Ziua Logo
  Nr. 3806 de joi, 14 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Printr-un ordin, Pomul de Craciun al Republicii Moldova va purta "straie nationale" si va fi redenumit "Pomul Tarii"
Voronin a desfiintat Bradul de Craciun
Presedintele de la Chisinau, Vladimir Voronin, da semnale din ce in ce mai clare ca a renuntat la orientarea pro-europeana si se indreapta cu toata viteza catre Moscova. Dupa ce a reusit sa impuna in scolile din Republica Moldova un manual de istorie anti-romanesc, Vladimir Voronin a acuzat Romania de amestec in treburile interne ale Republicii Moldova. Ultima sa iesire: impotriva Mitropoliei Basarabiei, supusa Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane, pe care a acuzat-o de coruptie.
Cuprins parca de o febra dictatoriala Vladimir Voronin incearca sa reglementeze tot ce ii iese in cale: de la bradul de Craciun, pe care l-a redenumit "Pomul Tarii", la Mos Craciun care urmeaza sa se prezinte in fata copiilor cu suba mitoasa, caciula de miel si traista moldoveneasca. Toate acestea, dupa ce presedintele de la Chisinau s-a ocupat personal de organizarea unor festivaluri muzicale. Iar inainte de alegerile locale din primavara anului viitor, Vladimir Voronin incearca sa puna mana si pe postul de radio Antena C din Chisinau.
Cel mai probabil Vladimir Voronin s-a speriat de perspectivele europene - stat de drept si combaterea coruptiei - si a batut palma cu Vladimir Putin, un semnal clar in aceasta directie fiind reluarea importurilor rusesti de carne din Basarabia.
"Pomul Tarii" va fi instalat in Piata Marii Adunari Nationale, in fata Guvernului. S-a mai ordonat ca pomul sa fie aprins la 23 decembrie de catre seful statului si primarul interimar, iar cei instalati pe platourile din sectoarele capitalei - de catre pretori.
"Dupa ce au citit ordinul presedintelui, responsabilii de amenajarea Pomului de Craciun din cadrul Primariei au strans nedumeriti din umeri, caci e imposibil ca pomul sa fie imbracat in ie si catrinta. Leonid Gorceac, seful Directiei cultura din cadrul primariei, a declarat pentru TIMPUL ca nici chiar dupa ce a vorbit cu consilierul presedintelui, Mihai Platon, nu i-a fost clar ce s-a avut in vedere prin "stil national". "Deocamdata, este o enigma si pentru noi ce inseamna exact <<stil national>>. Noi nu producem jucarii pentru amenajarea Pomului de Craciun, de aceea, nu stim cum ar putea fi impodobit acesta. Vom organiza o sedinta speciala unde o sa analizam si o sa decidem cum ar putea arata un Pom de Craciun "in stil national".
Monumentul eroului sovietic "eliberatorul" Basarabiei
Jucarii in stil national
Gorceac ne-a spus ca se gandeste la niste jucarii in stil national confectionate de mesteri populari, iar in jurul bradului s-ar putea sa afiseze steguletele raioanelor. Pentru a face lumina in acest caz extrem de complicat, persoane cu functii de raspundere din cadrul presedintiei si al primariei se vor intalni astazi in PMAN ca sa se clarifice cum anume va arata bradul "moldovean", se mai arata in cotidianul "Timpul".
Inca din 2003, V. Voronin a propus ca Pomul de Craciun sa aiba specific national si a sustinut ca si Mos Craciun trebuie sa arate mai taraneste - sa poarte cojoc si caciula de carlan.
Atac comunist la Mitropolia Basarabiei
Singura institutie a fostei republici sovietice care s-a realipit la tara, prin intermediul Patriarhiei Romaniei, a devenit tinta lui Voronin.
Presedintele Voronin alaturi de mitropolitul filorus Vladimir care tine de Patriarhul Alexei
Vladimir Voronin a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca "exista coruptie chiar si in randurile slujbasilor bisericii, altfel niciodata nu ar fi aparut Mitropolia Basarabiei, sub care si-au gasit acoperamant abaterile de la canoanele bisericesti". "Aici sunt interese care pot sa suga doua tate, cea a Moldovei si cea a Bucurestiului", a afirmat Voronin, transmite Rompres. In Republica Moldova functioneaza in prezent Mitropolia Moldovei, subordonata canonic Patriarhiei Moscovei, si Mitropolia Basarabiei, reactivata in 1992 si subordonata Patriarhiei Ortodoxe Romane.
