Ziua Logo
  Nr. 3798 de marti, 5 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Miruna MUNTEANU: Furtuna intr-un pahar cu apa
-- Conservatorii sunt atat de compromisi incat au devenit contagiosi. Nimeni nu are interesul sa-si asocieze imaginea cu a lor. Daca vrea sa-i sprijine pe liberali, Voiculescu ar trebui sa o faca extrem de discret.
Partidul Conservator a iesit de la guvernare. Sincer, nu cred sa-i simta cineva lipsa. Nici nu ma astept la vreo uriasa criza politica in zilele urmatoare. Alegerile anticipate nu sunt mai iminente acum decAt erau in urma cu o saptamAna. Intr-o privinta fundamentala, aritmetica parlamentara a ramas neschimbata: majoritatea doreste sa-si continue mandatul, nu sa si-l riste la urne mai devreme decAt trebuie. De pe urma anticipatelor ar avea de cAstigat numai PD-ul. Poate si PRM-ul, desi lui Vadim ii sufla in ceafa Gigi Becali, care alearga fix pe acelasi culoar electoral. Liberalii au mari probleme interne, fiind ocupati sa reziste atacurilor "platformistilor" asmutiti de la Cotroceni. UDMR-ul - care, in principiu, se bucura de electoratul cel mai stabil - e subrezit de scandaluri de coruptie. Optiunea este si mai evidenta in cazul celui mai mare partid din opozitie. PSD-ul, care abia incropeste un 20 la suta in sondaje, ar putea pierde aproape jumatate dintre locurile pe care le are acum in Senat si in Camera Deputatilor. Parlamentarii social-democrati ar trebui sa fie nebuni sa-si dea singuri foc la valiza, acceptAnd acum o competitie electorala. Iata de ce vor colabora cu un guvern minoritar, evitAnd cu orice pret o criza majora.
CAt despre conservatori, pe ei anticipatele i-ar arunca sigur in afara Parlamentului. Si chiar in afara politicii. In PC ar mai ramAne doar salariatii de pe la diversele firme ale lui Dan Voiculescu. Nu poti pretinde fidelitate unui partid care a ridicat oportunismul la rang de doctrina. Traseistii ar pleca asa cum au venit, descoperindu-si brusc alte afinitati ideologice.
Frica de anticipate este, la aceasta ora, numitorul comun intre PNL, PSD si PC. Inamicul comun (declarat sau nu) este PD-ul papusit de Traian Basescu. Voiculescu a spus-o raspicat, fara sa-si dea seama ca le face astfel un mare deserviciu liberalilor. Si ca-i ridica mingea la fileu presedintelui. Stolojan a percutat imediat, denuntAnd existenta unei "dezastruoase strategii de intelegeri punctuale intre PNL, PC si PSD". Daca Guvernul minoritar ar fi fost condus de PD, o astfel de colaborare i s-ar fi parut, probabil, normala. Nu l-am auzit sa protesteze atunci cAnd Basescu l-a numit pe social-democratul George Cristian Maior in fruntea SRI. Dar, in politica, ipocrizia este la ea acasa. Recordul absolut il detine, totusi, Dan "Felix" Voiculescu. In fulminantul sau discurs de duminica, el a acuzat PD ca este un partid de "neocomunisti", care "a trecut cu mare usurinta de pe partea stAnga pe partea dreapta a esicherului politic". Rostita de campionul inegalabil al metamorfozelor si tradarilor, declaratia este deopotriva halucinanta si hilara.
Conservatorii sunt atAt de compromisi incAt au devenit contagiosi. Nimeni nu are interesul sa-si asocieze imaginea cu a lor. Daca vrea sa-i sprijine pe liberali (pentru evitarea anticipatelor), Voiculescu ar trebui sa o faca extrem de discret. Altfel, risca sa-i faca lui Tariceanu mai mult rau decAt poate Stolojan. Cu atAt mai mult cu cAt Parchetul General este pe urmele lui Codrut Seres in "dosarul energiei", dosar in care au fost formulate acuzatii de "spionaj" si "tradare". Itele afacerii ar putea sa duca, insa, si mai departe. Emil Boc a declarat, dealtfel, ca retragerea PC de la guvernare are legatura mai mult cu criza existenta acum in Ministerul Economiei si Comertului, decAt cu nemultumirile de ordin politic ale conservatorilor. Si, de data aceasta, s-ar putea sa aiba dreptate.
 Comentarii: 15 Afiseaza toate comentariile  
urmarire penala...   de lucid
Seres si Nagy vor fi urmariti penal - a cerut asta procuratura,   de Raquel
Unii se imbata cu apa;nici aia curata!   de Adrian v.D.
Concluzia: Presedintele asmuteste si papuseste!   de adryan
Ie-te ca PC isi ia in serios rolul de opozitie si tine mortis ca noii ministri sa fie validati   de Raquel
guvern pana de Boboteaza   de lucid
Care sondari cu dnul George-n crestere?   de Ghita Bizonu'
Despre Miruna...   de Gicuta a lu' nea Nuta
Hm..."frate" ...dar   de ionion
ca cam asa   de unchiuletul
Cat timp cel mai tare brand romanesc ramane POMANA, electoratul care se inghesuie la sarmale...   de Tzepelica
Vai, PC a iesit de la guvernare ?!?! o la la la ! ce va face Romania   de ionion
Frumoasa mica!   de mvsorin
Vasile, pusasi punctele pe Y   de Lambert
Lumpenliberalismul si tezaurul liberalismului Bratenilor   de Davidescu vasile
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Pilotul MiG-ului prabusit la Beliu lesinase (3617 afisari)
 Pomana pentru boss-ul de la Steilmann (2724 afisari)
 Cazul Litvinenko spre Prodi-KGB (2370 afisari)
 Vaca de muls (2284 afisari)
 Trafic de arme prin Bulgaria (2271 afisari)
 Iliescu, Vadim si Paunescu, nominalizati de Tismaneanu drept sprijinitori activi ai comunismului (1384 afisari)
 Seara lui Mos Nicolae (647 afisari)
 PNL si PD si-au desemnat ocupantii portofoliilor "vacantate" de conservatori (110 afisari)
 Yoko Ono a acordat Premiul Turner unui pictor abstract (59 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01646 sec.