Ziua Logo
  Nr. 3783 de vineri, 17 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Spionul dublu
-- Razboiul din Irak a aruncat in aer pretul petrolului, iar negociatorul sef a ajuns in Consiliul de Administratie al OMV-Petrom
Dorin Mucea (foto), negociatorul sef al contractului de privatizare a Petrom, ne dezvaluie in continuare ca pretul international al petrolului din evaluarea facuta de consultanti a fost actualizat in aprilie, dar nimeni nu a banuit ca barilul de petrol va ajunge de la circa 22 de dolari, in anul 2002, la peste 78 de dolari, in vara aceasta. Pe de alta parte, el explica si de ce, dupa ce a negociat cu OMV, a ajuns membru in Consiliul de Administratie al Petrom, al carui proprietar a devenit acelasi grup austriac, ceea ce seamana cu o recompensa acordata de OMV pentru ca s-a negociat in favoarea cumparatorului.
De ce consultantii au evaluat un pret al petrolului atat de mic, numai 22 de dolari/baril pentru perioada 2005-2010?
Consultantii, care, va reamintesc, sunt printre cele mai mari firme de acest gen din lume, pe langa propriile analize au apelat si la punctele de vedere ale unor institutii internationale de specialitate. Evaluarea si reevaluarile au fost facute pe baza informatiilor existente la date diferite: pana in mai 2003, (n.r. - cand nu se discuta despre nici un razboi in Irak), pana in august 2003, pana in aprilie 2004, iar pentru reevaluarea din iulie 2004 s-au facut previziuni. In perioada ianuarie 2002 - mai 2003 cel mai mic pret a fost de 17,3 dolari/baril, cel mai mare, dar pentru o scurta perioada, a fost de 34 dolari/baril, pretul mediu fiind de 25,5 dolari/baril. Asa cum am spus, pe perioada evaluarii au fost luate in consideratie o serie de puncte de vedere externe formulate de specialistii din departamentele de analiza ale unor mari banci de investitii.
Astfel, prognoza ING referitoare la pretul titeiului a fost de 19 dolari/baril, a HSBC - 20 dolari/baril, UBS - 20 dolari/ baril, Morgan Stanley - 21 dolari/baril, iar a Salomon, Smith&Barney - 19,5 dolari/baril. Socant este faptul ca celebra Administratie de Informatii Energetice (EIA) a Guvernului Statelor Unite (cel mai mare consumator de titei din lume) prognoza, cu trei ani in urma, ca, pana in anul 2025 pretul petrolului nu avea cum sa depaseasca 27 dolari/baril! Razboiul din Irak le-a dat prognozele peste cap! Cine sa fi stiut ca Bush il "rade" pe Saddam, iar pretul mondial al titeiului "sare" de 78 dolari/baril?! Daca nici americanii n-au putut prevedea ce se va intampla... Un lucru este sigur: jocul politico-militar la nivel mondial a dus la cresterea pretului international al petrolului si, in consecinta, al gazelor naturale. Cel mai mare producator de petrol din afara OPEC si al doilea din lume este Federatia Rusa. Pe de alta parte, Rusia detine cele mai mari rezerve de gaze din lume. Putin ar trebui sa ii faca lui Bush o statuie de aur in centrul Moscovei! (n.r. - in urma cresterii fabuloase a preturilor internationale, Moscova a obtinut venituri imense din exporturile de petrol si gaze, reusind, chiar, sa-si plateasca anticipat datorii de zeci de miliarde de dolari). Revenind la privatizarea Petrom, acestea erau preturile la petrol preconizate de cele mai mari departamente de analiza. Astfel ca, un pret mediu de 25 dolari/baril in estimarea formulata la privatizarea Petrom nu cred ca era prea mic.
Totusi, intre timp barilul de petrol a "sarit" si de 34 de dolari. Ba chiar si consultantii au reactualizat preturile internationale ale petrolului (n.r. - vezi facsimil). De ce nu s-a reflectat acest lucru si in pretul de vanzare a actiunilor Petrom?
