Ziua Logo
  Nr. 3806 de joi, 14 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Stiri pe scurt
Belgia in arta
Delegatia Valonia-Bruxelles si Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) organizeaza azi, de la orele 11.00, conferinta in limba franceza "Metamorfozele scriiturii in arta moderna si contemporana" sustinuta de Denis Laoureux, profesor la Universit� Libre de Bruxelles. Intalnirea se adreseaza nu numai specialistilor din muzee si institutii de cultura, ci tuturor celor interesati de arta belgiana moderna si contemporana. Denis Laoureux face parte din Centre de Recherches Cobra si Groupe de recherche sur l'art moderne (GRAM). Aceste grupuri de cercetatori se ocupa cu studiul artei secolelor XIX si XX dintr-o perspectiva pluridisciplinara pentru o mai buna cunoastere a culturii europene. Conferinta va avea loc in cadrul expozitiei "Mot a main. Imagine si scriitura in arta din Belgia" (profesorul e de altfel sI coautor al catalogului expozitiei), organizata de MNAR in cadrul Anului Francofoniei si deschisa publicului pana pe 17 decembrie. (L.I.)
Lumina prin culoare
Anca Maria Calin si Mihai Constantinescu, doi elevi ai Liceului de Arte Plastice "Nicolae Tonitza", prezinta in expozitia lor de debut, intitulata "Icoana - Lumina prin culoare", cu toate ca nici unul dintre ei nu urmeaza o specializare in pictura religioasa sau restaurare (Constantinescu studiaza pictura de sevalet, iar Calin invata la sectia de proiectare ambientala), o serie de lucrari realizate in afara studiilor de specialitate. Icoanele sunt realizate in tempera, pe sticla si lemn. Cei doi au folosit tehnici si stiluri diferite la icoanele pe lemn, dupa modele devenite clasice. Au incercat in acelasi timp sa reprezinte sfintii cei mai cunoscuti din calendarul crestin ortodox, precum si scenele cele mai reprezentative din Biblie. Vernisajul a avut loc ieri la Biblioteca Centrala Universitara. Aceleasi lucrari au mai fost expuse, in intervalul 6-13 decembrie, la Teatrul de Comedie. (L.I.)
"Morminte calatoare"
Dupa volumele "Ora inexacta" si "Poeme cu scara interioara", Aurel Storin demonstreaza o noua varsta lirica cu noua carte de versuri "Morminte calatoare" (Editura Hasefer, 2006). Intalnim acelasi poet sentimental, usor ironic, din familia autorului "Baladelor vesele si triste", un Toparceanu insa mai grav cand e atins de coarda iudaicitatii. Majoritatea celor 44 de poezii abordeaza teme iudaice sau contin trimiteri la lumea antica biblica sau recent evreiasca. Impresionanta prin metafora sa tragica, poemul "Poporul ales sau Convorbirea lui Tevie Laptaru cu Dumnezeu" a fost transpus vocal de marele actor Florin Piersic intr-un mini-disc care insoteste cartea. In acelasi mini-disc recita din versurile poetului si cunoscuta actrita Maia Morgenstern. Inedita si emotionanta - melancolia crepusculara a "sfarsitului", dar Aurel Storin, credincios vocatiei sale de ironist si calamburist, nu pierde ocazia sa arunce o pata de culoare umoristica chiar si pe epitaf: "Pana la urma, nu suntem decat niste morminte calatoare". (Tesu SOLOMOVICI)
Album monahal
"Daca cei ce doresc sa se calugareasca ar cunoaste toate supararile vietii monahale, nimeni nu s-ar duce la manastire. Iar daca toti oamenii ar sti fericirea ce ii asteapta pe monahi, fara sa stea o clipa pe ganduri, ar alerga la manastire". (Staretul Varsanufie de la Optina). Acesta este motto-ul care insoteste albumul fotografic "Chipuri de viata monahala". Imaginile sunt realizate de catre Dragos Lumpan la Manastirea Sihastria Putnei. Lansarea albumului a avut loc de curand la Libraria Muzeului Taranului Roman din Bucuresti. (L.D.)
A r h i v a
  Odeon in Europa    1 comentariu
  Horia Roman Patapievici ramane suparat pe Radu Portocala    7 comentarii
  Viata noastra in slujba statului    
 Top afisari / comentarii 
 Femeia care i-a ingrozit pe nazisti (3865 afisari)
 Modelul OMV (3370 afisari)
 Calin, file de curaj (3200 afisari)
 Voronin a desfiintat Bradul de Craciun (3003 afisari)
 Grozavia insultelor (2459 afisari)
 Nicolae Ceausescu si Adrian Nastase, martori in procesul amanat al lui Nastase (614 afisari)
 Drumul spre Guantamo (75 afisari)
 Peste trei sferturi din elita politica a Rusiei este formata din fosti si actuali spioni (66 afisari)
 Concluzia politiei britanice in cazul mortii printesei Diana: de vina a fost soferul beat (54 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01033 sec.