Ziua Logo
  Nr. 3798 de marti, 5 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Nou: benzina scumpita ecologic
-- Pretul carburantilor ar putea creste cu 20% dupa introducerea, incepand din 2007, a unei taxe de mediu
Autoritatile intentioneaza sa introduca o taxa de mediu la comercializarea carburantilor, in doua etape, programate pentru iulie 2007 si ianuarie 2008, fiecare de cate 10 eurocenti/litru, decizie care va determina majorarea preturilor la pompa cu circa 20%, la inceputul anului 2008, potrivit unui studiu elaborat de Centrul Roman de Politici Economice (CEROPE). De remarcat, in prezent un litru de carburanti costa, in Romania, la pompa, circa 1 euro.
Taxa aduce 1 miliard de euro pe an la buget
Veniturile bugetare rezultate din aplicarea taxei sunt estimate, anual, la un miliard de euro, arata CEROPE in studiul "Taxele de mediu in Romania", publicat pe site-ul Comisiei Nationale de Prognoza.
Taxa va fi colectata de Ministerul Finantelor Publice si va fi utilizata in special pentru finantarea proiectelor de mediu, veniturile atrase in urma introducerii taxei la carburanti, cumulate cu cele aferente altor taxe de mediu, ar putea asigura cofinantarea proiectelor de mediu, in urmatori 10 ani.
In perioada 2007-2018, fondurile bugetare necesare cofinantarii proiectelor de mediu sunt estimate la aproximativ 15 miliarde de euro, potrivit CEROPE, in conditiile in care veniturile Fondului de mediu sunt de un milion de euro anual, iar cheltuielile sunt anticipate la un miliard de euro anual.
"Romania are venituri bugetare din taxe de mediu de sub 0,1% din PIB, in timp ce in tarile Europei Centrale si de Est acestea ating 3,4% din PIB in Slovenia, 2,7% din PIB in Republica Ceha sau in Ungaria, 2,5% din PIB in Letonia, 2,2% din PIB in Lituania", se arata in documentul citat.
Totodata, studiul arata ca introducerea taxei de mediu la carburanti va avea efecte negative asupra inflatiei. "Impactul inflationist total al unei majorari cu 10% a pretului combustibilului poate fi estimat la circa 1% inflatie suplimentara", arata analistii CEROPE.
Efectele introducerii taxei de mediu nu sunt mai impovaratoare pentru rata inflatiei decat eventuala crestere a TVA, cu 3%, pana la 22%, iar banca centrala va putea reactiona din timp, printr-o intarire a politicii monetare, apreciaza autorii analizei.
Potrivit acestora, evolutia pietei petrolului ar putea atenua efectele inflationiste, ca urmare a unor scaderi ale pretului titeiului, in anii urmatori. Efectul majorarii preturilor ca urmare a introducerii taxei de mediu va fi temperat, de asemenea, de evolutia cursului leului fata de euro si dolar.
Gabi MOROIANU 
 Afisari: 511  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Cand zeii vor sa pedepseasca un om...   de spaiu'
Ar fi o premiera in istoria Romaniei post-revolutionare...   de ingineru
A r h i v a
  Posta individuala    
  Guvernul sparge "pusculita" de Sarbatori    
  Grawe interesata de pensii    
  Oferta Cuprom pentru RTB Bor    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Pilotul MiG-ului prabusit la Beliu lesinase (3617 afisari)
 Pomana pentru boss-ul de la Steilmann (2724 afisari)
 Cazul Litvinenko spre Prodi-KGB (2370 afisari)
 Vaca de muls (2284 afisari)
 Trafic de arme prin Bulgaria (2271 afisari)
 Iliescu, Vadim si Paunescu, nominalizati de Tismaneanu drept sprijinitori activi ai comunismului (1384 afisari)
 Seara lui Mos Nicolae (647 afisari)
 PNL si PD si-au desemnat ocupantii portofoliilor "vacantate" de conservatori (110 afisari)
 Yoko Ono a acordat Premiul Turner unui pictor abstract (59 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01463 sec.