cercetare a Comisiei Tismaneanu, colportandu-se zvonuri niciodata probate, fara a fi consultati istorici de recunoscuta probitate profesionala, autorii acestui capitol incearca din rasputeri sa diminueze presiunea infernala la care a fost supusa Biserica Ortodoxa Romana, precum si suferinta acesteia, cu mii de clerici ortodocsi care au facut temnita politica. Aprecierile la adresa perioadei contemporane, de dupa 1989, exced atributiile Comisiei si se transforma in insulte la adresa Ortodoxiei. BOR a condamnat oficial comunismul inca din 1990.
Istoricii critica dur Raportul
Academicieni si profesori universitari reuniti intr-un Grup de reflectie pentru protectia adevarului istoric au transmis ieri ca Raportul Tismaneanu este o noua incercare de falsificare a identitatii poporului roman si a istoriei sale din secolul XX si o a doua incercare de confiscare a revoltei si idealurilor anticomuniste din decembrie 1989. Din parcurgerea si examinarea chiar partiala a textului rezulta ca acesta cuprinde aprecieri selective cu scopul de a proiecta anumite concluzii care ocolesc adevarul sau il deformeaza, afirma istoricii academicieni ai Grupului. Rezulta limpede ca Raportul serveste anumitor teluri, departe de cele stiintifice. Intr-o formulare aparent academica se prezinta o imagine nereala asupra perioadei 1945-1989. In Raport se pune accentul in mod voit asupra perioadei de dupa 1965 si in acest fel se eludeaza greutatea crimelor anilor 1947-1964, ceea ce poate fi considerata o tentativa de a muta accentele si responsabilitatile dinspre elementele active ale ocupatiei, aparatul represiv al comisarilor ideologici formati la scoala kominternista, spre ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane si personalitati implicate in rezistenta spirituala si culturala a poporului roman, se afirma in luarea de pozitie la care s-a raliat si Centrul de Geopolitica al Universitatii Bucuresti si Asociatia Civic Media. In formula actuala a Raportului avem de a face cu o incercare deliberata de falsificare a istoriei, prin care se acopera rolul anti-crestin si anti-european, supra-national si anti-uman al sistemului totalitarist comunist, mai afirma istoricii, care fac un apel la Academia Romana, Parlamentul Romaniei si mass-media sa intervina pentru a corecta acest Raport si consecintele asumarii sale de catre Presedintia Romaniei. (L.I.)
"Sa nu mai ratacim niciodata drumul"
Condamnarea regimului comunist reprezinta un certificat ca Romania s-a inscris pe drumul normalitatii in consonanta si cu evolutia vietii politice pe plan european, a scris fruntasul taranist Ion Diaconescu in discursul sau pe care trebuia sa il citeasca luni in plenul Parlamentului. "In mod normal acest proces si aceasta sentinta de condamnare ar fi trebuit sa aiba loc in saptamanile care au urmat dupa evenimentele din decembrie '89. In zecile de ani insa, timp cat a stapanit aceasta tara, regimul comunist si-a creat foarte puternice structuri de dominare care n-au putut fi inlaturate in momentul decembrie '89 si care au continuat sa domine desfasurarea vietii politice romanesti lungi perioade de timp dupa aceea. Imi exprim speranta, chiar convingerea, ca poporul roman va fi ocrotit in viitor sa nu mai cunoasca asemenea urgii. Dumnezeu sa ne ajute sa nu mai ratacim niciodata drumul cel adevarat", se mai arata in discurs. (A.H.)
Presa internationala apreciaza gestul, dar constata ca a venit cam tarziu
O condamnare intarziata
"Presedintele Romaniei denunta era comunista", remarca presa internationala, in frunte cu New York Times. "Initiativa de a infiinta o comisie care sa studieze perioada comunista seamana cu decizia luata de Iliescu, de a convoca o echipa internationala de istorici, condusa de castigatorul Premiului Nobel, Elie Wiesel, care sa analizeze rolul Romaniei in Holocaust", noteaza cotidianul new-yorkez.
