Ziua Logo
  Nr. 3797 de luni, 4 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Ministrul Educatiei este prins la mijloc in disputa dintre ONG-uri pe tema simbolurilor religioase in scoli
Icoanele incaiera societatea civila
Mai multe organizatii neguvernamentale au solicitat ieri printr-o scrisoare deschisa ministrului Educatiei Mihail Hardau sa retraga simbolurile religioase din scolile publice, in conformitate cu o decizie a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD). Alte 100 sustin contrariul.
Cu jalba la Hardau
Demersul este sustinut de organizatii precum Liga pentru Educatie, Cultura si Sport LECUPO Iasi, Societatea Culturala Noesis, Asociatia Pro Democratia, Atelierul Civic Ariergarda-Timisoara, APADOR - CH, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociatia D Media-Cluj, Societatea de Analize Feministe AnA, Romani CRISS, Agentia de Monitorizare a Presei (MMA), Solidaritatea pentru libertatea de constiinta, ACCEPT, Liga Pro Europa, CENTRAS, informeaza Mediafax. Semnatarii sugereaza ca este necesara interventia ministrului si responsabilitatea nu poate fi evitata prin solicitarea ca Parlamentul sa decida in aceasta chestiune. Pe de alta parte, decizia CNCD nu este inca nici legala, nici oficiala si va fi contestata inclusiv in instanta, dupa cum informeaza Civic Media.
100 de organizatii sustin normalitatea
Ca raspuns, Coalitia pentru respectarea sentimentului religios a transmis ieri ministrului Mihail Hardau si presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, Nicolae Vacaroiu si Bogdan Olteanu, ca, pana acum, mentinerea icoanelor in scoli este sustinuta de reprezentantii tuturor religiilor din Romania, Secretariatul de Stat pentru Culte, 100 de organizatii neguvernamentale si cateva mii de persoane, numarul acestora crescand permanent.
In numele Coalitiei, Asociatia Civic Media i-a cerut ministrului Hardau sa tina cont de "vointa majoritatii acestui popor, conform normelor democratice universal acceptate, si sa respinga incercarile unei minoritati extremiste de a impune cu forta retragerea simbolurilor religioase din scoli". La protestul Civic Media s-au raliat, printre multi altii, Federatia Educatiei Nationale si Sindicatul "Spiru Haret", cu peste 120.000 de membri, Asociatia pentru Protectia Familiei si Copilului, Oficiul pentru Comunicare Internationala si Drepturile Omului, Uniunea Sindicala MediaSind si Societatea Ziaristilor din Romania - Federatia Sindicatelor din Intreaga Presa, Asociatia 15 Noiembrie 1987 - Brasov, Asociatia 21 Decembrie 1989, Fundatia Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007, Centrul Cultural Israeliano-Roman si Ordinul Suprem Militar al Templului din Ierusalim, precum si academicienii Mariana Nicolesco, Constantin Balaceanu-Stolnici, Dinu C. Giurescu, Eugen Mihaescu, Florin Constantiniu, Augustin Buzura, printre alte mii de profesori, scriitori, jurnalisti si elevi (lista integrala la www.civicmedia.ro).
Civic Media ii atrage ministrului Hardau atentia ca nici "cadrul legal nu va obliga sa impuneti aceasta Recomandare. De altfel, Decizia CNCD nici macar nu a devenit oficiala, conform legii. Imediat ce va fi publicata de catre CNCD, impreuna cu argumentatia Colegiului CNCD, Asociatia Civic Media o va contesta oficial, inclusiv in instanta". (G.D.)
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
Bobinius: Argumentul conteaza!   de synd
Ma parasc singur la Sefu' sa vad confiirmata banuiala mea ca numai eu sunt vinovat in treaba asta!   de celceaproapeestenimeni
100 de organizatii sustin normalitatea , inclusiv Asociatia ACCEPT   de toni
Nu vrem icoane in scoli! Basta!   de Giculica zbanghiul-turbat
Chiar!   de Capshunaru
Talmes-balmes   de Narval
Chiar daca   de Emy
O parere...   de floricel
Presa exagereaza. Le dati rea multa atentie si nu merita   de DianaI
Argumentul conteaza, nu numarul suporterilor. Hardau nu are oricum luciditatea sa decida   de Bobinius
Incaiera pe dracul   de MacLeod
Lasati-ne icoanele in pace!   de Ereticul
A r h i v a
  Revelion in Sahara pentru romani    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Sorin ROSCA STANESCU: Presedinte in ofsaid (4312 afisari)
 Sabotarea PD (3713 afisari)
 Otrava perfecta din Rusia (2811 afisari)
 Flutur s-a transformat in Vultur (2626 afisari)
 "Caracatita Bold-Bucur" (2211 afisari)
 Dupa ABN Amro, si Leo Burnett se gandeste sa intre in lumea virtuala din Second Life (523 afisari)
 Doar sapte conservatori au demisionat dintr-o lovitura! (151 afisari)
 Cazul Litvinenko, in dezbaterea ministrilor Uniunii Europene (145 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00983 sec.