Ziua Logo
  Nr. 3790 de sambata, 25 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Imperiul ingrasamintelor
-- Ioan Niculae a acaparat trei combinate de ingrasaminte chimice, pe baza unor promisiuni desarte pe care n-a avut niciodata intentia de a le respecta
ZIUA FOTO
Fostul ofiter de Securitate Ioan Niculae si-a extins afacerile si in domeniul productiei de ingrasaminte chimice, realizand o concentrare economica la care Consiliul Concurentei a ramas fix nepasator. Ulterior, datorita unui management defectuos, scumpirii gazelor naturale si unor interese obscure, Ioan Niculae nu s-a mai aratat interesat de aceasta afacere. In urma administratiei sale, SC AZOCHIM SA Savinesti - Neamt, SC SOFERT SA Bacau si SC TURNU SA Turnu Magurele - Teleorman au ajuns tocmai bune de vandut la fier vechi, dupa ce au fost devalizate controlat. Totodata, terenurile aferente pot intra acum in circuitul imobiliar.
Initial, la inceputul anului in curs, magnatul nu se arata dispus sa renunte la societatile aduse in stare de faliment. Intentia sa evidenta era aceea de a prelua si intregul Combinat chimic Nitramonia Fagaras. In acest sens a depus chiar o oferta Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), insa n-a mai fost luat in seama, din cauza zecilor de milioane de euro datorii pe care le-a lasat in urma. Prin intermediul firmelor pe care le controleaza, in special a SC INTERAGRO SA si VIROMET Victoria - Brasov, Ioan Niculae a distrus o buna parte a industriei romanesti de ingrasaminte chimice.
Tot Ioan Niculae controleaza AZOCHIM
Dupa preluarea AZOCHIM de catre holdingul INTERAGRO al lui Ioan Niculae combinatul a intrat intr-un declin financiar controlat, care a determinat statul sa-l scoata la licitatie. Cu tot cu creantele preluate in timp de BANCOREX, Ministerul Finantelor Publice, Distrigaz si Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate, dar si cu datoria de 140 de miliarde de lei vechi la Directia Generala a Finantelor Publice Neamt. La 26 iulie 2005, activele AZOCHIM au fost adjudecate de GAPRO-CO Chemicals Bucuresti, pentru suma de 7,7 milioane USD. Ce s-a intamplat ulterior, si de ce adjudecatarul n-a devenit stapan pe AZOCHIM are mai putina importanta. Cert lucru, la ora actuala, tot Ioan Niculae controleaza combinatul, daca e sa ne luam dupa datele oferite de Oficiul National al Registrului Comertului, ultima actualizare datand din 16 octombrie 2006.
Constantenii n-au stiut cu cine se pun
Dupa ce Ioan Niculae a adus SOFERT in stare de faliment, devalizand-o, statul a mai avut o tentativa muribunda de a scapa de aceasta povara, scotand-o la licitatie. La confruntarea din 6 septembrie 2006 s-au inscris trei participante. Este vorba despre SC ELDO Bucuresti, SC H & H Constanta si SC VIROMET Victoria, Brasov. Cum ultima dintre acestea este controlata tot de Niculae (firma ce si-a adjudecat suprematia Combinatului de ingrasaminte de la Turnu Magurele, dupa cum se va vedea mai incolo), denota ca magnatul ce face obiectul serialului nostru nu s-a gandit o clipa sa renunte la acest obiectiv. Competitia a fost castigata de constanteni, prin eliminarea celorlalti doi ofertanti, pe motiv ca n-ar fi indeplinit conditiile impuse in caietul de sarcini. Numai ca, o anumita femeie misterioasa (se pare din conducerea SC ELDO), a recurs la mijloace neortodoxe pentru a demonstra ca licitatia a fost trucata. In paralel, tot ea a contestat licitatia. Pusi in fata acestui denunt, procurori DNA si specialisti din Ministerul de Interne au organizat un flagrant in toata regula.
Coruptii au ajuns in spatele gratiilor
In schimbul sumei de 75.000 de euro, Dan Dimitrie Sauca, Vasile Dumbrava si Ciprian Rusu s-au angajat sa admita contestatia, si sa desemneze castigatoare firma care a achitat spaga. Coruptii au ajuns in arest, fiind acum cercetati in stare de retinere - in urma flagrantului delict organizat -, iar adjudecarea de catre H & H Constanta a combinatului a fost momentan blocata. Poate nu e lipsit de importanta sa subliniem ca VIROMET-ul lui Niculae s-a confruntat direct cu constantenii de la H & H si la licitatia pentru SC TURNU SA, despre care vom vorbi imediat.
