Ziua Logo
  Nr. 3800 de joi, 7 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Va fi Congresul PSD din 10 decembrie o piatra de hotar?
Serban ORESCU 
-- Odata depasita faza neo-comunista pe un front larg, problema principala in fata apropiatului Congres al Partidului Social Democrat este definirea identitatii sale. Spun aceasta intrucat, pana mai ieri, cu social-democratia cocheta si Partidul Democrat al presedintelui Basescu, inainte de a fi considerata mai "rentabila" optiunea populara.
Pe de alta parte, cu exceptia nationalistilor si demagogilor de tip Vadim Tudor sau Gigi Becali, care gasesc totdeauna sprijin in lumpenproletariat - adica la declasatii existenti in orice societate - stanga marxista la care s-au adapat candva domnii Ion Iliescu si Adrian Nastase nu mai constituie "moneda forte" intr-o tara cu o rata mare de emigratie si in care, incet-incet, toti pricep ca salariile cresc odata cu siguranta investitorului.
Este doctorul Sorin Oprescu seful de partid indicat pentru o atare conjunctura? Mai curand nu, dar, daca e vorba de o cotitura in raport cu "leadership-ul" compromis de tip Iliescu-Nastase, probabil ca da. De diferente transante este, insa, greu de vorbit pe baza declaratiilor confuze ale pesedistilor de marca, inaintea Congresului. Ele reflecta lipsa de materie ideologica si modestie cerebrala. Un exemplu din elaboratele domnului Sorin Oprescu, puse deunazi pe piata: "Mircea (e vorba de domnul Geoana...) face pe haiducul: striga la Basescu si pe urma fuge in padure". Potrivit domnului Oprescu, Mircea Geoana se pregateste "sa puna partidul pe masa lui Traian Basescu, transformandu-l intr-un partid de buzunar". Greu de crezut... In caz ca va fi ales presedinte domnul Oprescu, abia atunci va incepe disputa privind rostul PSD-ului in politica romaneasca, un partid care ar putea la fel de bine sa fuzioneze cu un PD deplasat putin la stanga sau, pur si simplu, sa dispara, spre a face loc unui adevarat partid social-democrat de tip occidental.
Partid prin excelenta "bizantin", ilustrat prin franarea reformelor, prin sforarii si intrigi in mijlocul multor scandaluri, daca ar fi sa ne luam dupa preludiile la congres, cu circumspectie se poate afirma ca domnul Mircea Geoana, cu stagiul sau in diplomatie - unde a adus reale servicii tarii - ar fi in continuare omul potrivit ca presedinte de partid social-democrat, marcand mai departe "imburghezirea" si occidentalizarea acestui partid cu suspecta genealogie marxista.
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
poate   de spaiu'
Asta avem asta Vindem   de CAUTISANU GEORGE
Piatra de hotar   de sandu
Cum, este depasita faza neocomunista ?   de GGane
Nu inteleg...   de catalin_mattei
Neuronul singuratic al PRM !   de Arogantu'
Domnule Orascu   de Adi din Japonia
Ghici ciuperca ce-i   de MacLeod
A r h i v a
  Saracie cu bani    9 comentarii
  Convergenta: Becali-Stoenescu-Plesu- Patapievici...    43 comentarii
  Toate partidele castiga!    3 comentarii
  DeclaraTia zilei    3 comentarii
  La judecata zilei    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Tele-presedintele (4036 afisari)
 Averea "Caracatitei" (3582 afisari)
 Convergenta: Becali-Stoenescu-Plesu- Patapievici... (3023 afisari)
 Kogalniceanu aruncat in aer de UDMR (2931 afisari)
 Razboi Rece la Bruxelles (2301 afisari)
 Stolojan anunta decesul PNL si nasterea Partidului Liberal Democrat (574 afisari)
 Politie politica pentru Stanoiu (81 afisari)
 Coppola: Guvernul ar trebui sa-i scuteasca de taxe pe tinerii regizori romani (59 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.90333 sec.