Ziua Logo
  Nr. 3802 de sambata, 9 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Israelul poseda bombe atomice!
-- "Gafa atomica" a viitorului ministrului american al Apararii * Robert Gates, fostul sef al serviciilor secrete americane, a confirmat existenta arsenalului atomic israelian
Nu a existat secret mai strasnic pazit de Israel ca secretul armei atomice israeliene. Din anii '50, cand a inceput construirea reactorului nuclear de la Dimona, in pustiul Neghevului, si pana astazi, opereaza cea mai severa cenzura militara asupra oricaror informatii privind reactoarele si laboratoarele nucleare israeliene, producerea armelor atomice, numarul si stocarea lor. Daca subiectul e amintit de mass-media israeliana, autorul articolului are grija sa-si avertizeze cititorii ca informatiile provin din "surse occidentale".
Statele Unite, "marele prieten" al Israelului, dupa incercari zadarnice de a monitoriza cercetarea si industria nucleara israeliana a renuntat de a mai presa asupra responsabililor evrei, elaborand politica lui "nu stiu si nu am vazut" in tot ce priveste bomba atomica israeliana. O politica naiva mult simpatizata de conducatorii Israelului, care s-a dezumflat in urma cu doua zile, cand Robert Gates, fostul sef al serviciilor secrete americane (CIA) si viitorul ministru al Apararii al Statelor Unite a confirmat existenta arsenalului atomic israelian. Audiat de Senatul american, Robert Gates, cu sinceritatea-i cunoscuta si fara sa calculeze prea mult necazurile diplomatice si militare pe care le va provoca a cautat sa motiveze incapatanarea iraniana pentru propriul sau program nuclear cu cuvintele: "Iranienii sunt inconjurati de puteri care detin arme nucleare: Pakistanul in est, Rusia in nord, Israelul in vest si Statele Unite in Golful Persic". Aceasta declaratie fara precedent a pus pe jaratec Ierusalimul, cu atat mai mult cu cat Statele Unite cunosc de cel putin cateva decenii capacitatile nucleare ale Israelului.
Dezvaluirile lui Vanunu
Ele au fost dezvaluite cu destula exactitate dupa tradarea lui Mordehai Vanunu, tehnician-sef in subteranele fabricilor de armament atomic de la Dimona. Vanunu a vazut sute de fotografii ale instalatiilor secrete de fabricare a bombei atomice si a fugit cu ele in Anglia predandu-le unui ziar londonez.
Dupa datele furnizate de Vanunu Israel ar fi ajuns la o productie pe scara industriala de bombe atomice, arsenaluli devenind apocaliptic: peste 300 de bombe atomice.
In paralel cu bomba atomica, savantii si militarii israelieni pregateau, conform dezvaluirilor lui Vanunu un armament si mai inspaimantator: bomba cu hidrogen. Rapit de agentii Mossadului si adus inapoi in Israel, Vanunu a ispasit doua decenii de inchisoare.
Dar autoritatile israeliene au continuat sa sustina ca destainuirile lui Vanunu sunt elucubratiile unei minti bolnave. Se stie,din surse straine, ca cel putin o data, bomba atomica israeliana era cat pe ce sa devina operanta: prim-ministrul Golda Meir a aprobat folosirea armanetului atomic in cursul Razboiului de Iom Kipur, din 1973, cand tancurile egiptene si unitatile de comando egiptene au traversat Canalul de Suez si inaintau impetuos in Peninsula Sinai, apropiindu-se de granita israeliana.
Declaratia lui Robert Gates a luat pe nepregatite pe responsabilii israelieni. Generalii pastreaza tacerea, dar cativa ministri se arata uluiti de "gafa atomica" a celui care peste cateva zile va raspunde de politica si fortele militare americane. Un responsabil israelian spune ca poate fi vorba de un test sau de o intoxicare mediatica cu trimiteri departe.
Tesu SOLOMOVICI 
 Afisari: 2930  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 19 Afiseaza toate comentariile  
Hotararea Statelor din Golf   de roy
Iranian Thread   de Oriana
AM FOST TRATAD DE FANATIC   de lahovari
interesant   de ateu
Propunere interesanta.   de George W. Bush
KATTY PARCA STIAI SECRETUL   de lahovari
Roy " Ce fel de injectii primiti cei care ganditi diametral opus" niciuna !   de Aladin
Israelul si obmba atomica   de Ernest Fetcu
asta-i culmea!   de simiondan
"Gafa" bine calculata.   de S
"Israelul poseda bombe atomice! " - aoleu !   de ionion
Se stie demult   de Young-and-Happy
Roy; te-ai auto depasit !! Briliant !!   de Aladin
lui roy   de Avi
secret?   de Arefu
   de Pinkie
Sari roy-ule cu dezmintirea !!!!!!   de Val
300   de indel
Tesu ne-a prins cu bomba in sac   de roy
A r h i v a
  Primii militari americani vor ajunge la baza Kogalniceanu in aprilie 2007    7 comentarii
  Sarbatori fara pocnitori    3 comentarii
  Niculae "Scatiul"    4 comentarii
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Geopolitica Rusiei post-sovietice (3854 afisari)
 Ucraina si Romania in razboi strategic (3808 afisari)
 Cum a disparut un partid liberal (3633 afisari)
 Britney: "Am cam exagerat" (2993 afisari)
 Israelul poseda bombe atomice! (2930 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01061 sec.