Ziua Logo
  Nr. 3809 de luni, 18 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Bomba Savinesti
-- 186.000 de litri de combustibil de racheta, care pot sari in aer in orice moment, stau abandonati de 16 ani in curtea Institutului de Cercetari pentru Fibre Sintetice din Savinesti
Localitatea Savinesti poate disparea in orice moment de pe suprafata pamantului. O "bomba" chimica de aproape 20 de tone care sta de 16 ani abandonata in curtea Institutului de Cercetari pentru Fibre Sintetice poate exploda spontan. Zeci de butoaie incarcate cu combustibil de racheta, TG02, provenit de la o unitate militara din Babadag stau nesupravegheate intr-o cladire nepazita si care e incuiata doar cu un lacat chinezesc. Pe langa cele 18,6 tone de TG02, pe platforma chimica de la Savinesti sunt depozitate alte 28 de substante si deseuri toxice si periculoase. Un raport al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor a confirmat situatia deosebit de periculoasa de la Savinesti. Pana acum insa nimeni nu a facut nimic. Doar discutii si promisiuni. In tot acest timp, riscul producerii unei catastrofe este in continuare extrem de ridicat, peste sase mii de oameni fiind expusi direct.
La doar 15 km de Piatra Neamt
Comuna Savinesti din judetul Neamt risca sa fie stearsa de pe suprafata pamantului. "Vinovat" pentru aceasta situatie este Institutul de Cercetari pentru Fibre Sintetice SA (ICEFS) situat pe platforma industriala Savinesti, la doar 15 km de Piatra Neamt, resedinta judetului. In urma unui control efectuat de Comisariatul General al Garzii Nationale de Mediu in incinta ICEFS au fost identificate 29 de produse chimice avand 38.169 de kg si caracteristice principale precum inflamabil, foarte inflamabil, toxic cutanat si/sau prin inhalare/ingerare si nociv. In ultimii trei ani, inspectorii Comisariatului Judetean Neamt al Garzii Nationale de Mediu, au aplicat ICEFS Savinesti 11 sanctiuni si au impus o serie de masuri in vederea protejarii populatiei si mediului inconjurator, dar in zadar. Conform unui raport intocmit de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA), doar 25 de procente din masurile impuse au fost respectate de conducerea ICEFS.
Fara acte de provenienta
Cele 18,6 tone de combustibil de racheta, denumit in termeni industriali TG02, care provin de la o unitate militara din Babadag au fost aduse pe platforma chimica, in incinta ICEFS, in anul 1990. Substanta este depozitata intr-o cladire construita la inceputul anilor '60, fara paza, fara geamuri si incuiata cu un lacat chinezesc, denumita Depozitul de Chimicale si Deseuri Toxice si Periculoase. Cladirea este proprietatea SC Melana Savinesti, aflata in curs de lichidare judiciara. Combustibilul este inutilizabil, iar incinerarea ar costa in jur de 50-60 de mii de euro, suma pe care proprietarul bunului, ICEFS nu o detine. TG02, conform datelor din Fisa Tehnica de Securitate intocmita de ICEFS, este un amestec de xilidine tehnice (50%), trietilamina, apa, etanol si dietanol amina. TG02 este un produs rezidual cu destinatie de combustibil de racheta. Este considerat un produs chimic periculos fiind toxic, iar din cauza concentratiei ridicate de xilidine foarte inflamabil. TG02 este hidroscopic, persistent, nebiodegradabil si nociv pentru mediu. Conditiile de depozitare sunt precare. A fost adus la Savinesti in urma cu 16 ani pentru recuperarea trietilaminei din produs, care urma sa fie utilizata de catre Melana SA. Produsul a fost transmis fara plata de la UM 02119 Babadag catre ICC Chim Bucuresti in baza ordinului nr. 1 din ianuarie 1990 al sefului UM 02550 din Bucuresti, gen.-lt. Marin Balteanu. In acte figureaza doar 12.597 de kg si nu 18.600 cat au fost gasite la inventar. Despre diferenta nu exista nici un document justificativ. La ICEFS a ajuns printr-un proces verbal de custodie intocmit in luna februarie 1990.
