Ziua Logo
  Nr. 3803 de luni, 11 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Papusarul ingrasamintelor
-- Ioan Niculae s-a imbogatit pe seama falimentarii combinatelor de ingrasaminte chimice de la Savinesti, Bacau, Victoria si Turnu Magurele
Foto: Mediafax
Incepand de azi, ZIUA va demonstra pe larg afacerile ilicite in domeniul ingrasamintelor chimice, ale lui Ioan Niculae, patronul INTERAGRO SA, INTERAGRO SRL, INTERACTION SRL si a multor alte societati. Prin operatiuni incredibile, combinatul de la Savinesti, judetul Neamt, a ajuns pe mana unei firme cipriote, despre care nimeni nu stie nimic, la un pret ridicol de subevaluat. Si asta, dupa ce fostul ofiter de Securitate a devalizat SC AZOCHIM SA in mod metodic, in stilul caracteristic de-acum cunoscut cititorilor nostri.
In anul de varf 1982, combinatul de ingrasaminte chimice de la Savinesti ajunsese sa asigure 25% din exportul intregului judet, avand relatii de afaceri cu firme din peste 30 de tari. In curand se implinesc 50 de ani de functionare, insa SC AZOCHIM SA, practic, nu mai exista. N-au mai ramas decat numele, somerii si cativa imbogatiti fara just temei, in frunte cu liderul incontestabil al acestora, magnatul Ioan Niculae.
A fost odata un combinat
Datorita invechirii instalatiilor si tehnologiilor, a majorarii tarifelor la toate utilitatile si a materiilor prime, SC AZOCHIM SA a intrat in declin inca dinainte de decembrie 1989. Patru ani mai tarziu, statul roman, in calitate de unic actionar a investit in retehnologizare suma de 35,4 milioane USD. Creditul a fost acordat de BANCOREX si garantat de Ministerul Finantelor. Cum treaba mergea in continuare prost, autoritatile s-au gandit sa scape de combinat, si l-au gasit tocmai pe Ioan Niculae dispus sa-l preia. Astfel, in 1997, combinatul de la Savinesti a fost preluat de magnat la pachet, impreuna cu cel de la Bacau, SOFERT SA.
Niculae a platit pentru AZOCHIM doar doua miliarde de lei (aproximaiv 280.000 USD la acea vreme), promitand ca va finaliza investitiile si va achita creditul angajat de la BANCOREX. Lucru care nu s-a intamplat nici pana in ziua de azi. Totusi, investitia a fost finalizata in 1998, cu un credit obtinut prin Rafinaria ASTRA ROMANA SA Ploiesti, tot o firma controlata de Niculae. Doi ani mai tarziu, in contul acestei datorii, ASTRA a executat silit AZOCHIM, devenind proprietara unei instalatii de azotat de amoniu. Faptul ca instalatia respectiva nu putea fi instrainata deoarece era gajata la mai multe banci, n-a deranjat pe nimeni.
Capusa AGRO FERTIL SRL
Cum AZOCHIM era plina de datorii, iar creditorii blocasera conturile societatii, Niculae a gasit o solutie extrem de ingenioasa de iesire din impas. Pe deasupra, a mai inregistrat si profituri substantiale, asa cum ne-a obisnuit, pe usa din dos.
Impreuna cu directorul general al AZOCHIM, pe nume Vasile Ciobanu, magnatul infiinteaza SC AGRO FERTIL SRL Savinesti, devenind capusa declarata a AZOCHIM. Mai exact, inchiriaza majoritatea instalatiilor combinatului, angajeaza cativa specialisti, si continua activitatea acestuia. Cum era si de asteptat, Ciobanu (asociat in AGRO FERTIL cu 20%, alaturi de Niculae - 80%) devine director si la AGRO FERTIL SRL. Ba mai mult, el nici nu se sfieste sa declare presei locale ca s-a recurs la aceasta inginerie financiara, tocmai pentru contracararea blocarii conturilor AZOCHIM si continuarea productiei. Desigur, in propriul folos si al mentorului sau, Ioan Niculae. In acest mod, cei doi asociati in vederea comiterii de infractiuni economice au inregistrat profituri uriase, in vreme ce AZOCHIM a continuat sa se scufunde.
78,2 milioane USD, datorie Niculae
Gratie managementului "savant" al SC INTERAGRO si al capusarii combinatului de catre Niculae si Ciobanu, SC AZOCHIM SA a acumulat datorii imense. Potrivit Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) acestea se ridicau la aproximativ 73,4 milioane USD, fiind datorate defunctului BANCOREX, Ministerului Finantelor Publice, Distrigaz Neamt, Electrica Moldova si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. La acestea se adauga obligatiile restante inregistrate de AZOCHIM SA fata de Directia Generala a Finantelor Publice, in cuantum de aproximativ 4,8 milioane USD.