Promisiuni desarte
Cea mai mare unitate industriala din Teleorman, si anume Combinatul de ingrasaminte chimice de la Turnu Magurele, a ajuns in stare de lichidare voluntara, dupa oprirea instalatiilor, la sfarsitul anului 2003. VIROMET SA Victoria - Brasov a depus la actualul AVAS o oferta de 174,8 miliarde de lei vechi, pentru preluarea tuturor activelor societatii. In competitie a intrat si SC H & H Constanta, dar care a oferit o suma mai mica. Cum era si de asteptat, Ioan Niculae a iesit invingator fara drept de apel. Scorul afacerii a fost de sapte milioane de euro, preluarea datoriilor istorice si promisiuni privind investitii in protectia mediului de alte 48 de milioane de euro. E de la sine inteles ca firma controlata de Niculae nu si-a respectat nici pe departe angajamentele, in ziua de azi fiind gata sa renunte la combinat, dupa ce a trimis in somaj aproape 2000 de angajati.
Arestati pentru luare de mita
Pretul de pornire pentru privatizarea SOFERT Bacau a fost de numai 17,6 milioane RON. SC H & H Constanta a ramas, in mod surpinzator, singura in competitie, dupa ce ELDO Bucuresti si VIROMET Victoria - Brasov (controlata de magnatul Ioan Niculae) au fost scoase din competitie, pentru ca nu ar fi indeplinit cerintele minimale continute in caietul de sarcini al licitatiei. In urma denuntului uneia dintre firmele eliminate (probabil ELDO), procurorii DNA si politisti specializati in antifrauda au monitorizat situatia, ajungand la concluzia ca licitatia n-a fost tocmai corecta. In urma contestatiei misterioase, unul dintre organizatorii licitatiei, acompaniat de doi complici, ar fi solicitat o spaga de 75.000 de euro, pentru schimbarea macazului: firma contestatoare urma sa fie desemnata castigatoare a licitatiei pentru adjudecarea SOFERT Bacau. Capii faradelegii sunt banuiti a fi Dan Dimitrie Sauca, reprezentant zonal al AVAS, Vasile Dumbrava, fost consilier juridic al Politiei Bacau, si Ciprian Rusu, de la firma de lichidari judiciare INSTANT EXPERT. Toti trei se afla la ora actuala in stare de arest preventiv, la Bucuresti.
Capusa combinatului din Turnu Magurele
In anul 1996, combinatul de la Turnu Magurele a fost preluat de grupul EuroColumna.
Dupa dezastrul bancii cu acelasi nume, SC TURNU SA a fost inchis in iarna lui 2003, ca apoi sa-si faca aparitia una dintre firmele consortiului lui Niculae. Cum combinatul se afla in mare dificultate financiara, magnatul a profitat de aceasta situatie, preluandu-l contra sumei de sapte milioane de euro si o sumedenie de promisiuni. Acapararea SC TURNU SA de catre VIROMET SA Victoria - Brasov a fost realizata de acelasi consultant, care a actionat si in cazul adjudecarii SOFERT Bacau de catre consortiul lui Niculae, ceea ce este interzis prin lege.
Magnatul Ioan Niculae a inregistrat profituri substantiale prin urmatoarea metoda. SC TURNU SA, care a devenit intre timp un simplu punct de lucru al VIROMET, producea tona de ingrasaminte la pretul de 125 de euro/tona, pe care o vindea la poarta combinatului catre SC INTERAGRO. De aici, INTERAGRO o comercializa mai departe � atat la intern cat si la extern - cu 245 de euro/tona. In acest mod se realiza un profit de minimum 50 de milioane de euro anual.
