Ziua Logo
  Nr. 3783 de vineri, 17 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Imperiul termitelor (III)
Axa Raului: Niculae - SRI
-- Legaturile dintre boss-ul de la INTERAGRO, mai marii Serviciului Roman de Informatii si Virgil Magureanu dateaza de pe vremea cand Ioan Niculae actiona ca agent comercial de import-export in America de Sud
Inalti ofiteri SRI, dintre care se remarca generalul Ovidiu Soare, coloneii Dumitrache, Paltanea si Bucur, l-au ajutat pe Ioan Niculae sa-si ridice un imperiu financiar ilicit. Alaturi de acestia a activat direct si nemijlocit procurorul Gheorghe Muscalu care a acoperit dosarele penale cu tinta spre seful de la SC INTERAGRO SA. ZIUA este in masura sa ofere noi date, provenite din interiorul SRI, prin care se pot dovedi interesul major si conexiunile penale ale afaceristului Niculae cu marii granguri ai spionajului si contraspionajului romanesc.
Unul dintre cele mai rasunatoare scandaluri penale in care a fost implicat Ioan Niculae este cel legat de tranzactiile cu combustibili de la Rafinaria ASTRA ROMANA SA Ploiesti catre SRI. Acest caz a expus aproape in totalitate mecanismul imperiului termitelor construit de fostul ofiter de Securitate. Instrumentarea cazului de catre procurorii romani a scos la iveala incredibila potenta a unui sistem mafiot construit din fosti agenti ai regimului comunist aflati in "adormire" in diferite structuri ale statului capitalist. Arestarea celor doi sefi de la SRI Prahova, Corneliu Paltanea si Dan Bucur, precum si implicarea de netagaduit a lui Virgil Magureanu in escrocherie, sunt indicii clare ce creioneaza harta coruptei din SRI - protectorul afacerilor necurate ale lui Ioan Niculae in Romania.
Niculae si fratii Crestin, prieteni la catarama
Potrivit surselor noastre, fostul sef al SRI Prahova, Corneliu Paltanea - cel care avea direct in supraveghere Rafinaria ASTRA ROMANA SA si care a fost arestat tocmai pentru implicarea in fapte penale legate de aceasta - a intoxicat ani de-a randul conducerea institutiei cu rapoarte false despre mersul obiectivului. Cand au fost arestati, Paltanea si Bucur l-au "oferit" pe Magureanu, despre care au spus ca era informat cu privire la demersurile lor. Cum era posibil asa ceva? Mecanismul era simplu. SRI confectiona o contabilitate dubla a activitatilor rafinariei lui Niculae. Una pentru ei - in schimbul careia primeau spaga, si una pentru stat - cosmetizata total.
Ioan Niculae se cunoaste cu mai marii din SRI si cu Virgil Magureanu, in special de pe vremea cand actiona ca agent comercial de import-export in America de Sud. Conexiunea cu Paltanea si Bucur s-a realizat insa sub acoperirea faptelor fratilor Vasile si Dumitru Crestin, cei care s-au ales cu Scandia Sibiu la ceas de taina. Acesti frati aveau o mica "afacere conexa" cu ASTRA ROMANA, dinainte ca rafinaria sa incapa pe mainile lui Niculae. Dupa ce magnatul a obtinut controlul asupra obiectivului, acesta si fratii Crestin au continuat relatiile existente.
