Ziua Logo
  Nr. 3796 de sambata, 2 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
George DAMIAN: Episcopul Iuliu Hossu si 1 decembrie
-- Am ramas oarecum nedumerit de vehementa atacurilor impotriva zilei de 1 decembrie - aproape o furie mediatica impotriva zilei care marcheaza formarea Romaniei actuale (cu mici lipsuri la est).
Nu reusesc sa inteleg: ce ii tulbura pe toti acesti oameni la ziua de 1 decembrie?!?! Parca toti sunt nemultumiti de faptul ca dintre toate statele aparute in 1918 doar Romania a reusit sa ramana (partial) intreaga. Si parca de la an la an iritarea lor creste din ce in ce mai mult. S-a mers pana la o propunere absolut absurda: sarbatoarea de 1 decembrie sa fie mutata mai spre primavara-vara, sa poata oferi guvernul un mic si-o bere... Pe langa tot acest prea-plin negationist s-a manifestat doar festivismul de parada gen "uite mama, trec soldatii!"
Destinul zilei de 1 decembrie pare a fi identic cu cel al episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, cel care la 1 Decembrie 1918, pe Campul lui Horea din Alba-Iulia a citit Declaratia de Unire. Inainte de a da citire documentului care a anuntat unirea Transilvaniei cu Romania, episcopul Iuliu Hossu a rostit o scurta cuvantare in care afirma: "Astazi, prin hotararea noastra se infaptuieste Romania Mare, una si nedespartita, rostind fericiti toti romanii de pe aceste plaiuri: Ne unim pe veci cu Tara Mama Romania! Va amintiti cand prin sutele de spitale, in zilele de intuneric, va vesteam ca <<va invinge dreptatea>>, va aratam ca vine ceasul cand toti factorii nedreptatii vor plange lacrimi de sange in ziua bucuriei noastre. A biruit dreptatea! Acesta-i ceasul dreptatii lui Dumnezeu si al rasplatirii Lui. Acesta-i ceasul bucuriei noastre, bucuria unui neam intreg pentru suferintele veacurilor, purtate de un neam cu credinta in Dumnezeu si cu nadejdea in dreptatea Lui".
Episcopul Iuliu Hossu a ramas alaturi de credinciosii sai in perioada ocupatiei maghiare dintre 1940-1944, continuandu-si activitatea pastorala, incercand sa mentina scolile romanesti si speranta romanilor. Episcopul Hossu a scapat in aceasta perioada din doua atentate: unul la Cutis (22 august 1943) si altul la Budac, unde s-a tras foc de arma (31 octombrie 1943). Academia de Teologie din Cluj a fost devastata (3 martie 1944), iar Episcopul insultat si scuipat in fata de studenti maghiari (4 martie 1944). Episcopul Iuliu Hossu a fost unul dintre putinii oameni din Cluj din acea perioada care vizitau evreii din ghetou si le asigurau aprovizionarea cu alimente.
Povestea episcopului Hossu nu se opreste aici: a intrat aproape imediat in conflict cu autoritatile comuniste. La 27 octombrie 1948, Episcopul Iuliu Hossu, impreuna cu Episcopul romano-catolic Marton Aron de la Alba-Iulia, au prezentat Ministerului Cultelor Statutul Bisericii Catolice din Romania, pentru toate riturile: latin, bizantin, armean si rutean. Statutul n-a fost acceptat, iar Episcopul Iuliu Hossu a fost arestat in 28 octombrie 1948 de la locuinta din Bucuresti a fratelui sau, ing. Traian Hossu, unde era gazduit.
In februarie 1949 episcopul Iuliu Hossu, alaturi de ceilalti episcopi greco-catolici, a fost transferat la Manastirea Caldarusani. In mai 1950 vor fi transferati cu totii la Penitenciarul din Sighetu Marmatiei si supusi unui regim de exterminare. Aici a fost contactat de Securitate si i s-a oferit un scaun mitropolitan, ortodox, pe care l-a refuzat. Episcopul Iuliu Hossu si-a continuat viata in izolare la Manastirea Caldarusani pana la sfarsitul vietii, la 28 mai 1970. Episcopul Iuliu Hossu a stiut sa-si pastreze coloana vertebrala, indiferent de vremuri si de dusmani.
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Restitutie si restauratie   de mirapo
Un weekend acceptabil   de Victor Iosif
Dle George DAMIAN, m-ai emotionat vorbind despre episcopul Iuliu Hossu,   de Raquel
Felicitari, D-le Damian!   de ionash
Arestari   de spascky
A r h i v a
  Tesu SOLOMOVICI: Cand un evreu e prost    17 comentarii
  Eugen SIMION: Despre frustratii si faradelegi vechi si noi (II)    3 comentarii
  Serban ORESCU: Afaceri dubioase necesitand circumspectie    1 comentariu
  Constantin BALACEANU-STOLNICI: La judecata zilei    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Harta reimpartirii Orientului Mijlociu (4989 afisari)
 "Sa traiti bine ca noi, domnule presedinte" (3604 afisari)
 Tesu SOLOMOVICI: Cand un evreu e prost (3587 afisari)
 Iri si Moni de Anglia (3458 afisari)
 Amanta de profesie (2537 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01100 sec.