Ziua Logo
  Nr. 3804 de marti, 12 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Refuzat la export
-- Seful Grupului liberal-democratilor europeni din Parlamentul European, Graham Watson, declara ca Basescu l-a folosit pe Stolojan pentru a rupe PNL
Seful Grupului liberal-democratilor europeni (ALDE) din Parlamentul European, Graham Watson (foto), considera ca Traian Basescu l-a folosit pe Theodor Stolojan pentru a rupe Partidul National Liberal, relateaza Deutsche Welle, preluat de Rador. Intr-un interviu difuzat ieri, Watson precizeaza ca nu se asteapta sa primeasca o cerere de afiliere la ALDE din partea PLD pentru simplu fapt ca noul partid ar apartine presedintelui Basescu, liderul care "poate fi caracterizat in mai multe feluri, dar in nici un caz liberal".
"Ceea ce a reusit sa faca presedintele Basescu este sa-l foloseasca pe domnul Stolojan pentru a rupe Partidul National Liberal. PNL-ul este privit in multe privinte ca adversar al Partidului Democrat. Normal ca regret ce s-a intamplat, dar stiu ca PNL este in continuare pe calea cea buna si ca va reusi in final", a declarat Watson pentru postul citat. Presedintele liberalilor europeni a precizat ca, in cazul in care viitorul Partid Liberal Democrat (PLD) ar face o cerere oficiala de afiliere la ALDE, grupul sau o va supune la vot, insa "este putin probabil sa primim o aplicatie din partea noului partid, care ar apartine de fapt presedintelui Basescu". "Presedintele", afirma seful grupului grupului liberal-democrat din Parlamentul European, "poate fi caracterizat in mai multe feluri, dar in nici un caz liberal".
Diferenta fundamentala
Graham Watson nu crede ca Tariceanu ar fi prizonierul lui Dinu Patriciu si nici ca scenariul este plauzibil pentru romani. Mai degraba este vorba despre un mod de atac pe care presedintele Basescu l-a gasit impotriva primului-ministru Tariceanu, sustine liderul ALDE. In opinia lui Watson, intre cei doi lideri, Basescu si Tariceanu, exista o diferenta fundamentala: "Diferenta fundamentala este ca presedintele Basescu a lucrat <<in>> si <<cu>> vechiul regim comunist, domnul Tariceanu - nu. De aceea este primul-ministru al Romaniei si va ramane asa, fiindca romanii stiu ca trebuie sa o rupa cu trecutul, iar domnul Tariceanu reprezinta aceasta ruptura".
"Voiculescu joaca un rol interesant"
Referindu-se la formatiunea conservatorilor romani, Watson a apreciat ca "domnul Voiculescu joaca un rol interesant in politica romaneasca, iar mandatul pe care l-a primit de la oameni, prin vot, trebuie respectat". "Depinde de romani sa decida viitorul partidului domnului Voiculescu. Pot sa va spun ca sunt doi reprezentanti ai Partidului Conservator in grupul pe care il conduc, care isi fac treaba excelent in promovarea Romaniei in Uniunea Europeana", a adaugat presedintele ALDE. Concluzia liderului liberal referitoare la situatia din Romania este ca guvernul actual trebuie sa continue atat timp cat isi poate asigura o majoritate in Parlament. Numai primul-ministru poate sa decida sau nu organizarea alegerilor anticipate, sustine liderul european.
Mentionam ca, in momentul in care Stolojan a fost exclus din PNL, Watson i-a dat dreptate lui Tariceanu, admitand ca este dificil sa ai in preajma predecesori care nu fac altceva decat sa-ti critice constant deciziile si partidul. "Regret nespus ca Teddy Stolojan s-a exclus singur din partid. Pentru ca, de fapt, asta s-a intamplat. Este inacceptabila situatia in care un fost lider de partid critica absolut tot ce face actualul lider. Este intolerabil. Iar Calin Popescu Tariceanu a procedat corect", spunea liderul ALDE. (Ovidiu BANCHES)
Alianta PD-PLD
Democratii lui Emil Boc s-au intalnit ieri, la orele pranzului, cu exclusii lui Stolojan pentru a pune la cale maniera in care viitorul partid nou-nout, PLD, va deveni dupa 1 ianuarie o alternativa la guvernare.