Magureanu turnat de subalterni
Ca sef al Sectiunii "C" din SRI (securitate economica), generalul Ovidiu Soare a primit ani de zile, prin Corneliu Patanea, rapoartele cosmetizate ale coloneilor Dumitrache si Bucur. Soare a facut insa mult mai mult: a initiat un grup mafiot in sanul SRI, ce avea drept scop musamalizarea oricaror informatii neplacute ce vizau afacerile lui Ioan Niculae, inainte ca acestea sa fie clasificate in baza de date a institutiei. Procedeul dateaza din perioada in care Rafinaria ASTRA ROMANA SA era controlata de stat, iar operatiunea "Jimbolia" se afla in plina derulare. Punctul de plecare era Rafinaria ASTRA, iar punctul terminus - teatrul de razboi din Iugoslavia. Mita data de colonelul Gheorghe Dumitrache generalului Ovidiu Soare a fost disjunsa din dosarul complex in care cei trei functionari ai SRI sunt cercetati impreuna cu afaceristul Vasile Crestin si cu Octavian Nan, fostul director al Rafinariei ASTRA ROMANA. In cauza au fost audiati deja Virgil Magureanu si Ioan Niculae, in calitate de martori, deci nu s-a dispus nici o masura impotriva lor. Insistam asupra faptului deosebit de important ca Magureanu a ajuns in fata anchetatorilor dupa ce a fost turnat de ofiterii Paltanea si Bucur, care au "ciripit" din arestul preventiv. Despre Niculae insa nu se stie oficial de ce este implicat, mai ales ca procurorii au primit ordin sa blocheze orice informatii care i-ar leza interesele.
Amenintarea Muscalu
In afara lui Magureanu&Co mai exista un personaj extrem de important implicat in afacere, si anume procurorul Gheorghe Muscalu (foto), unul dintre cei mai temuti anchetatori din Parcheul General. In anul 2005, afaceristul ploiestean Mihai Florin a inaintat o plangere penala, acuzandu-i pe Dumitrache si pe procurorul Muscalu ca ar fi luat spaga de la el. Afaceristul a dezvaluit ca, in toamna anului 2001, i-a dat colonelului Dumitrache o suta de milioane de lei. Florin a sustinut ca Dumitrache ii telefona, dupa care se intalneau, cotizand periodic cu sume cuprinse intre 1000 si 2000 USD. Omul de afaceri a mai sustinut ca, pentru a obtine bani de la el, ofiterul SRI il ameninta cu represalii din partea finului sau, Gheorghe Muscalu. Dar asupra acestui subiect ne vom opri pe larg intr-unul din materialele viitoare. Totusi, ar mai fi de adaugat ca alaturi de acest procuror cercetat acum pentru comiterea unor fapte penale mai exista doi magistrati implicati direct in afacerile penale ale lui Ioan Niculae. Este vorba despre Constantin Placinta si Doru Trifoi.
Explicatia acestor conexiuni dintre afaceristi dubiosi, ofiteri SRI de rang inalt, magistrati si fosti ofiteri de informatii, transformati peste noapte in miliardari, este una singura: cu totii au actionat sub acoperirea unor firme ale anumitor institutii ce tin de securitatea nationala, in domenii legate de crima organizata. Un exemplu in acest sens, de care Ministerul Public a uitat pana acum, este firma SC "Mesteacan" SRL. De acolo si prin ea s-au rulat banii lui Ioan Niculae, ai fratilor Crestin si ai potentatilor din SRI. In legatura cu acest aspect nu se poate vorbi, deocamdata, nici macar despre "acte premergatoare".
Afacerea CONCORDIA
Potrivit detaliilor oferite de presa centrala specializata in analiza afacerilor, firma de asigurare CONCORDIA ROMANA a fost infiintata in 1997, ca societate de intermediere in domeniul asigurarilor si, ulterior, dupa 2001, a intrat pe piata asigurarilor de boala, accidente si pensii private. Capitalul social a fost constituit in special din mai multe aporturi in natura realizate de catre Alexandru Bittner, Adrian Petrache si Dorin Cocos. La un moment dat, ASIROM-ul lui Ioan Niculae a preluat CONCORDIA, in paguba societatii Broadhurst Investments Ltd. Mai mult, la preluarea societatii de asigurare CONCORDIA ROMANA, din informatiile neconfirmate oficial, dar anuntate public si necombatute, majorarea de capital a actionarilor fondatori a avut drept scop incasarea de la ASIROM a aproximativ 1,8 milioane de euro de catre Petrache si Bittner. In ianuarie 2005, ASIROM a aprobat instrainarea unui imobil de cinci miliarde de lei si inlocuirea acestuia cu un aport echivalent in numerar, spre a nu fi modificat capitalul social.