Acest fapt a determinat AVAS sa scoata activele AZOCHIM la vanzare, pentru suma modica de 20,2 milioane USD, si sa degreveze eventualul cumparator de obligatia de a achita o parte din cele 78,2 milioane USD restante, trecandu-le la datoria publica. Restul pagubei urmeaza sa fie suportata de actionariatul AZOCHIM, care se afla in stare de faliment, sau de nimeni. Adica, tot de contribuabilul roman. Dupa cateva termene la care nu s-a aratat interesat cineva sa cumpere, AVAS si-a redus pretentiile la doar 15 milioane USD, vanzand pana la urma Savinestiul pentru mult mai putin. Surpriza a venit tocmai din Capitala Ciprului, Nicosia, un binecunoscut paradis fiscal, de care magnatul Ioan Niculae nu e strain.
Magnatul a furat cat a putut
AVAS a vandut firmei cipriote activele combinatului in bloc, chipurile, "in vederea crearii premiselor pentru mentinerea si continuarea de catre adjudecatar a specificului activitatii societatii debitoare, cu punerea in functiune a capacitatilor de productie si conservarea unui numar cat mai mare de locuri de munca".
Numai ca reprezentantii statului au uitat sa mentioneze vreo clauza contractuala in aceasta privinta, astfel incat GA-PRO-CO poate inchide combinatul si maine daca vrea, fiindca n-are nici o obligatie privind functionarea acestuia. Si o atare posibilitate n-ar fi surprinzatoare, daca stam sa ne gandim ca activele cumparate, degrevate de orice fel de sarcini, valoreaza de cel putin cinci ori mai mult decat investitia cipriotilor, dupa cum vom arata in episodul urmator.
Aceeasi amnezie i-a lovit pe reprezentantii AVAS si cand au intocmit - sau poate ca au uitat si acest mic amanunt - procesul-verbal de dare in primire a activelor. Mai exact, n-a fost precizata starea instalatiilor si echipamentelor vandute. Ce inseamna asta? Ca furtul practicat anterior de Ioan Niculae din AZOCHIM a fost musamalizat cu o abilitate criminala.
Venind in spijinul organelor, in special a SRI - institutie despre care am inteles ca si-a aplecat atentia asupra acestei escrocherii la nivel national - vom prezenta cam ce a furat magnatul din combinat, cat timp a dispus dupa bunul plac de soarta acestuia. Este vorba despre blocul de separare a aerului N 5000, instalatia de fabricare a amoniacului (Amoniac I), conducta de alimentare a blocului de separare a aerului AKT, componente ale instalatiei de uree I, bancuri de stocare a bioxidului de carbon, statia de lichefiere a oxigenului, sere, croitorie, spalatorie, depozite de stocuri, instalatiile CET, gazometrul de bioxid de carbon si multe alte gazometre din combinat, plus anexe.
Mentionam ca, din informatiile noastre, afacerea AZOCHIM Savinesti se mai afla in atentia DNA si a Serviciului de Investigare a Fraudelor Economice Neamt de ceva timp.
SIERRA QUADRANT conduce la Savinesti
La 26 iulie 2005, SC GA-PRO-CO CHEMICALS SRL Bucuresti si-a adjudecat activele AZOCHIM, scoase la vanzare de AVAS, pentru suma ridicola de 7.699.802 USD, inclusiv TVA.
Combinatul a fost vandut in cateva rate, acestea nefiind, in mod suspect, purtatoare de dobanzi. Ceea ce este si mai interesant, GA-PRO-CO a fost infiintata cu doar exact o luna inainte de licitatia din 26 iulie. Sa mai spunem ca, la data vanzarii, capitalul social al AZOCHIM se ridica la 12,7 milioane USD, terenurile aflate in patrimoniul acesteia acoperind o suprafata totala de 719.906 mp. La pretul pietei, doar terenul valoreaza pe putin 10 milioane USD.
Impasibili la insistentele presei, reprezentantii AVAS au tinut-o mortis ca identitatea cumparatorului combinatului de la Savinesti nu poate fi dezvaluita, datorita clauzelor contractuale. In realitate, nu stiau nimic despre firma cipriota si nici nu s-au obosit sa afle, asa cum au recunoscut mai tarziu.
GA-PRO-CO, ce si-a mutat intre timp sediul la Savinesti, este detinuta, in proportie de 100%, de RAFFINACHEM Ltd., cu sediul in Cipru, Nicosia, str. Kerpenesi nr. 30. La ora actuala, firma este administrata de Emil Dan Anghel. Acesta e fiul fostului sef al CECCAR - filiala Bacau care, alaturi de Florin Dragomir, fiul fostului director local al falimentarei Banci Agricole, este unul dintre cei ce au pus bazele grupului de firme SIERRA QUADRANT, despre care ZIUA a scris in mai multe randuri. QUADRANT a fost o vreme lichidator judiciar la RAFO, dar s-a remarcat in special prin punerea pe butuci al SC Insula Mare a Brailei SA, favorizand ascensiunea baronului cherestea, Culita Tarata, in domeniul agricol. ZIUA va dezvalui mai multe despre implicarea SIERRA QUADRANT la AZOCHIM, dar si la alte combinate intr-unul dintre episoadele viitoare.