Surse confidentiale ne-au precizat ca, la masa tratativelor, Stolojan i-a promis lui Boc ca PLD va atrage numerosi liberali de la baza partidului si a apreciat ca noua formatiune va atrage capital politic serios, data fiind "notorietatea" membrilor sai. De asemenea, Boc a convenit cu Stolojan ca, in plan parlamentar, PD sa colaboreze cu gruparea dizidentilor prin actiuni unitare. Mai mult chiar, ex-presedintele PNL i-a promis liderului democrat ca, parlamentarii PNL care au sustinut Platforma, 20 de deputati si opt senatori, isi vor anunta demisia din partidul lui Tariceanu in urmatoarele 48 de ore. Atat democratii, cat si reprezentantii PLD, de parca ar fi parteneri de Alianta, au hotarat sa se intruneasca in sedinte saptamanale. Sursele ne-au explicat ca aceste sedinte au si scopul ca, in ochii opiniei publice care a votat Alianta, sa impuna gruparea Stolojan drept partenerul "corect" de guvernare portocalie al democratilor, lasand in ofsaid PNL. Stolojan a mai promis ca parlamentarii care il sustin vor vota pro-Vosganian in plenul Parlamentului. Democratii au fost reprezentati de Emil Boc, Vasile Blaga si Adriean Videanu, in timp ce Stolojan a venit insotit de Gheorghe Flutur si Valeriu Stoica. (Razvan GHEORGHE)
D.A. are zilele numarate
Liberalii si-au manifestat nemultumirea fata de aranjamentele democratilor si considera ca "orice intalnire de negocieri intre PD si PLD reprezinta un act de ostilitate impotriva PNL".
"Orice intalnire de negocieri intre PD si PLD reprezinta un act de ostilitate impotriva PNL si o incalcare a Protocolului de colaborare al Aliantei D.A.", a sustinut ieri vicepresedintele liberalilor, Puiu Hasotti. "PNL nu se va intalni cu pro-stolojenistii. Daca PD doreste acest lucru, o poate face. Atragem insa atentia ca acest lucru se situeaza in afara Aliantei DA si ca este inca un act de ostilitate la adresa PNL. Nu ne vom intalni cu gruparea Stolojan-Stoica nici separat, nici in cadrul Aliantei", a insistat Hasotti. Pe de alta parte, senatorul a acuzat ca reprezentanti ai gruparii Stolojan s-ar face vinovati de inginerii financiare in cazul Rafo. "Nu vreau sa detaliez cine a facut afaceri oneroase la Rafo, cine gestioneaza afacerile la Rafo si cine l-a pus acolo, ce cadouri a primit un important membru al gruparii Stolojan si din partea cui", a adaugat senatorul PNL. In opinia sa, "gruparea S.S. se compune, de fapt, dintr-o serie de functionari comunisti, din turnatori la Securitate, din frustrati si din parlamentari care nu au sustinerea organizatiilor din care provin".
Liberalii au comentat si atitudinea pe care democratii au afisat-o in cadrul Comitetului Executiv al PD. Hasotti a insistat ca declaratiile dure la adresa PNL lansate de primarul Adriean Videanu, nu au nici un suport legal. La randul sau, vicepresedintele PNL Teodor Melescanu (foto) a afirmat ca gestul presedintelui PD, Emil Boc, de a conditiona organizarea alegerilor anticipate de demisia premierului Tariceanu este "cel putin neprietenesc". "Comitetul Executiv al PNL dezaproba afirmatia presedintelui PD, Emil Boc, potrivit careia democratii conditioneaza sprijinul pentru organizarea alegerilor anticipate de demisia premierului Calin Popescu Tariceanu", a declarat Melescanu. De altfel, surse liberale ne-au declarat ca, in spatele usilor inchise ale Comitetului Executiv, liderii PNL s-au intrecut in acuze la adresa PD si, in unanimitate, au conchis ca Alianta D.A. nu mai are mult de trait. (Razvan GHEORGHE)
Boc ii cere demisia lui Tariceanu
Liderul democratilor Emil Boc i-a cerut in premiera acum doua zile demisia premierului Calin Popescu Tariceanu, pentru declansarea alegerilor anticipate. "PD a acceptat intotdeauna alegerile anticipate, nu le-a respins niciodata si-l invit pe premierul Calin Popescu Tariceanu, in cadru constitutional, sa-si prezinte demisia. Si-l asigur ca Partidul Democrat va avea toata sustinerea pentru alegerile anticipate", a spus Boc, la Realitatea TV. Declaratia lui Boc a venit dupa ce recent liderul PNL Calin Popescu Tariceanu a sustinut ca, date fiind conjuncturile politice, liberalii le-au propus democratilor sa discute despre anticipate. In replica la cererea expresa a lui Boc, Comitetul Executiv al PNL i-a reprosat ieri liderului PD gestul de a solicita demisia premierului Tariceanu. Conducerea PNL a adoptat o declaratie politica in acest sens, in care se arata ca afirmatiile lui Boc constitutie, nu doar o incalcare a protocolului, dar si "un gest cel putin neprietenesc fata de PNL si fata de primul ministru". (C.E.)