O noua teapa marca Niculae
La preluarea SC TURNU SA de catre VIROMET, Ioan Niculae s-a angajat sa investeasca 48 de milioane USD, cu predilectie in protectia mediului. Imediat dupa aceea, a aranjat cu amicii sai din primaria orasului sa cedeze un teren infestat cu steril, pentru ecologizarea caruia era nevoie de doua milioane de euro. Asa se face ca onor Consiliul local a preluat 142.352 mp in extravilan - o adevarata bomba ecologica pentru intreaga zona, datorita continutului in exces de pirita si alte deseuri nocive. In realitate, autoritatile locale, in complicitate cu Niculae, asteptau bani pentru ecologizare din partea statului, fonduri care n-au mai venit. Oricum, Niculae a scapat prin aceasta smecherie de un teren infestat cu care n-avea ce face. Ulterior, primaria a tot asteptat fonduri pentru lucrarile de depoluare, ca sa organizeze o licitatie in acest scop. Numai ca banii n-au sosit, fiindca nu exista inca un act normativ cu privire la astfel de operatiuni de depoluare. O alta obligatie a VIROMET-ului controlat de Niculae consta in repararea unui canal de deversare si realizarea unui sistem de monitorizare a apelor evacuate, cu avizul ministerului. Nici acest obiectiv n-a fost realizat, chipurile, din cauza timpului nefavorabil si a altor factori de natura tehnica.
Azochim, in faliment
La ora actuala, combinatul se afla in stare de faliment, fiind lichidat de SC Management Reorganizare Lichidare SRL din Iasi. Actionariatul se prezinta astfel: INTERAGRO SA - 65%, SIF MOLDOVA SA - 20,6%, AVAS - 13,3%, persoane fizice - restul pana la 100%. In ultimii patru ani, AZOCHIM n-a inregistrat nici un fel de profit. Totalul pierderilor inregistrate la nivelul anului 2005 se ridica la 2.325 de miliarde de lei vechi. In anul 1999, combinatul avea 893 de salariati, in 2005 ajungand la doar 110 angajati. AVAS si-a dat acordul pentru vanzarea activelor in bloc, in vederea promisiunilor privind mentinerea si continuarea de catre investitor a specificului activitatii societatii debitoare. Aceste obligatii implicau punerea in functiune a capacitatilor de productie si conservarea unui numar cat mai mare de locuri de munca. Frumoase obiective.
Nici un profit pentru SC Turnu Magurele
Combinatul SC TURNU SA Turnu Magurele - Teleorman se afla, la ora actuala, in lichidare, dupa ce n-a inregistrat vreun profit in ultimii trei ani. Totalul pierderilor inregistrate la nivelul anului 2004, de cand societatea nu mai functioneaza, se ridica la 5114 miliarde de lei vechi. Adica, mai mult decat dublul inregistrat cu un an inainte. In anul 1999, combinatul avea 2472 de salariati. Datorita colapsului in care a ajuns combinatul de la Turnu Magurele, populatia orasului Turnu Severin a fost mai mult decat decimata. De la circa 35.000 de locuitori, s-a ajuns la jumatate, din lipsa locurilor de munca. Patronul INTERAGRO SA a promis o relansare a productiilor de amoniac, uree si azotat, insa vorbele sale au fost spuse-n vant.
Sofert Bacau, in reorganizare judiciara
La ora actuala, combinatul SOFERT SA Bacau se afla in stare de faliment, de dizolvarea acestuia ocupandu-se SC SIERRA QUADRANT SRL Bacau. Actionariatul se prezinta astfel: INTERAGRO SA - 59%, AVAS - 14,22%, INTERACTION SRL - 6,38%, persoane fizice - restul pana la 100%. In 2003 si 2004, SOFERT n-a inregistrat nici un fel de profit, iar in 2005 a inregistrat un profit brut de 53,5 miliarde de lei vechi, aflandu-se in reorganizare judiciara. Totalul pierderilor inregistrate la nivelul anului 2005 se ridica la 698 de miliarde de lei vechi. In anul 1999, combinatul avea 1469 de salariati. Astazi, mai are doar cativa care asigura paza.
Texte de Dan COSTE 
A r h i v a
  Bratara dacica se intoarce in tara    2 comentarii
  Intoxicati cu acid clorhidric    
  Pilotul MiG-ului, cetatean de onoare    2 comentarii
  Desant in HarCov    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Putin e nefericit din cauza Romaniei (4628 afisari)
  Tinta Seres (3637 afisari)
 Miracolul Gigi (3333 afisari)
 Mortul vorbeste: Putin m-a asasinat (3101 afisari)
 Afacerea "Borat" in Glod (2827 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01582 sec.