Ziua Logo
  Nr. 3793 de miercuri, 29 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Stiri pe scurt
Atelierul commediei
"Mastile commediei dell'arte", atelier sustinut de Ferruccio Soleri in perioada 24 noiembrie-8 decembrie, inaugureaza Centrul de Cercetare Teatrala "Ion Sava" al Teatrului National "I.L. Caragiale". Au fost admisi, in urma unei riguroase preselectii, 16 actori: Lia Bugnar, Victor Bucur, Maria Buza, Ana Maria Craciun, Ramona Cutina, Toma Cuzin, Marin Fagu, Filip Odangiu, Ana Maria Ghebuta, Elena Lorena Axinte, Tudor Munteanu, Razvan Oprea, Alexandra Prigoreanu, Alin Constantin State, Orlando Stefan, Florentina Tilea. Profesor al Academiei de Teatru "Piccolo Teatro" din Milano si stralucit interpret al lui Arlecchino, vreme de peste patru decenii, Ferruccio Soleri va "regiza" intalnirea dintre tinerii artisti romani si binecunoscutele personaje ale Commediei dell'arte: Pantalone, Brighella, Dottore, Capitano, Arlecchino si Zania, precum si cu precursorii lor, genericii Zani I si II. (L.I.)
Din culisele luptei pentru putere
Dupa cele patru carti in care a analizat istoria loviturilor de stat in tara romaneasca, cunoscutul istoric Alex Mihai Stoenescu abordeaza acum procesul revolutionar prin care a trecut Romania intre 14 decembrie 1989 si 20 mai 1990, adica prima guvernare a lui Petre Roman. O lucrare masiva de 600 de pagini, tiparita in conditii tipografice excelente (RAO), ofera cititorilor borne esentiale pentru cunoasterea contextului psiho-social al eliberarii de sub regimul comunist, constituirea noii puteri in stat, caracterul provizoriu al Consiliului Frontului Salvarii Nationale, formarea primului guvern Petre Roman, mineriada din 13-15 iunie 1990, strategiile politice ale lui Ion Iliescu, reconfigurarea statului roman, comportamentul natiunii romane in aceste evenimente. Hegelian in conceptia sa istorica, Alex Mihai Stoenescu s-a documentat enorm si scrie cu acribie, transformand istoria intr-un instrument de analiza asupra felului cum libertatea si-a croit
drum in Romania.
Opera fundamentala in biblioteca noastra de istorie contemporana!
(Tesu SOLOMOVICI)
Pasolini si noile generatii
Actuala editie a Zilelor Filmului Italian (23-30 noiembrie) iI este dedicata lui "Pier Paolo Pasolini si noilor generatii". Pasolini este cunoscut in Romania pentru cateva opere cinematografice prezente in Arhiva Nationala de Filme, dar nu este foarte cunoscut ca poet, scriitor si eseist. Vor fi proiectate, pe langa "Mama Roma", "Evanghelia dupa Matei" si "Medeea", mai cunoscute, filmul de lung metraj "Pasaroi si pasarele", scurt-metrajele "Casul", "Ce sunt norii?" si documentarele "Mitinguri de amor", "Note pentru o Orestiada Africana" si "Note pentru un film despre India". Pentru a ilustra actualitatea personalitatii si ideilor lui Pasolini - chiar si la 30 de ani de la disparitia sa - va fi organizata o masa rotunda astazi, la Institutul Italian de Cultura "Vito Grasso", in prezenta criticului Piero Spila (vicepresedintele Asociatiei Criticilor de Film din Italia), a Silviei De Laude (care a ingrijit, impreuna cu Walter Siti, culegerea eseurilor lui Pasolini pentru Editura Mondadori) si a Silvanei Silvestri, responsabila suplimentului cultural "Alias" al ziarului "Manifesto". Proiectiile sunt programate la Sala "Elvira Popescu" din Bucuresti, "Zilele"
fiind organizate de catre
Fundatia Itaro Arte si Institutul Italian de Cultura. (L.D.)
 Afisari: 122  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Filme din Europa de Est    
  Comunismul pentru ingeri    4 comentarii
  Manolescu promoveaza Sibiul la Paris    1 comentariu
  Ce citeau romanii acum 68 de ani?    
 Top afisari / comentarii 
 Britney Spears fara chiloti (11391 afisari)
 Curat murdar tradare! (5146 afisari)
 Elena Udrea, avocat de milioane (3424 afisari)
 Abuz Plaza (3118 afisari)
 "In oglinda sunt eu" (2621 afisari)
 Romania, popas pentru un posibil spion rus arestat in Canada (497 afisari)
 Suie Paparude si Gojira, diseara, in B52 (159 afisari)
 Primele arestari in "dosarul privatizarilor" (88 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02139 sec.