Nu pot sa va spun decat ca pretul oferit la licitatie, pentru ca pretul a fost licitat, ofertele competitorilor au fost transmise in plicuri inchise, a fost superior pretului din raportul de evaluare al consultantului, actualizat in aprilie 2004. Va reamintesc si ca la 15 aprilie a avut loc licitatia.
Este normal sa "tineti" cu OMV si Petrom; doar ati fost negociatorul sef al contractului de privatizare, adica ati negociat cu OMV, iar acum faceti parte din Consiliul de Administratie al Petrom, al carui proprietar este OMV. Nu este, pana la urma, un conflict de interese, care suna ca o recompensa pentru ca ati negociat in favoarea OMV?
Eu nu tin cu OMV si Petrom, doresc doar ca lucrurile sa fie reflectate corect. Sunt membru al CA al Petrom din partea statului roman. Si este normal ca statul roman sa-si trimita un reprezentant care sa vegheze ca prevederile contractului de privatizare sa fie respectate...
Dar de ce tocmai pe dvs.? Ca sa se evite orice suspiciune putea statul sa puna pe altcineva...
Fara falsa modestie, dar cati stiu mai bine ca mine toate articolele din acest contract, de cateva sute de pagini?! Cunosc compania, cunosc contractul, sunt acolo sa supraveghez implementarea acestuia.
Redeventa la zacamintele Petrom
Din Contractul de Privatizare, sunt demne de amintit c=teva clauze. Redeventele se platesc in conformitate cu acordurile petroliere incheiate cu Petrom (Contractele Individuale de Concesiune). Anterior semnarii contractului de privatizare, prin Legea 238/07.06.2004 au fost aprobate nivelurile de redevente. Fundamentarea nivelului de redevente s-a facut de catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), pe baza studiilor de consultanta de specialitate efectuate de societati internationale si Banca Mondiala. Art. 49 al Legii stabileste nivelul de redevente sub forma de cota procentuala din valoarea productiei extrase. Art. 61 stabileste ca prevederile acordului petrolier aprobat de Guvern ram=n valabile, pe intreaga lor durata, in conditiile in care au fost incheiate. Art. 4.2.4 (ii) din Contractul de Privatizare prevede ca nivelul procentual actual, baza si metoda de calcul a redeventelor platibile de Petrom in conformitate cu Contractele Individuale de Concesiune vor fi mentinute pe o perioada de zece ani de la data finalizarii contractului de privatizare. Masura de stabilitate la nivelul procentual si la calcularea redeventelor a fost prevazuta si de OMV in oferta sa finala. De remarcat, prin Legea petrolului 238/2004, in vigoare la acea data, la articolul 27 se stabilea ca durata unei concesiuni nu poate fi mai mare de 30 de ani.
Legea Petrolului poate fi modificata
Dorin Mucea sustine ca "statul are in momentul de fata o p=rghie pentru a manevra pretul petrolului si al gazelor din productia interna, prin modificarea redeventei: sa modifice Legea Petrolului". "Contractul de v=nzare a actiunilor Petrom va trebui sa se alinieze noilor prevederi legislative. |n acest fel, fara nici o problema, statul ar putea sa incaseze la buget mai multi bani din taxe si apoi sa-i distribuie rom=nilor, inclusiv sub forma de subventie directa. Pe de alta parte, o majorare cu 6% a redeventelor, ar baga Petrom "in galeata", a precizat Mucea.