Conditii de securitate ignorate total
In aceeasi cladire sunt depozitate alte 28 de substante si deseuri toxice si/sau periculoase. Pardoseala de placaj anti-acid in mare parte este deteriorata. Conform MMGA, "raportat la caracteristicile produselor depozitate si la situatia actuala din cadrul ICEFS, corelata cu situatia generala de pe platforma chimica Savinesti, se apreciaza ca modul de depozitare nu intruneste conditiile de siguranta necesare". Cand au facut aceasta apreciere specialistii au avut in vedere urmatoarele motive: majoritatea butoaielor de otel cu pereti dublii, inchise cu busoane cu garnituri de teflon prezinta un vizibil grad de coroziune; amplasarea recipientelor este necorespunzatoare (verificarea rapida a fiecarui butoi este imposibila, de asemenea, in cazul unui incident interventia pentru limitarea sau eliminarea efectelor negative este ingreunata); marea majoritate a butoielor au fundurile deformate, bombate, iar trei dintre recipiente sunt puse chiar deasupra unei canalizari de ape chimic impure; cladirea in care sunt depozitate cele aproape 40 de tone de materiale si deseuri chimice nu are dotarea necesara in caz de incendiu; lista care ar trebui sa prezinte incompatibilitatile celor 29 de produse si deseuri ce duce la imposibilitatea evaluarii riscului suplimetar de generare de riscuri (un exemplu ar fi incompatibilitatea dietilentriamin cu materiale oxidante, cum ar fi acizii); ICEFS nu are contract cu nici o formatiune de pompieri, asa cum prevede legea; conducerea institutului a omis si notificarea vecinilor asupra riscurilor; nu sunt respectate distantele prevazute de lege (in loc de doi km de la depozit, la mai putin de 500 de metri functioneaza un grup de instalatii CO-Fosgen-HCI); lipseste cu desavarsire securitatea cladirii in ansamblu (noaptea nu este iluminat, gardul ce imprejmuieste depozitul este in mare parte distrus, gratiile lipsesc la mai multe geamuri).
Inventar exploziv
In urma unui inventar realizat de autoritati in data de 01.03.2006 au fost gasite aproape 40 de tone de chimicale si deseuri toxice si periculoase in incinta ICEFS.
Iata lista celor 29 de produse periculoase si toxice ce zac fara control in curtea Institutului de pe Platforma Industriala Savinesti: 800 de kg de nitrotoluen (inflamabil, toxic cutanat si prin inhalare), 200 de kg de alcool metilic (foarte inflamabil, toxic prin inhalare si ingerare), 600 de kg de emulgator SO6, 4000 de kg de paranitroanilina (toxic prin inhalare, contact cutanat si ingerare), 800 de kg de dietilentriamina (nociv cutanat si la ingerare, produce arsuri), 800 de kg de dietanolamina (iritant pentru ochi si piele, periculos prin expunere la caldura), 100 de kg de aldehida formica (toxic prin inhalare, contact cutanat si ingerare), 600 de kg de acid 2 etil hexanoic (nociv cutanat si iritant pentru ochi), 200 de kg de difil uzat (iritant pentru sistemul respirator si ochi), 400 de kg de metacrilat de 2 etil-hexil (inflamabil, iritant pentru sistemul respirator si ochi), 200 de kg de anisol (inflamabil, toxic prin inhalare, contact cutanat si ingerare), 600 de kg de metacrilat de metil (foarte inflamabil, iritant pentru ochi, sitemul respirator si piele), 76 de kg de colorant rosu lac, 200 de kg de biocid, 250 de kg de produs neidentificat, cristalizat - posibil carbonat de etilena, 171 kg de deseau snur azbest, 94 de kg de produs neidentificat, cristalizat - posibil persulfat de potasiu, sase kg de dibenzil dizocianat - DBDI - (poate forma amestecuri inflamabile, este nociv la ingerare, inhalare si cutanat), zece kg de reactivi chimici de laborator - neidentificati, o cantitate neprecizata de produs solid pulverulent - posibil colorant, 175 de kg de sulfocianura de amoniu (toxic prin ingerare, cutanat si prin inhalare), 200 de kg de produs neidentificat - posibil N-metil morfolina, 8360 de kg de toluilen dizocianat - TDI - (toxic prin inhalare, iritant pentru piele si ochi, reactie violenta cu apa), 120 de kg de glicol uzat (nociv prin ingerare si inhalare), 88 de kg de sodiu metalic (inflamabil spontan in aer, reactioneaza violent cu apa), 18600 de TG 02 (foarte inflamabil, toxic prin ingerare, cutanat si prin inhalare), 44 de kg de VIP Oil, 240 de kg de acid sulfuric pentru acumulatori (toxic, coroziv si produce arsuri severe) si o cantitate neprecizata de emulgator "Romestat".
Prefectul cauta 38.000 de euro pentru incinerare
In rezolvarea situatiei de la ICEFS s-au implicat o serie de institutii ale statului, dar deocamdata totul este la nivel de discutii, proiecte si "identificarea resurselor necesare" transportului si incinerarii a celor aproape 40 de tone de materiale si deseuri chimice periculoase.