De asemenea, potrivit presei nemtene, RAFFINACHEM Ltd. nu figureaza in baza de date a Camerei de Comert si Industrie a Ciprului si nici pe lista producatorilor mondiali de ingrasaminte chimice.
Misterioasa GA-PRO-CO
Misterioasa GA-PRO-CO CHEMICALS SRL a cumparat activele AZOCHIM, in vara anului trecut. In ciuda acestui fapt de necontesat SC AZOCHIM SA continua sa existe, mai bine-zis se afla in stare de faliment. Interesant este faptul ca, desi a vandut pe doar 7,7 milioane USD activele combinatului, AVAS mai inregistreaza o paguba insemnata, facand parte din actionariatul falimentarei AZOCHIM, alaturi de nelipsitul Ioan Niculae. AVAS are o cota de 13,3 procente, alaturi de SIF Moldova - 20,6% si SC INTERAGRO SA - 64,9%. In consecinta, va trebui sa raspunda in solidar cu aceste entitati si cateva persoane fizice, pentru datoriile acumulate catre stat ori catre terti.
Aceeasi soarta ca "Tutunul Romanesc"
Cu sprijinul autoritatilor si in urma unor evaluari trucate, Ioan Niculae a acaparat AZOCHIM SA Savinesti pe mai nimic. Apoi a devalizat-o sistematic, diminuand productia si disponibilizand personalul. Cand n-a mai avut ce fura, ori a fost prevenit ca trebuie sa-si mai ostoiasca lacomia, s-a gasit o firma dintr-un paradis fiscal care sa-i stearga urmele infractionale. Similitudinea dintre soarta SC AZOCHIM SA si cea a Societatii Nationale "Tutunul Romanesc" SA este atat de evidenta, incat nici nu credem ca trebuie sa mai insistam asupra ei. Nu noi. Aceasta atributie revine SRI si organelor de cercetare si urmarire penala ale statului, urmand ca ulterior Justitia romana sa faca lumina in aceste cazuri. Si in altele, purtand aceeasi semnatura a taifunului Niculae, care a ras de pe suprafata pamantului tot ce a intalnit in cale.
Mincinosii
Ca sa poata vinde cat mai repede activele combinatului de la Savinesti, reprezentanti AVAS au mintit cu nerusinare ca s-ar fi consultat in acest sens cu conducerea AZOCHIM SA si a sindicatului, care ar fi fost de acord cu solutia respectiva. Lucru infirmat cu vehementa de cei mentionati. Dar cel mai suparat a fost dublul director general al AZOCHIM SA si AGRO FERTIL SRL, Vasile Ciobanu (foto), care a declarat presei locale: "In loc sa gaseasca solutii ca sa salveze un producator viabil, statul vinde creante de peste 2000 de miliarde de lei cu 240 de miliarde de lei. Eu nu mai pot lupta cu ei. I-am atentionat, le-am spus, le-am scris. Daca nimeni nu se trezeste, combinatul va fi distrus". Ce n-a spus majordomul lui Niculae este ca, alaturi de stapanul sau, s-a infruptat ani de zile, capusand combinatul de ingrasaminte in propriul folos. De asemenea, a omis sa-si asume vreo responsabilitate pentru devalizarea deliberata a SC AZOCHIM SA, care a fost pusa pe butuci in mod controlat.
Texte de Dan COSTE 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Adicalea   de Serlan Dinus
PETRE BUDURU,UJENIUC DRAGOS,SPANU VIOREL in serviciul lui Ioan Niculae?   de MALAESCU ODANGIU
PROCURORUL DOANA VASILE ESTE APARATORUL LUI IOAN NICULAE?   de MALAESCU ODANGIU
A r h i v a
  Confesiunile unui spargator    1 comentariu
  Ioana Maria Vlas ramane in arest    
  Oficial roman cercetat in Bulgaria    1 comentariu
  Revolta in puscarii    7 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Un Fluture penal (5906 afisari)
 Cum vrea Mos Gerila Soros sa ne fure Craciunul (4111 afisari)
 Daca nu Basescu, atunci cine? (3015 afisari)
 Cazul Litvinenko relanseaza Razboiul Rece (2878 afisari)
 Confesiunile unui spargator (2804 afisari)
 Sorin Oprescu renunta la sefia PSD Bucuresti (362 afisari)
 Un bilet de autobuz, dovada ca Litvinenko a fost otravit la hotel (88 afisari)
 Luminita Gheorghiu, cea mai buna actrita in rol secundar (42 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01729 sec.