Crin revoca platformistii
Liderul deputatilor PNL, Crin Antonescu, a declarat ieri ca parlamentarii care au aderat la PLD vor fi revocati din functiile detinute in comisiile forului legislativ. La finalul sedintei grupului parlamentar al PNL, Antonescu a spus ca a fost mandatat in acest sens si a precizat ca, deocamdata, nu a primit demisiile celor 20 de deputati PLD. Antonescu a minimizat impactul acestor demisii anuntate, afirmand ca, oricum, liberalii nu-i mai considerau membri ai grupului parlamentar si au luat act de absenta lor de la ultimele sedinte. (R.G.)
Ipoteza liberalilor in Opozitie
Ministrul liberal al Culturii Adrian Iorgulescu a sustinut ieri ca perspectiva trecerii PNL in opozitie, invocata recent de Ludovic Orban, nu reprezinta decat "o ipoteza de lucru, nimic mai mult". El a marturisit insa, deopotriva, ca liberalii nu exclud aceasta posibilitate. "Nu putem exclude o varianta de a trece in opozitie, dar, in momentul de fata, PNL este interesat de continuarea masurilor de reforma incepute, de realizarea obiectivelor aderarii. Este nevoie de consecventa si stabilitate", a apreciat Iorgulescu, la finalul sedintei Comitetului Executiv al PNL. (R.G.)
Musca: Il respect pe Watson
Deputatul Mona Musca ne-a declarat ieri ca nu vrea sa comenteze declaratii pe care nu le-a vazut sau auzit in limba in care au fost formulate. In alta ordine de idei, Musca a spus ca are "un respect deosebit" pentru Watson, mai ales ca s-a inteles intotdeauna foarte bine cu el. "In acest sens, n-as spune niciodata ceva care sa-i aduca atingere", a comentat deputatul platformistilor Stoica-Stolojan. (C.E.)
 Afisari: 2357  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 18 Afiseaza toate comentariile  
Ai nas Demolatorule !   de Rocky
Iar a dat preaiubitul cu mucii-n fasole !   de Raquel
Stolojan   de doctorul
Practica aparine Scolii Securiste de infiltrare si dezbinare   de Rocky
Nu va agitati - vor fuziona cind va fi cazul -liberalii   de PANTAGRUEL
   de Viorel
PNL nu e PD!   de Adrian v.D.
Prea multa cerneala, pt. acest Stolo   de Tzepelica
Poza - Scuipati-va in san sa nu va intalniti seara cu acest domn,   de Raquel
Ati crezut ca daca il votati pe Basescu   de ionion
Nixon   de cosor ion
Graham   de cosor ion
Si asta, Graham, vorbeste   de MacLeod
Platformistii prezidentiali   de Nixon
Ce bine cunoaste seful liberalilor europeni situatia politica din Romania si cat de mult il ...   de costy
PAI SA VIE..   de Gigi Hamar
Politica si comportamentul sociopat   de Davidescu vasile
asa da!   de Sobru
A r h i v a
  Rusia ramane in coasta NATO    1 comentariu
  Bucurie si lacrimi la moartea dictatorului    7 comentarii
  Pagubele lui "draga Stolo"    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Pagubele lui "draga Stolo" (3387 afisari)
 Holocaustul contestat de evrei si musulmani (3122 afisari)
 Reclama stradala la infidelitatea sotului (2597 afisari)
 Atmosfera de stadion la Scala din Milano (2480 afisari)
 Refuzat la export (2357 afisari)
 Premierul israelian mentine "ambiguitatea nucleara" (197 afisari)
 "Camasa care imbratiseaza", inventata in Marea Britanie (55 afisari)
 Varujan Vosganian, validat de Parlament pentru fotoliul MEC (29 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01573 sec.