Prefectul de Neamt, Toader Mocanu, a identificat doua societati comerciale care ar putea rezolva problema de pe platforma chimica Savinesti. Cel mai mic pret la care s-a ajuns este de 38 de mii de euro, dar nici de aceasta suma nu dispune nici una din partile implicate.
Autoritatile locale asteapta ca actiunea de incinerare sa fie finantata printr-un program derulat prin Protectia Mediului, dar finantare se acorda doar firmelor fara datorii, iar cei de la ICEFS au restante uriase la bugetul statului si nu numai. Mocanu ar avea si o solutie, cei drept tipic romaneasca: ar trebui gasita o alta societate, care este cu platile la zi si care sa preia substantele respective.
Dar si in aceasta situatie exista riscul sa nu se acorde finantarea si atunci societatea bine-intentionata ar ramane cu bomba in curte. "Vreau sa rezolvam odata aceasta problema ca m-am saturat de cate interventii am facut si cate promisiuni mi s-au facut in zadar", a declarat prefectul judetului Neamt.
Doar discutii
In problema privind combustibilul TG02 s-au implicat si specialistii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Neamt.
Colonelul Ioan Nitica, seful ISU Neamt, sustine ca este vorba despre un combustibil de racheta, cu viteza foarte mare de ardere, aflat intr-o cantitate considerabila. Astfel, riscul izbucnirii unui incendiu si a unei explozii este foarte mare. Pe de alta parte, substanta este foarte puternic poluanta, mai ales ca are durata de exploatare depasita.
Despre pericolul in care se afla locuitorii comunei Savinesti si cei care lucreaza pe platforma chimica s-a discutat si in Camera Deputatilor. In cadrul unei interpelari, deputatul Razvan Bobeanu a cerut excplicatii ministrului Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu. Deputatul a primit o serie de informatii privind compozitia TG 02 si date despre produsele si deseurile chimice toxice si periculoase deportate la ICEFS, dar nu si despre cum va fi solutionata problema.
Sase mii de oameni, posibile victime
Comuna Savinesti este asezata in partea central-sudica a judetului Neamt, la 12 km de resedinta judetului, de o parte si de alta a drumului national DN 15 Piatra-Neamt - Bacau. Teritoriul comunei se intinde intre lunca raului Bistrita la S-V si pana in lunca paraului Cracau la N-E, avand o suprafata de 2017 ha. Conform datelor recensamantului din 18-27 martie 2002, populatia stabila a comunei numara 6086 locuitori. Satele care intra in componenta comunei Savinesti sunt Dumbrava Vale si Dumbrava Deal. La acestea se poate adauga si Colonia Savinesti, o mica comunitate (actualmente cartier) ce a luat fiinta odata cu venirea in localitate a muncitorilor si specialistilor ce au contribuit la ridicarea in anii '60 a platformei chimice.
Teroristul
ICEFS are ca activitate principala cercetarea si dezvoltarea in stiinte fizice si naturale, iar ca activitate secundara productia de materiale compozite polimerice, fibre si tesaturi sintetice. Unitatea este incadrata din punct de vedere al reglementarilor si controlului pe linie de protectie a mediului un obiectiv cu risc minor. Cu toate ca raportul comisarilor de la mediu contrazice flagrant acest lucru. Pe pagina de web a societatii, ICEFS este prezentata ca fiind firma care "a reusit sa se impuna pe piata nationala ca furnizor de materii prime in industria maselor plastice si a fibrelor sintetice si prin continua cercetare in domeniu a reusit sa ofere peste 80 de produse".
Pagina realizata de Laszlo KALLAI 
 Afisari: 2219  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
186.000 de litri=18,6 tone de combustibil ??   de M_D_L
A r h i v a
  Securistii lui Basescu    20 comentarii
  Politicienii, intre poarta Raiului si cazanul cu smoala    12 comentarii
  SJP lucreaza la "Cartea alba a jurnalistilor"    1 comentariu
  Ministru si cetatean    1 comentariu
  "Esti in carti!" cu "Iliescu-KGB"    6 comentarii
  Se intorc "capsunarii" pentru Sarbatori    4 comentarii
  Detectivii pleaca in Cuba!    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Securistii lui Basescu (5065 afisari)
 Pentru Iliescu, se strange latul (4504 afisari)
 Fiica secreta a lui Mel Gibson (3651 afisari)
 "Dupa noi vom veni tot noi" (3369 afisari)
 Bomba Savinesti (2219 afisari)
 Amintiri din comunism (733 afisari)
 iPod + Nike, visul raufacatorilor (91 afisari)
 Katie Holmes o ajuta pe Victoria Beckham sa se lanseze la Hollywood (55 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01918 sec.