Demersul de luni al presedintelui Romaniei Traian Basescu, de a condamna regimul comunist, inscrie Romania pe lista fostelor state aflate sub influenta blocului sovietic, precum Cehia, Bulgaria si Ucraina, care au denuntat deja acest sistem, comenteaza The New York Times in pagina electronica, preluat de Mediafax. "Este la fel de important precum condamnarea national-socialismului de dupa cel de-al doilea razboi mondial", a declarat Plamen Tvetkov, profesor de istorie la Universitatea Noua din Sofia. Romania si Bulgaria s-au dovedit a fi cele mai retinute state in a condamna atrocitatile regimului comunist extins pe o perioada de jumatate de secol, comenteaza cotidianul american.
La inceputul acestui an, Adunarea Parlamentara a Consiliul Europei a adoptat o rezolutie prin care condamna fostele guverne comuniste din Europa de Est si a cerut acestor tari sa "reevalueze istoria comunismului" si sa condamne regimurile "fara ambiguitate". Demersul presedintelui Romaniei Traian Basescu, cu doua saptamani inainte de aderarea la UE, reprezinta insa o tentativa tarzie de delimitare de regimul comunist, comenteaza The New York Times. "Raportul Tismaneanu a provocat serioase controverse inca inainte de a fi dat publicitatii oficial, in special din cauza mentionarii unor politicieni romani activi", explica publicatia austriaca "Der Standard". La randul sau, "Gazeta Wyborcza" mentioneaza ca intre invitatii la sesiunea celor doua camere ale Parlamentului s-a numarat si fostul presedinte polonez Lech Walesa. "International Herald Tribune" scrie: "Demersul intervine cu numai doua saptamani inaintea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana" si "reprezinta o incercare intarziata a tarii de a se rupe de regimul comunist in mod mai categoric decat a fost posibil in revolutia gestionata din 1989". (D.E.)
Ioan Oltean, vicepresedinte PD
Presedintele Senatului s-a temut
"Domnul Nicolae Vacaroiu putea sa gestioneze mai bine manifestarile huliganice ale PRM. Aceste manifestari ar fi putut fi evitate sau diminuate. Potrivit regulamentului Camerei, presedintele de sedinta are posibilitatea chemarii la ordine a deputatilor care nu sunt disciplinati si poate chiar dispune evacuarea din sala a deputatilor. Singur ca domnul Vacaroiu s-a temut ca evacuarea din sala ar fi creat o iritare si mai mare, dar ar fi putut fi evacuati acei invitati care aveau afise, care strigau. Invitatii nu au dreptul de a se manifesta la balcoane, sunt doar observatori, privitori. Nu cred ca a fost vorba de o complicitate politica a domnului Vacaroiu, ci de o teama de a nu escalada violenta, daca s-ar fi recurs la evacuari". (C.E.)
Bogdan Ciuca, purtator de cuvant PC
Toti suntem raspunzatori
"Din punctul nostru de vedere, sedinta de luni din Parlament a fost una scapata de sub control, prin tot ceea ce s-a intamplat. Cred ca s-ar fi putut totusi evita acest circ. Nu stiu daca neaparat Vacaroiu a fost vinovat. Cred ca toti suntem vinovati, si cei care au condus sedinta si cei care au asistat, unii prin pasivitate, iar altii prin incisivitate. A fost, oricum, o atmosfera care nu a facut deloc cinste Parlamentului." (V.D.)
Emilian Francu, deputat PNL
Vacaroiu, vinovat 80%
De tot circul care a avut loc in Parlament se face vinovat, in proportie de 80 la suta, Nicolae Vacaroiu. El a condus sedinta intr-un mod dezastruos. Vacaroiu nu a facut deloc apel la chestori sau la persoanele care erau acolo pentru a asigura ordinea. Eu eram chiar sub balconul de unde Horia Patapievici cerea ajutorul parlamentarilor. Omul voia sa se faca dreptate, balconul era invadat de peroane care il amenintau pe el si pe invitatii aflati acolo. Eu, personal, am trait o senzatie de neputinta. Nicolae Vacaroiu a lasat circul tocmai pentru ca solemnitatea sedintei sa se piarda. Comunismul a murit urat. (R.G.)
Cristian Diaconescu, purtator de cuvant al PSD
E exagerat sa invinovatesti un singur om
"In primul rand, sedinta a fost extrem de grea si deosebit de tensionata. Din pacate, multi si-au adus contributia la aceasta stare de fapt. Dupa parerea mea, presedintele de sedinta a aplicat prevederile Regulamentului, dar o atitudine normala si respectarea ei revine tuturor celor care sa doresc sa participe la eveniment. E exagerat sa plasezi intreaga responsabilitate pe umerii unui singur om. Din cate am inteles, Vacaroiu a facut de nenumarate ori apel la liniste si calm". (R.A.)