15 pentru Petrom
La data limita, 19 septembrie 2003, 15 companii nationale si internationale au depus scrisori de intentie pentru privatizarea Societatii Nationale a Petrolului (SNP) Petrom. Cele 15 expresii de interes au fost depuse, in ordine, de: Alon Inc. (SUA), PKN Orlena (Polonia), Hellenic Petroleum (Grecia), MOL (Ungaria), Occidental Oil and Gas Holding Corporation (SUA), Grup Sicomiga Singleman ONG Agigea (Rom=nia), consortiul Halliburton (SUA), Regal Petroleum PLC (Marea Britanie) si Tender SA (Rom=nia), compania mixta ruso-britanica TNK-BP, Conoco-Phillips (Marea Britanie), Kanooz Al Watan Oil (Arabia Saudita), Gazprom (Rusia), ENI (Italia), Phoenix Oil Ltd (Cipru), OMV (Austria) si Glencore (Anglia).
Prima triere
|n octombrie 2003, in urma analizarii tuturor documentelor prezentate, au fost pre-calificate pentru a participa la privatizarea Petrom doar 11 societati. Consortiul format din firmele Halliburton - SUA, Regal Petroleum Plc - Marea Britanie si Tender Rom=nia a fost eliminat din competitie pentru ca nu avea experienta tehnica si manageriala, pentru ultimii trei ani, adecvata cu dimensiunile si profilul tranzactiei, s-a spus la acel moment. Referitor la scrisoarea de interes depusa de Grup Sicomiga Singleman ONG Agigea, eliminat si el din cursa pentru Petrom, surse oficiale afirmau ca "s-a adresat, practic, unei alte tranzactii", care ar fi constat in v=nzarea, prin oferta publica, a unui pachet de 21% din capitalul social al societatii. Pheonix Oil Ltd. din Cipru nu are experienta ceruta in domeniu, iar firma Kanooz Al Watan Oil din Arabia Saudita nici macar nu a depus toate informatiile despre situatia ei, mai spuneau sursele citate.
Stabilitate fiscala
Art. 4.2.4 din Contractul de Privatizare contine o prevedere privind stabilitatea fiscala pentru activitatea de explorare si productie. Practic, p=na la 31 decembrie 2014, cu exceptia cerintelor contrare ale legilor sau reglementarilor general aplicabile in UE care devin aplicabile si Rom=niei, regimul de impozitare pentru activitatile de exploatare si productie ale societatii nu va deveni, indiferent sub ce forma, mai oneros pentru societate (inclusiv prin majorarea ratelor impozitelor aplicabile ori prin introducerea de noi impozite cu privire la exploatare si productie). |n loc sa prevada o restrictie generala a modificarii Codului Fiscal, legea reproduce prevederile respective si dispune ca acestea sa continue sa se aplice Petrom si filialelor sale p=na la data de 31 decembrie 2014. Atat OMV, cat si alti ofertanti si-au exprimat dorinta de a se mentine fiscalitatea pentru activitatile de explorare si productie la nivelul din momentul privatizarii, deoarece acesta este o parte importanta a costurilor de productie.
Pagina realizata de Gabi MOROIANU si Mihnea TaLaU 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Spion dublu ?! Sanchi. Securist simplu !   de Changeman
"Aceleasi basme... hai sa vorbim ca sa nu tacem. " / Ai dreptate, amice   de Ratacitul
Cata "bunavointa" din partea lui Mucea !   de nicewm
56.25 $ barilul   de Neghinita
Alo Ziua! Pretzul petrolului la NY in urma cu jumatate de ora: 56.25 $ barilul   de roy
A r h i v a
  Axa Raului: Niculae - SRI    
  Scheffer si Basescu, preocupati    1 comentariu
  Consilieri incompetenti la Guvern    2 comentarii
  Docea, 12 ore de ancheta    1 comentariu
  Ministrii, din nou la "Zece pentru Romania"    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Intarata-i, drace! (6312 afisari)
 Axa Raului: Niculae - SRI (4817 afisari)
 Spionul dublu (3382 afisari)
 Spaga de lemn (3295 afisari)
 Enigma Nastase (II) (2697 afisari)
 27 dintr-o lovitura (392 afisari)
 Kristin Davis, nerabdatoare sa joace in "Totul despre sex" (188 afisari)
 OMV la control (90 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02435 sec.