Mitropolia Moldovei a aparut dupa ce, in iunie 1940, Basarabia a fost incorporata URSS. In 1940 in Basarabia erau 1090 de biserici si 28 de manastiri cu peste 1500 de preoti si calugari. In 1989 mai ramasesera doar 150 de biserici, o singura manastire si mai putin de 700 de preoti. Sute de biserici au fost demolate, iar altele au fost transformate in depozite, restaurante, cinematografe, grajduri, muzee ale ateismului. Muzeul de Istorie si Arheologie bisericeasca de la Chisinau, cel mai mare din tot Regatul Romaniei, a fost desfiintat, iar renumita biblioteca a Manastirii Noul Neamt din Chitcani a fost arsa in piata orasului.
Preotii cer explicatii
Mitropolia Basarabiei, subordonata canonic Bisericii Ortodoxe Romane, va cere explicatii presedintelui Republicii Moldova pentru afirmatiile facute, potrivit carora "coruptia exista si in randurile paturilor bisericesti, iar in cadrul Mitropoliei Basarabiei si-au gasit acoperamant toate abaterile de la canoanele bisericesti". Potrivit unui comunicat al biroului de presa al Mitropoliei Basarabiei, citat de Basa-press, declaratiile presedintelui Vladimir Voronin "sunt calomnii si afirmatii ilogice fara nici un temei".
Acelasi comunicat precizeaza ca "Mitropolia Basarabiei nu a fost creata de oameni corupti sau grupuri de interese" si ca, prin declaratiile pe care le-a facut, presedintele Voronin a aratat inca o data ca ignora cu buna stiinta Mitropolia Basarabiei. Presedintele Republicii Moldova "trebuie sa respecte drepturile tuturor cetatenilor, fara sa tina cont carui cult apartin, fara a favoriza un cult in detrimentul altuia", subliniaza comunicatul. "Daca seful statului cunoaste acte de coruptie in care este implicata Mitropolia Basarabiei, il rugam sa ni le prezinte si noua. Totodata, ne asumam dreptul de a-i cere explicatii referitor la acuzatiile care ni se aduc", se mai arata in comunicatul Mitropoliei Basarabiei.
Amestec in treburile interne
Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a acuzat Romania la inceputul acestei luni de amestec in afacerile interne ale Moldovei, transmite Rompres. Liderul comunist de la Chisinau a declarat ca "in cei 15 ani de cand Republica Moldova si-a obtinut independenta, Bucurestiul incearca sa-i impuna anumite reguli de joc si principii".
"Daca ar fi sa privim mai profund datele problemei si sa le evaluam corect, aceasta nu este altceva decat ingerinta in afacerile unui stat independent", a afirmat presedintele Vladimir Voronin, care a adaugat ca "Moldova nu le-a cerut niciodata autoritatilor romane sa faca acest lucru". "Autoritatile Republicii Moldova sunt in masura sa asigure in mod independent integrarea europeana a tarii, precum si dezvoltarea interna democratica a statului, ameliorarea nivelului de trai al populatiei, fara prieteni si avocati, care ni se impun de peste Prut", a mentionat, in acelasi context, presedintele Voronin.
Totodata, Ministerul de Externe al Republicii Moldova l-a convocat la sediul sau pe ambasadorul Romaniei la Chisinau, Filip Teodorescu, pentru a protesta fata de implicarea Bucurestiului in afacerile interne ale republicii, conform unui comunicat emis de diplomatia moldoveana. Potrivit acestui comunicat, preluat de agentiile de presa rusesti, ambasadorului roman i s-a pus in vedere "atitudinea sfidatoare a presedintelui Uniunii Teatrale din Romania, Ion Caramitru, care a vizitat recent capitala Republicii Moldova". Cunoscutul actor roman a declarat pentru ziarul Jurnal de Chisinau ca, "istoric vorbind, Moldova a fost intotdeauna parte a Romaniei si mai devreme sau mai tarziu va reveni la patria-mama".
