Ziua Logo
  Nr. 3798 de marti, 5 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Adrian SEVERIN: Cand incepe ziua?
-- Analizand demersurile privind eliminarea icoanelor ortodoxe din scolile romanesti si facand paralela cu legislatia occidentala recenta care interzice afisarea insemnelor religioase in spatii publice, unii au ajuns la concluzia ca "originalul" vest-european ar fi justificat, in timp ce "copia" sa romaneasca ar fi inutila.
De ce? Intrucat Occidentul european este invadat de exponentii unor culturi neeuropene (ori ne-occidentale) - nocive pentru coerenta cultural-identitara a Europei - in timp ce romanii nu se confrunta cu un atare fenomen. Interzicand exhibarea simbolurilor confesionale, Occidentul se apara impotriva agresiunilor culturale venind din Orientul necrestin. Cum crestinismul ortodox tine de identitatea natiunii romane, refuzul etalarii lui publice ar reprezenta, insa, un act de subrezire a rezistentei identitare si i-ar vulnerabiliza pe romani in fata atacului culturilor straine.
O asemenea teorie - pe care multi "buni romani" si "buni crestini" o vor saluta - este anti-romaneasca si anti-europeana, ne-crestina si ne-moderna. Azi natiunea romana este civica si multiculturala (multiconfesionala). Fara a nega contributia bisericii ortodoxe in afirmarea romanitatii, sa ne amintim ca nu numai crestinii ortodocsi, ci si fidelii altor confesiuni (inclusiv necrestine) au gandit si murit pentru ridicarea statului-natiune roman. Romania este tara tuturor cetatenilor ei, a celor care se simt romani indiferent de confesiunea sau etnia lor. A-i exclude pe unii spunand ca religia lor este "neromaneasca" inseamna a fractura societatea romaneasca, a o imputina si saraci.
Teoria "identitatii ortodoxe" vine sa confirme teza huntingtoniana a ciocnirii civilizatiilor. In contextul mitologic al conflictului ireductibil intre Occident si Orient, circumscris de mitul exceptionalismului occidental caracterizat de "ratiune" si "libertatea individului", aceasta teza plaseaza Romania (poate cu exceptia Transilvaniei greco-catolice) printre culturile inferioare levantine pornind exact de la ortodoxia sa, denuntata ca iremediabil irationala, destructiva si tribala. Excluderea non ortodocsilor din sfera elementelor de identificare ale romanitatii impinge romanimea intr-o controversa de care are cu atat mai putina nevoie cu cat este falsa si cu cat prioritatea romanilor astazi este unirea Europei pe baza unor valori trans-religioase si cosmopolite, printre care laicitatea.
A refuza, insa, in numele laicitatii, dreptul persoanelor de a-si afirma public credinta, asa cum incearca unele state occidentale, constituie un derapaj democratic generator de tensiuni sociale.
Refugiul in interiorul comunitatilor de situatie (lingvistice, etnice) si neincrederea in comunitatile de adeziune (national-civice, cosmopolite) este caracteristica oamenilor afectati de insecuritate existentiala si deruta axiologica. La ora in care vor sa recupereze modernitatea si se unesc cu Europa democratiei pluraliste romanii nu au de ce se simti in nesiguranta, nu pot abandona gandirea critica si nu isi pot permite confuziile de valori.
Biblia istoriseste disputa privind stabilirea momentului in care se termina noaptea si incepe ziua: unul zice ca ziua incepe atunci cand este destula lumina spre a distinge un maslin de un smochin; altul, cand poti deosebi un magar de un asin. Se conchide ca noaptea s-a sfarsit atunci cand doi calatori pot constata ca unul este din Samaria si altul din Iudeea si se saluta zicandu-si unul altuia "frate". Adaug: doar atunci cand oameni de o anumita credinta intalnindu-se cu altii de orice alta credinta se vor saluta ca frati, lunga noapte a omenirii se va fi terminat si ziua asteptata a inceput.
 Afisari: 902  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 23 Afiseaza toate comentariile  
Adrian Severin   de alias
Ne-om schimba si noi mentalitatile...   de S
nene severine nu simti romaneste, LASANEEEEEEEEEE   de Serlan Dinus
Cand incepe ziua?   de Pacuraras
Sobru   de synd
Cand incepe ziua ? Scrie la Scriptura Severine !   de alwis46
Masoni-m-ash shi n-am cui !   de CALUGARUL
Ma fratilor,   de floricel
De salutat se saluta ei si acuma ca frati   de PANTAGRUEL
parabola de final   de lucid
Ba Severine iaca ai iarasi direptate ba baiatule, asa-i bre cum zici, nu e bine deloc sa-mpodiobim   de Giculica zbanghiul-turbat
sandu are dreptate iar dl Severin le cam potriveste   de Arefu
De ce nu ne spuneti si noua...   de moroianu
Cine cunoaste bine Biblia?   de sandu
pierderile d-luiSeverin   de Arefu
Pentru o discutie echilibrata.   de plongeur.alpin
Marile framantari   de plongeur.alpin
Greseala sau necesitate.?   de Aladin
Din nou despre icoane   de John
Icoane peste tot vrem, Tara ca o TotalaBisericaNeamului.   de voyager
Biblia...   de horia_w
Canti dupa ureche, domnule Severin...   de synd
Ziua dumneavoastra domnule Severin incepe....   de Radu Dragan
A r h i v a
  Rene PARSAN: Gunoieri, inainte mars!    6 comentarii
  Cristian UNTEANU: Batrani si muncitori    6 comentarii
  Mihail ROSTOVSKI: Criza otravitoare (I)    1 comentariu
  Constantin BALACEANU-STOLNICI: La judecata zilei    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Pilotul MiG-ului prabusit la Beliu lesinase (3617 afisari)
 Pomana pentru boss-ul de la Steilmann (2724 afisari)
 Cazul Litvinenko spre Prodi-KGB (2370 afisari)
 Vaca de muls (2284 afisari)
 Trafic de arme prin Bulgaria (2271 afisari)
 Iliescu, Vadim si Paunescu, nominalizati de Tismaneanu drept sprijinitori activi ai comunismului (1384 afisari)
 Seara lui Mos Nicolae (647 afisari)
 PNL si PD si-au desemnat ocupantii portofoliilor "vacantate" de conservatori (110 afisari)
 Yoko Ono a acordat Premiul Turner unui pictor abstract (59 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01070 sec.