Ziua Logo
  Nr. 3790 de sambata, 25 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Obiectul de aur furat din Romania si descoperit in luna septembrie la unul dintre standurile Expozitiei Bienale de la Grand Palais din Paris va fi adus pana pe 15 decembrie
Bratara dacica se intoarce in tara
Cativa specialisti romani vor fi trimisi la Paris sa expertizeze bratara. Autoritatile romane si franceze spun ca obiectul a fost furat din situl arheologic Sarmizegetusa Regia - Muntii Orastiei, fiind estimat la 1,5 milioane de euro. Dupa ce va fi adusa in Romania, bratara dacica din aur va intra in patrimoniul MNIR, singura institutie de specialitate din tara care poate asigura conditiile de securitate necesare expunerii sale.
"Pana pe 15 decembrie, bratara dacica din aur descoperita la Paris va fi adusa la Muzeul National de Istorie a Romaniei. Obiectul va constitui in continuare proba in procesul aflat pe rol", a declarat Virgil Nitulescu, consilier in Ministerul Culturii si Cultelor."Bratara va fi expusa in Sala Tezaurului din Muzeul National de Istorie a Romaniei. Este singura de acest gen pe care o vom avea. Noi stiam ca in epoca lui Decebal se lucrau doar bratari in argint, acum avem o dovada clara ca s-au lucrat si in aur", a afirmat, la randul sau, Crisan Museteanu, directorul general al MNIR. El a precizat ca bratara de aur dacic se va alatura celorlalte colectii dacice din patrimoniul muzeului."Avem multe obiecte dacice din aur, unele din secolele 4-3 i.Hr. Printre acestea se numara si tezaurul din mormantul princiar de la Cucuteni Baiceni si Coiful de la Poiana Cotofenesti. In plus, avem mai multe bratari dacice din argint si peste 300 de kosoni din aur", a spus Crisan Museteanu, citat de Mediafax.
Gasita la Paris
Ministerul Administratiei si Internelor a informat, la sfarsitul lunii septembrie, ca o bratara dacica, realizata din aur de 24 K, cu o greutate de peste un kilogram, a fost scoasa la vanzare, la unul dintre standurile Expozitiei Bienale de la Grand Palais din Paris, cu pretul de 90.000 de euro. In baza unei informatii furnizate de Politia Romana - prin intermediul atasatului de Afaceri Interne al MAI la Paris � politisti de la Directia Centrala a Politiei Judiciare Franceze au ridicat bratara, expusa la standul din cadrul Expozitiei Bienale de la Grand Palais din Paris al firmei new-yorkeze "Ariadna Gallery". Ei l-au audiat pe proprietarul obiectului si au prezentat actele procedurale procurorului care supravegheaza acest caz. Bratara urmeaza sa fie recuperata de Romania printr-o Comisie Rogatorie Internationala, constituita la solicitarea autoritatilor romane. Aceasta bratara este singura recuperata din totalul de 15 astfel de obiecte sustrase de infractori romani din situl arheologic Sarmizegetusa Regia � Muntii Orastiei. Bratarile se afla in urmarire internationala, cercetarile in acest caz fiind facute de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia. Ministerul Culturii si Cultelor si-a aratat inca din luna iulie interesul de a cumpara bratari dacice din aur si monede de tip koson care provin din situri arheologice din Romania si au fost pierdute pentru patrimoniul cultural national prin tranzactii ilicite pe piata neagra interna si internationala. Bratara descoperita la Bienale de la Grand Palais din Paris este singurul obiect de acest gen recuperat de statul roman.
B. Marius 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Autoritati incompetente   de marin2
Bratara Dacica furata, Romania Dacica tradata..   de Virgil Ciuca
A r h i v a
  Intoxicati cu acid clorhidric    
  Pilotul MiG-ului, cetatean de onoare    2 comentarii
  Desant in HarCov    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
  Imperiul ingrasamintelor    
 Top afisari / comentarii 
 Putin e nefericit din cauza Romaniei (4628 afisari)
  Tinta Seres (3637 afisari)
 Miracolul Gigi (3333 afisari)
 Mortul vorbeste: Putin m-a asasinat (3101 afisari)
 Afacerea "Borat" in Glod (2827 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01021 sec.