Ziua Logo
  Nr. 3794 de joi, 30 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Stiri pe scurt
Sturioni din eprubeta
Peste 23.000 de puieti de pastruga, obtinuti "in laborator", vor fi astazi deversati in Dunare, la Galati, pentru repopularea fluviului cu sturioni. Potrivit unui comunicat de presa al Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), aceasta este prima populare cu puiet de sturion din Romania. Puietul a fost achizitionat de catre ANPA in cadrul programului de populare a Dunarii cu puiet de sturioni pentru refacerea stocurilor acestor specii valoroase, precizeaza comunicatul. Gheorghe Stefan, presedintele ANPA, a precizat ca puietul de sturioni este marcat cu cipuri pentru a permite monitorizarea lui ulterioara. Pentru achizitia de puiet de sturion, bugetul Ministerului Agriculturii a fost suplimentat cu 35 miliarde de lei vechi. Cu aceasta suma au fost achizitionati peste 53.000 de puieti de pastruga si 12.500 de puieti de morun. Pretul de achizitie a fost de 8-9 euro/puiet de pastruga, la care se adauga TVA, iar morunul a costat aproximativ 20 de euro/bucata. "Pretul este la nivelul anilor trecuti. La acestea se adauga si costurile cu cipurile, care au costat un euro pe bucata", a spus Stefan, care a precizat ca aceasta actiune ar fi trebuit facuta cu 20 de ani in urma. Ceilalti puieti vor fi deversati in Dunare vineri, la Fetesti. (L.M.)
Relansarea turismului
Deputatii au decis ieri ca Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) sa treaca din subordinea Ministerului Transporturilor, unde a avut rezultate slabe, in cea a Cancelariei primului-ministru. Camera Deputatilor a adoptat, in acest sens, o propunere legislativa, initiata de mai multi deputati PSD si PRM, care nu a primit insa sustinerea niciunui democrat. ANT, ca institutie ce poate debloca situatia disperata in care se afla turismul romanesc, nu poate fi eficient coordonata de Ministerul Transporturilor, care are prea multe alte domenii in subordine, si-au explicat initiatorii pozitia. In plus, acestia au aratat ca, atat timp cat ANT a fost in atributia Ministerului, condus de democratul Radu Berceanu, turismul a ramas in impas. Cu toate acestea, toti reprezentantii PD au fost impotriva. (R.P.)
Plasturi pentru durere
Jumatate dintre adultii din Europa sufera de afectiuni ce le cauzeaza unul sau mai multe tipuri de dureri (dintre care cea cronica este cea mai serioasa problema), iar 20% dintre europeni traiesc cu dureri cumplite. Durerea cronica - cauzata de afectiuni lombare, osteoartrita, artrita reumatoida, cancer, vatamari sau tulburari neuropatice - conduce de cele mai multe ori la depresii, izolare, probleme financiare si pierderea locului de munca. In sprijinul celor care sufera de dureri cronice, compania Johnson&Johnson d.o.o., reprezentanta pentru Romania a Janssen-Cilag a lansat pe piata farmaceutica din Romania, Durogesic Matrix, sistemul terapeutic transdermic cu fentanil. Cu alte cuvinte, s-a lansat noua generatie a "plasturelui impotriva durerii" ce asigura un control eficace si continuu al durerii. Folosind Durogesic Matrix, subsanta activa (fentanil) este eliberata incet si constant prin piele ajungand sa modifice perceptia asupra durerii. Se asigura astfel un control al durerii pe intreaga perioada de tratament, ceea ce permite pacientului libertatea de a scapa de grija luarii zilnice a medicatiei. Plasturele face parte din clasa opioidelor, se aplica o data la trei zile si se elibereaza numai pe baza de reteta. (C.S.)
 Afisari: 324  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Stele verzi de Europa    2 comentarii
  Farmacii non-stop de 1 Decembrie    1 comentariu
  Buletin de UE    2 comentarii
  ANL abandonat    
 Top afisari / comentarii 
 Partidul secret (6675 afisari)
 Sorin ROSCA STANESCU: Schimbare de macaz la Cotroceni (4213 afisari)
 Iliescu se apropie de judecata (2702 afisari)
 UE ne vinde la rusi (2080 afisari)
 Spion rus ratacit prin Bucuresti (1857 afisari)
 Locomotiva Rapidului trebuie sa traga echipa la victorie (174 afisari)
 Contractele secrete din energie, pe internet (54 afisari)
 Favoritii criticilor pentru Oscarurile din 2007 (48 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01946 sec.