Ziua Logo
  Nr. 3784 de sambata, 18 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Serban ORESCU: Patriarhia are un concept propriu de CNSAS...
In mod cert, informatori ai Securitatii au existat si in randurile clericilor - atat ortodocsi, cat si de alte confesiuni, atat al clericilor de rang inalt, cat si printre cei marunti. Prin pozitia lor de confesori, ei au fost si depozitari ai marturisirilor credinciosilor. Ca atare, clericii erau de doua ori interesanti pentru odioasa Securitate. Ei erau usor de recrutat... Era de ajuns ca un provocator al "Secu" sa marturiseasca preotului ceva inventat, dar interesand, chipurile, siguranta statului, ca era "sah mat", santajabil, o jucarie in mainile securistilor... Clericii au fost, in comunism - mai mult decat laicii - santajabili si recrutabili, sub presiune... Sufletul lor era la cheremul securistilor. Unii au facut cariera pretandu-se exigentelor... Interesant este, astazi, nu numai sa cunoastem clericii securisti, ci sa fie dat in vileag mecanismul colaborarii, felul in care Securitatea colabora cu Departamentul Cultelor, intre altele, pentru a trimite seminaristi la studii teologice in Occident si a face ulterior din ei agenti SIE in comunitatile religioase, in special ortodoxe, iar in cele din urma chiar inalti prelati in tara cu functii de reprezentare.
Or, aceasta cutie a Pandorei este pazita de Patriarhia de la Bucuresti cu strasnicie. Cauza e jena Bisericii Ortodoxe - in primul rand - de a-si marturisi CNSAS-ului trecutul - un act de respect fata de victime, in definitiv, cum recomanda Biserica tuturor credinciosilor in toate imprejurarile. El trebuie, insa, insotit de divulgarea tartorilor civili si militari din umbra.
Patriarhia de la Bucuresti ar dori, de aceea, o noua institutie - un CNSAS propriu - deci influentabil. El ar urma sa prezinte rezultatele sale Sinodului, urmand ca acesta sa ia masurile canonice care se impun de la caz la caz, cum ar fi cainta. Alti cercetatori decat cei de la CNSAS, alte masuri - canonice, nu laice - alta lege, de exceptie dar, nota bene, numai pentru clericii ortodocsi. De ce nu, se poate intreba oricine, si pentru catolici sau uniti? De unde se vede si lipsa de impartialitate a conceptului patriarhal... El nu-i convinge decat pe autorii sai.
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Patriarhia   de doctorul
Domnule Orascu.. ramanem cu aceeasi frustrare, identica cu a crestinatatii post-inchizitie. Credinta   de Omul cu Picioare foarte Paroase
De unde stie Orescu?   de Melka
De unde se vede si lipsa de impartialitate a conceptului patriarhal... El nu-i convinge decat pe aut   de Serlan Dinus
Este un timp pentru a darama,este un timp pentru a construi   de sandu
Propaganda desantata impotriva slujitorilor bisericii ortodoxe romane   de GGane
smerenie   de niculina
A r h i v a
  Stelian TANASE: Poveste din Cartierul de Vest    4 comentarii
  Eugen SIMION: Mihai Sora    10 comentarii
  George DAMIAN: Deconspirarea - o poveste fara sfarsit    6 comentarii
  Ioan GROSAN: Bietul Nastase    8 comentarii
  Constantin BALACEANU-STOLNICI: La judecata zilei    5 comentarii
  Gheorghe Flutur: Avem o problema    12 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Doi vecini (4174 afisari)
 Malta lui Teoctist (3381 afisari)
 L-am urat pe Ceausescu: Ani, oameni, disidenta (VII) (3064 afisari)
 OMV a cazut la pace cu Guvernul (3014 afisari)
 Lindsay Lohan se automutileaza (2904 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00866 sec.