O condamnare primita cu bucurie
Paul Dumitrescu, unul dintre putinii supravietuitori ai detentiei politice, a asistat la discursul de condamnare a comunismului rostit de presedintele Basescu. "Se zice ca fiecare condamnare produce un regret. Insa in situatia data, in mod paradoxal, este o mare bucurie pentru Romania dat fiind faptul ca am asistat la immormantarea acestui nenorocit regim comunist, care n-a avut rival in intreaga istorie a umanitatii prin bestialitate si cruzime. Din pacate, in timpul manifestarii, atmosfera a fost pur si simplu imposibila din cauza organizarii comunisto-securiste desfasurate de Vadim. Nu inteleg de ce fortele de ordine nu au intervenit pentru evacuarea celor care au tulburat aceasta ceremonie pe care poporul roman o asteapta din 1945". (O.B.)
PSD identificat cu traditia PCR
Presedintele Comisiei de analiza a regimului comunist, Vladimir Tismaneanu, a apreciat ca faptul ca PSD, in loc sa isi asume identitatea de partid democrat, prefera sa se identifice cu traditia Partidului Comunist este o problema. "Faptul ca Partidul Social Democrat, in loc sa isi asume identitatea de partid democrat, prefera sa se identifice cu traditia Partidului Comunist, partid care a lichidat social-democratia romana (...), faptul ca in loc sa se delimiteze de negationisti si revizionisti, prefera sa mearga in compania lor este o problema", a afirmat Vladimir Tismaneanu. (R.A)
Liga Pro Europa cere ancheta
Liga Pro Europa (LPE) din Targu Mures a solicitat intr-o scrisoare deschisa data publicitatii, ieri, Birourilor Permanente ale celor doua camere sa ancheteze situatia creata de PRM prin aducerea in incinta Parlamentului de trupe de presiune si sa aplice sanctiunile ce se impun. In documentul semnat de Smaranda Enache, LPE isi manifesta indignarea fata de indulgenta pe care presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a manifestat-o fata de "iesirile huliganice ale parlamentarilor PRM, in frunte cu presedintele partidului, Corneliu Vadim Tudor". (R.A.)
 Afisari: 3186  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 16 Afiseaza toate comentariile  
Contraatac al BOR la Raportul Tismaneanu   de padureanu
BOR E O INSTITUTIE COMUNISTO-SECURISTA   de Sandu28
Contraatac al BOR   de doctorul
File din raport.....   de alwis46
Biserica Ortodoxa Romana si Academia Romana - organe colaborationiste ale comunistilor   de Mihai M
Adunarea Bisericeasca este penetrata de PD... Poate vor alta garnitura!   de Vasile Bleaga
MAI CRESTINILOR...   de Alcor
Ceea ce ascude dl. Tismaneanu urmasul 'pe stil nou' al 'istoricului' stalinist Mihai Roller   de Romeo2004
Critica nefondata si ipocrita   de Gargantua
Neadevar istoric   de octaaa
Asa e!   de floricel
Adevarul supara pa oameni si pa popi!   de Giculica zbanghiul-turbat
una peste alta.........   de catalin_mattei
Nu tintiti gresit   de ionescu ovidiu
Cine sunt cei care ne scriu si ne manipuleaza ISTORIA   de Virgil Ciuca
preoti cu crucrea, in frunte   de Mutu
A r h i v a
  Golanul penal    38 comentarii
  Scapati de structurile Kominternului!    2 comentarii
  Helmut Kohl la "Zece pentru Romania"    
  Subprefectul de Iasi impuscat    
  Vine o vreme de plecat in Cuba    
 Top afisari / comentarii 
 Golanul penal (5786 afisari)
 Contraatac al BOR la Raportul Tismaneanu (3186 afisari)
 De vina este tarisoara meaaa! (I) (2067 afisari)
 Scapati de structurile Kominternului! (1608 afisari)
 Romani sclavi in Italia (1419 afisari)
 Traian Basescu in lupta cu ramasitele comunismului (700 afisari)
 Ultimele pagini ale Raportului FBI despre John Lennon au fost facute publice (176 afisari)
 CSAT si-a stabilit prioritatile pentru 2007 (99 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01605 sec.