Ziua Logo
  Nr. 3794 de joi, 30 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Varujan VOSGANIAN: Despre criza politica
-- Se vorbeste despre existenta unei crize politice in Romania. Mai mult de atat, in sondajele ad-hoc facute de jurnale ori de televiziuni, la intrebarea "se va adanci criza politica din Romania?" majoritatea repondentilor raspund afirmativ, poate si din dorinta nemarturisita de a se amuza pe seama disputelor politice.
Intrebarea corecta ar fi nu daca actuala criza politica se adanceste ci daca se prefigureaza o criza politica. Ori din acest punct de vedere raspunsul e dificil de dat, desi probabil ca majoritatea raspunsurilor vor fi afirmative. Pentru ca un guvern sa cada e nevoie fie de respingerea in Parlament a unor acte legislative importante (legi date prin asumarea raspunderii, ori legea bugetului, aceasta din urma actionand, moral vorbind, ca o asumare a raspunderii) ori acceptarea unei motiuni de cenzura.
Nu avem motive sa credem ca Legea bugetului ar putea fi respinsa in Parlament. Un moment dificil, legat de finantarea invatamantului a fost depasit, prin transferarea de la investitii catre salarii a unei sume de circa 130 milioane de euro. S-ar putea sa mai avem parte de dezbateri furtunoase la capitolul privind Ministerul Sanatatii, dar pe ansamblu bugetul va intruni majoritatea voturilor parlamentare.
O motiune de cenzura pentru luna decembrie este putin probabila, chiar daca nu imposibila. Asta va depinde de rezultatul congresului PSD si de momentul cand se va vota Legea Bugetului. Pana in clipa de fata nu este foarte clar daca PSD doreste o astfel de motiune de cenzura. In clipa de fata trebuie sa acceptam faptul ca depunerea unei astfel de motiuni ar putea declansa o criza politica in sensul pe care l-am dat. Daca insa socotim care sunt partidele care ar avea de castigat din declansarea unei astfel de crize observam ca e vorba doar de Partidul Democrat si, eventual, de grupul de disidenti din PNL. Cam putin, totusi...
Intre timp vor avea loc doua congrese, PSD si PNL, care vor aduce clarificari. Incepand cu luna februarie viitor, vom avea cel putin doua evenimente care ar face deosebit de riscanta o astfel de criza. Mai intai, prezentarea Raportului de evaluare catre Comisia Europeana, in primavara acestui an, care va prezenta modul in care Romania a aprofundat procesul de integrare, potrivit recomandarilor Raportului de tara din septembrie. In al doilea rand alegerile pentru Parlamentul European de la jumatatea lunii mai a anului viitor. O criza politica care sa duca la un guvern minoritar sau la alegeri anticipate ar avea consecinte neplacute nu doar pentru partidele implicate.
Aparitia unei noi majoritati parlamentare este destul de putin probabila. Intrarea PSD intr-o astfel de majoritate ar fi dezavantajoasa atat pentru PSD care nu va reusi, astfel, sa-si refaca puterea electorala pe care a dovedit-o in alegeri, cat si pentru partidele care, de pe zona de centru dreapta, ar accepta o astfel de mezalianta. Iar un guvern minoritar este o solutie pe cat de putin durabila pe atat de proasta intr-un moment in care Guvernul trebuie sa gestioneze cu fermitate primii pasi ai integrarii.
In mediul politic romanesc e dificil sa faci previziuni caci realitatea are o evolutie dinamica si, adesea, inselatoare. De aceea ma voi margini doar la urmatoarea concluzie: pornind de la premise rationale, nu s-ar prefigura o criza politica. Pentru asta e nevoie, insa de o alta premisa prealabila, si anume ca rationalitatea este o cheie folositoare pentru ferecaturile si desferecaturile politicii romanesti.
 Afisari: 543  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Ce dragut suna(remarca lui Mircea Badea) - PROSTOLOGENII SI PROSTOICENII !!   de Raquel
Pai cheia ie la mascariciul mangosit cum zice Andreea , n'asa?   de gili
PACALICI   de spascky
Si cine a zis ca Stolo va ajunge PM?   de MacLeod
Va rog sa faceti orice, numai sa nu-l vedem pe Stolo prim-ministru, asa cum viseaza !   de Raquel
A r h i v a
  Ion Bogdan LEFTER: Romania reformista in mici (mici?) exemple    3 comentarii
  Gabriel ANDREESCU: Mihnea Berindei    6 comentarii
  Serban ORESCU: Confuzia pune la incercare electoratul    4 comentarii
  Declaratia zilei    6 comentarii
  La judecata zilei    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Partidul secret (6675 afisari)
 Sorin ROSCA STANESCU: Schimbare de macaz la Cotroceni (4213 afisari)
 Iliescu se apropie de judecata (2702 afisari)
 UE ne vinde la rusi (2080 afisari)
 Spion rus ratacit prin Bucuresti (1857 afisari)
 Locomotiva Rapidului trebuie sa traga echipa la victorie (174 afisari)
 Contractele secrete din energie, pe internet (54 afisari)
 Favoritii criticilor pentru Oscarurile din 2007 (48 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00996 sec.