Ziua Logo
  Nr. 3790 de sambata, 25 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
DaKINO, deschis de sotul secret al lui Yoko Ono
Dan Chisu si Sam Havadtoy (Mircea PAUN - ZIUA Foto)
Joi seara a avut loc la Complexul Auditorium al Muzeului National de Arta din Bucuresti deschiderea oficiala a celei de-a XVI-a editii a Festivalului International DaKINO, cu vernisajul expozitiei "Enigma of Love", avand tematica "Dantela si film", a artistului Samuel Havadtoy, la care au participat presedintele festivalului, Dan Chisu, si ministrul Culturii si Cultelor Adrian Iorgulescu.
Manager si partener al lui Yoko Ono, dupa moartea lui John Lennon, prieten al lui Andy Warhol, Sam Havadtoy este considerat unul dintre cei mai importanti artisti plastici ai inceputului de mileniu. Nascut in Anglia, Samuel are origini romanesti, bunica lui fiind din Transilvania. Numele sau, Havadtoy, este echivalentul denumirii satului Viforoasa de unde se trage familia sa. Cu o experienta mai mult decat zbuciumata, a fost, pe rand, sarac, refugiat politic, razvratit, cautator de sensuri, artist consacrat si apropiat al unor staruri de la Hollywood. A lucrat pentru emiri si familii regale, decorandu-le resedintele. Prietenia cu Andy Warhol i-a marcat insa traiectoria destinului artistic, de la design la pictura, care s-a dovedit adevarata sa pasiune. Inainte de revolutia ungara din 1956 s-a mutat la Budapesta, unde a experimentat, fara voie, saracia, traind intr-un bordei fara electricitate si fara apa. In ciuda acestor experiente, el sustine ca "saracia nu exista daca nu ai termen de comparatie". A reusit sa evadeze din Ungaria comunista in Vest unde, ajutat de statutul de refugiat politic si de propriul talent, a fost propulsat in cercurile artistice.
Prietenia cu sotii Lenon a inceput atunci cand cei doi, atrasi de doua scaune egiptene expuse in vitrina micului sau atelier, l-au contactat pentru a deveni propriul lor designer de interioare. Relatia sa cu Yoko Ono s-a adancit in timp, Havadtoy vorbind acum chiar despre o casatorie secreta cu fosta sotie a lui John Lennon, pe al carui fiu l-a si crescut. Lucrarile expuse la Complexul Auditorium, unde artistul a marturisit ca a fost onorat sa expuna, intr-un spatiu in care a expus si Brancusi, au fost create special pentru aceasta deschidere a DaKINO.
Monica ANDRONESCU 
 Afisari: 675  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Prostituate ucise de un criminal in serie    
  Isi cauta sotii de 40 de ani    
  A murit Philippe Noiret    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Putin e nefericit din cauza Romaniei (4628 afisari)
  Tinta Seres (3637 afisari)
 Miracolul Gigi (3333 afisari)
 Mortul vorbeste: Putin m-a asasinat (3101 afisari)
 Afacerea "Borat" in Glod (2827 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00920 sec.