Carne moldoveneasca pentru Moscova
Medicul veterinar sef al Federatiei Ruse, Serghei Dankvert, a anuntat marti ca Republica Moldova va putea relua in curand exporturile de carne catre Rusia. "La 19 decembrie, dupa convorbirile avute cu Moldova, intentionam sa semnam un protocol privind comertul cu produse din carne", a declarat Serghei Dankvert, transmite Rompres. El a adaugat ca Rusia va importa carne din Republica Moldova, pe aceleasi criterii ca cele convenite cu Ucraina, pe baza unor certificate eliberate de experti ai Federatiei Ruse. Ministrul rus al Agriculturii, Aleksei Gordeev, anuntase acum cateva zile ca reluarea exporturilor se va face conform intelegerii de la Minsk dintre presedintii rus si moldovean Vladimir Putin si Vladimir Voronin, pe baza "depozitului unic", pe unde trec toate produsele. La summitul CSI (Comunitatea Statelor Independente) de la Minsk, de la sfarsitul lunii noiembrie, cei doi sefi de stat au convenit si reluarea exporturilor moldovenesti de vin, sistate la sfarsitul lunii martie 2006. Pe de alta parte Rusia ameninta cu sistarea importurilor de carne din Uniunea Europeana dupa 1 ianuarie 2007, motivand ca produsele de carne din Romania - considerate nesigure - urmeaza sa ajunga in Federatia Rusa prin intermediul altor tari membre UE.
Comunistii pun mana pe Radio Antena C
Comunistii din Republica Moldova incearca sa puna mana pe postul de radio Antena C, care a apartinut pana acum Primariei Chisinaului, informeaza cotidianul Timpul. Postul de radio "Antena C" si postul de televiziune "Euro TV Chisinau" vor fi reorganizate prin instrainare, conform unei decizii luate joia trecuta de catre Consiliul municipal Chisinau (CMC). Proiectul, votat de consilierii comunisti si crestin-democrati, mai prevede crearea unei comisii de reorganizare care va selecta auditorul independent pentru evaluarea patrimoniului si va organiza instrainarea.Dezbaterile de saptamana trecuta din Consiliul Municipal Chisinau au tinut aproximativ cinci ore. Initial, cativa consilieri au refuzat sa discute reorganizarea celor doua posturi municipale, pe motiv ca in ordinea de zi era trecut un alt proiect decat cel pe care-l examinau. Apoi, mai multi consilieri au respins proiectul inaintat de Directia juridica a Primariei, deoarece acesta nu avea doua avize din partea comisiilor de specialitate, asa cum prevede regulamentul. In cele din urma, alesii locali au aratat ca noul Cod al Audiovizualului, intrat in vigoare la 18 august, contravine Legii cu privire la administratia publica locala, care prevede ca "in intretinerea primariilor intra si posturile publice de televiziune". Jurnalistii de la Antena C si-au exprimat protestul faa de privatizarea fortata a postului si au solicitat sprijinul organizatiilor jurnalistilor din Europa.
Texte de George DAMIAN 
 Afisari: 3003  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Pomul si Basarabia   de cantemir
Smirnov un patriot !   de marius dobrica
   de utilizator2
Codul audiovizualului!!!   de NKVD
A r h i v a
  Modelul OMV    7 comentarii
  Calin, file de curaj    4 comentarii
  Muzeul Comunismului din Europa va lua fiinta la Bucuresti    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Femeia care i-a ingrozit pe nazisti (3865 afisari)
 Modelul OMV (3370 afisari)
 Calin, file de curaj (3200 afisari)
 Voronin a desfiintat Bradul de Craciun (3003 afisari)
 Grozavia insultelor (2459 afisari)
 Nicolae Ceausescu si Adrian Nastase, martori in procesul amanat al lui Nastase (614 afisari)
 Drumul spre Guantamo (75 afisari)
 Peste trei sferturi din elita politica a Rusiei este formata din fosti si actuali spioni (66 afisari)
 Concluzia politiei britanice in cazul mortii printesei Diana: de vina a fost soferul beat (54 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01543 sec.