Ziua Logo
  Nr. 3801 de vineri, 8 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Bush si Blair schimba directia in Irak
-- Comisia Baker-Hamilton propune retragerea trupelor combatante incepand cu 2008
In plin proces de reexaminare a strategiei americane in Irak, liderul de la Casa Alba, George W. Bush, a primit, ieri, vizita premierului britanic, Tony Blair, principalul sau aliat in cadrul razboiului impotriva terorismului. Intrevederea Bush-Blair intervine in contextul in care Grupul de Studiu pentru Irak, cunoscut si sub numele de Comisia Baker-Hamilton, ii sugera, miercuri, sefului de stat american retragerea trupelor combatante din regiune, pana in prima parte a anului 2008. In replica, Casa Alba anunta ca va prezenta, pana la finele anului, "o noua directie" cu privire la Irak.
"Cred ca avem nevoie de o abordare noua" in ceea ce priveste situatia din Irak, a declarat, ieri, presedintele american, George W. Bush, in cadrul unei conferinte de presa, sustinuta impreuna cu premierul britanic, Tony Blair. Remarca liderului american intervine la doar o zi dupa ce Grupul de Studiu pentru Irak prezidat de fostul secretar de Stat, James Baker, si de fostul congresmen democrat, Lee Hamilton, avertiza, intr-un raport, ca situatia din regiune "este grava si se deterioreaza", apreciind "ca nu exista o cale care sa garanteze succesul" operatiunilor aliate in zona. Raportul Baker-Hamilton recomanda SUA "sa lanseze imediat o noua ofensiva diplomatica in vederea obtinerii unui consens international cu privire la stabilitatea Irakului si a intregii regiuni", cu cooptarea Siriei si Iranului. "Avand in vedere capacitatea Iranului si a Siriei de a influenta evenimentele din Irak, precum si interesul acestora de a evita haosul in Irak, SUA ar trebui sa incerce o implicare constructiva a acestora", considera autorii evaluarii, precizand, totodata, ca Washingtonul "nu isi poate atinge obiectivele in Orientul Mijlociu decat in situatia in care va aborda in mod direct conflictul arabo-israelian si problema instabilitatii regiunii". Eforturile diplomatice trebuie dublate de eforturi pe plan intern, adauga semnatarii Raportului Baker-Hamilton, apreciind ca autoritatile de la Bagdad "ar trebui sa accelereze procesul de asumare a responsabilitatii pentru securitatea irakiana", astfel incat SUA sa poata incepe repatrierea trupelor combatante in prima parte a anului 2008. Washingtonul "nu trebuie sa isi asume, pe termen nelimitat, angajamentul de a mentine un numar mare de efective desfasurate in Irak", mai noteaza autorii Raportului. Potrivit Pentagonului, 11 militari americani si-au pierdut viata in Irak, saptamana aceasta, numarul pierderilor umane inregistrate de fortele aliate in decembrie ridicandu-se la cel putin 30, potrivit Reuters.
Iranul isi ofera ajutorul Statelor Unite
Desi a promis ca va aborda "cu seriozitate" propunerile Raportului Baker-Hamilton, presedintele american nu s-a aratat pe deplin convins de aprecierile, de altfel considerate drept "dure", ale Grupului de Studiu pentru Irak, George W. Bush asteptand finalizarea unor studii similare pentru a avea termeni de comparatie, potrivit purtatorului de cuvant al Casei Albe, Tony Snow, citat de CNN.
Mai transant, premierul israelian, Ehud Olmert, si-a exprimat dezacordul cu privire la evaluarea expertilor americani. "Eu vad lucrurile diferit, sunt numerosi cei din SUA care vad lucrurile diferit si mi se pare ca si actuala administratie americana vede lucrurile diferit", a declarat Olmert, apreciind ca exista "putine sanse" ca negocierile cu Siria, propuse de evaluarea Grupului de Studiu pentru Irak, sa aiba loc "in viitorul apropiat". "Este vorba de un raport intern american, care se concentreaza asupra situatiei din Irak si cuprinde idei" privind reglementarea conflictului israeliano-arab, a fost pozitia exprimata de purtatorul de cuvant al MAE israelian, Mark Regev, citat de Rompres.
In vreme ce autoritatile de la Damasc au catalogat propunerile Comisiei Baker-Hamilton drept "obiective", "in special in ceea ce priveste rolul statelor vecine Irakului in instaurarea securitatii si stabilitatii in acest stat", oficialii de la Teheran au preferat o abordare precauta, ministrul de Externe iranian, Manouchehr Mottaki, apreciind ca "decizia SUA de a-si retrage trupele din Irak nu ar trebui sa aiba nevoie de vreo negociere cu Iranul sau cu alte tari din regiune". Intrebat de ce crede ca SUA ar putea avea nevoie de Iran, ministrul iranian a estimat ca "ei au nevoie sa termine cu succes criza in Irak" si "daca acesta este cazul, noi suntem in pozitia de a-i ajuta, desi nu stiu cum". (A.M.L.)
 Afisari: 789  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 20 Afiseaza toate comentariile  
ROY -TOATA STIMA TI CAP LA TOT FORUMUL   de lahovari
US go home !   de S
S-a anuntat la calorifer   de folclorist
Deci e demonstrat de VOI ca actualul razboi.   de Aladin
Gelosilor !   de folclorist
Sa ma dau si io dastept   de Ghita Bizonu'
Adevarul despre Backer   de Jonu
Papa Bush, Baker si Arens - o poveste de acum 15 ani   de roy
Ctesiphon   de mirapo
SE POATE SI MAI RAU...   de Gigi Hamar
Se schimba o pruna si un sfert !   de folclorist
Calif ornia.   de Aladin
James Baker...   de alamar
O fi ca schimba directia, da nu schimba machiaju' , pardon, macazu'...   de Ted
In mod normal astia doi ar tb judecati ...   de Pinkie
Au aparut sfatuitorii si negationistii.   de Aladin
Schimbare de directie...   de GiulestiWarrior
cine si ce ofera????   de George-Felix
Occidentul   de Nikon
"Eu vad lucrurile diferit"...   de Zen
A r h i v a
  "Voci curate" la Sofia pentru declasificarea completa a dosarelor    2 comentarii
  Campanie cu amenintari si bombe la Tiraspol    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Un dialog imposibil. Sau cine stie? (3329 afisari)
 Mormantul Sfantului Pavel scos la lumina (3088 afisari)
 Copil arestat in SUA pentru ca a deschis cadoul de Craciun (2253 afisari)
 "Apocalypto" dupa Mel Gibson (1931 afisari)
 Exportatorii de instabilitate (1638 afisari)
 Ultimatumul lui Basescu a avut ca efect preluarea portofoliului Economiei de catre liberali (377 afisari)
 O noua victima a poloniului-210 internata in stare grava (55 afisari)
 George Clooney, de la Hollywood la Bollywood (44 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01070 sec.