Ziua Logo
  Nr. 3807 de vineri, 15 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Stiri pe scurt
Regele si regina, incalziti de aplauze
La Sediul Central al Bibliotecii Nationale a avut loc ieri deschiderea sesiunii de comunicari "Anul Carol I - Casa Regala a Romaniei in documente", eveniment la care au participat si Majestatile Lor, Regele Mihai si Regina Ana. Conform Rompres, regele si regina au indurat o temperatura prea putin propice unei manifestari culturale, fiind incalziti doar de caldura aplauzelor cu care au fost primiti. Timp de aproape doua ore cei doi au stat intr-o sala rece si neprimitoare, inconjurati de un public incotosmanat, format in cea mai mare parte din angajati ai bibliotecii. In deschiderea expozitiei care reuneste carte bibliofila, documente, fotografii, manuscrise, medalii, desene sau partituri, apartinand Bibliotecii Nationale, fostul director al institutiei, Dan Erceanu, nu a pierdut prilejul de a semnala situatia in care se afla biblioteca, "institutie a tarii care merge precum tara", "trenarea de 20 de ani a finalizarii unui nou sediu", exprimandu-si insa parerea ca "biblioteca va prospera odata cu propasirea tarii". Cu aceasta ocazie profesorul Ioan Bulei a conferentiat despre "Modelul Carol I, cel care a fost corect in activitatea politica, precum si in cea de familie", iar Gabriel Strempel a evocat personalitatea bibliotecarului regal G.T. Kirileanu devotat Casei Regale a Romaniei si care a sfarsit in saracie in 1960, ostracizat de comunisti. Sesiunea de comunicari va continua si pe parcursul zilei de azi. (M.A.)
Eliade frantuzit
Ultima etapa a proiectului intitulat "Zilele Mircea Eliade in comunitatile romanesti de pretutindeni" s-a derulat in perioada 12-14 decembrie la Paris si Lille. Programul a cuprins seria de conferinte "Mircea Eliade et la droite europ�enne" si "Mircea Eliade, ecrivain et m�morialiste" care au avut loc la sediul Institutului Cultural Roman din Paris si la Institutul de Studii Politice din Lille. Proiectul, organizat de ICR, prin Directia Romani din Afara Tarii, in parteneriat cu Asociatia Passages din Lille, vizeaza punerea in discutie a unor elemente ce configureaza identitatea si spatiul culturii romane in context european prin intermediul personalitatii si operei lui Eliade. (L.D.)
Anotimpuri si anotimpuri...
Douazeci de imagini incearca sa surprinda cateva aspecte din tainele vietii: exuberanta si candoarea copilariei, minunea prieteniei si a iubirii, rodirea duhovniceasca, precum si realitatea mortii, ca trecere in "anotimpul vesniciei". Mesajul vizual este potentat, in cazul fiecarei fotografii din expozitia "Anotimpurile vietii" de Cristina si Stefan Ionescu-Berechet, de prezenta unor versuri extrase din poetica romaneasca. Expozitia a fost deschisa pe 14 decembrie, la Teatrul National Bucuresti (Sala Amfiteatru), urmand ca ea sa poata fi vizitata pana pe 20 decembrie. (L.D.)
Stavilar intre lumi
Indochina anilor '20, un spatiu al culorilor violente. Doua orase: al albilor, stralucitor si fantomatic, si al "celorlalti", saracacios, crud si senzual. O familie care se lupta pentru supravietuire, cu trei dusmani neinduratori: apele oceanului atotputernic, colonistii mercantili si propriii demoni. Dragostea a devenit moneda de schimb, iar viata omeneasca o marfa oarecare. Cat va rezista stavilarul ridicat in calea acestui potop? "Stavilar la Pacific" (Editura Humanitas, Colectia "Raftul Denisei", traducerea Alexandru Baciu), primul roman de succes al lui Marguerite Duras - nominalizat la Premiul Goncourt - 1950), a fost ecranizat, in 1958, in regia lui Rene Clement, cu Anthony Perkins si Silvana Mangano in rolurile principale. "Marguerite Duras se priveste in romanul sau ca intr-o oglinda, astfel ca adevarul autobiografic si fictiunea se topesc impreuna intr-o creatie a carei forta iti taie rasuflarea". (Jean-Louis Araaud). (L.I.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Romania nu are nici rege si nici regina   de folclorist
A r h i v a
     
  Premii pentru COMEDIA TINE LA TINEri    
  Ce e cu romanii?    2 comentarii
  Ce citeau romanii acum 68 de ani?    
 Top afisari / comentarii 
 Groparul lui Iliescu (9086 afisari)
 Tovarasa Smaranda (3300 afisari)
 Un general roman conduce razboiul din Irak (3055 afisari)
 Glumetii DNA (2256 afisari)
 Suferinta ii tine de cald Madonnei (2024 afisari)
 ''Tatal Nostru'', colinde, bani si doctrine la Consiliul PNG (463 afisari)
 Alimentatia vegetariana, in stransa legatura cu un IQ ridicat (87 afisari)
 AFP: Continua disputa privind laicitatea unei Romanii care incearca sa-si revina dupa jumatate de secol de "ateism comunist" (66 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02488 sec.