Conform NewsIn, Broadhurst Investments Ltd., care este actionar semnificativ al Asigurarii Rom=nesti - ASIROM SA cu 14,93% din capitalul social, cere diferenta dintre ceea ce compania numeste "pretul corect" al CONCORDIEI si banii dati de ASIROM la achizitionarea, in 2003, a Casei de Pensii Concordia. In plus, Broadhust considera ca administratorii au platit pe actiunile preluate de la CONCORDIA ROMANA un pret de cel putin opt ori mai mare dec=t valorau acestea. De aceea solicita, si in acest caz, ca diferenta de bani sa intre in conturile ASIROM SA. Brodhurst nu a inteles insa ca Niculae a pierdut c=tiva gologani in afacerea CONCORDIA - ASIROM, insa a recuperat de 15 � 20 de ori mai mult de la stat, prin intermediul SNTR. Ca toata lumea sa fie multumita, magnatul a primit pe gratis controlul controlul asupra "Tutunului rom=nesc" , iar aceasta societate a fost scutita de datorii de peste 4000 de miliarde de lei. Urmare a afacerilor enuntate p=na aici, Ioan Niculae s-a inscris pe lista principalilor sponsori ai PSD, prin firmele sale INTERAGRO SA, ASTRA ROMANA Ploiesti si ASIROM.
Basescu in barca magnatului
In anul 2002, Traian Basescu l-a prins pe Niculae pe c=nd acesta isi platea protectorii din PSD cu o parte din incredibila suma de cinci milioane de dolari. Ceea ce a urmat dovedeste ca a fost mai simplu pentru Basescu sa se urce in barca boss-ului de la INTERAGRO, dec=t sa-si duca p=na la capat promisiunile de st=rpire a "sistemului ticalosit". In luna martie a anului 2002, presa de afaceri relata despe incidentul Ioan Niculae - Traian Basescu. Grupul de firme INTERAGRO promitea actionarea in judecata a actualului chirias de la Cotroceni, pentru afirmatii calomnioase la adresa lui Niculae. Acesta declara ca Traian Basescu a declansat o campanie impotriva privatizarii Societatii Nationale "Tutunul Romanesc" SA Bucuresti, aflata in proprietatea consortiului INTERAGRO si a "improscat cu noroi" muncitorii si conducerea companiei. Acesta mai era acuzat direct de catre Basescu ca, din creditul de cinci milioane de dolari ar fi spaguit niste demnitari din Guvern, in schimbul garantiei ca SNTR pe care pusese m=na va fi iertata de datorii. Primarul de atunci al Capitalei a mai sustinut, pe vremea c=nd infiera coruptia institutionalizata din Rom=nia PSD-ista, ca suma de cinci milioane de dolari nu se regasea in contabilitatea SNTR. In mod cu totul paradoxal, Basescu si Ioan Niculae au devenit mai t=rziu prieteni, asa cum toti cei care l-au atacat pe magnat de-a lungul timpului au sf=rsit in tabara acestuia. Drept bonus pentru noua sa optica politico-economica, Niculae i-a facut cadou actualului presedinte o asigurare pe viata.
Primii gologani
Ioan Niculae a luat mai int=i, de la falimentara BANCOREX, un credit de 31,7 milioane de dolari. A reusit sa obtina acest imprumut datorita faptului ca a lucrat intens pentru structurile de opresiune din timpul lui Ceausescu, dar mai ales pentru ca dupa inghesuiala din decembrie 1989 a stiut cu exactitate sa-si cultive prieteniile pe care le stabilise pe vremea dictaturii. Cu banii de la BANCOREX si-a inceput afacerile, pe care le-a extins cu un alt credit important obtinut de la Banca Agricola si apoi de la Asigurarea Rom=neasca - ASIROM SA, in detrimentul actionarilor minoritari.
Pagina realizata de DEPARTAMENTUL ANTIFRAUDa 
 Afisari: 4817  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Spionul dublu    5 comentarii
  Scheffer si Basescu, preocupati    1 comentariu
  Consilieri incompetenti la Guvern    2 comentarii
  Docea, 12 ore de ancheta    1 comentariu
  Ministrii, din nou la "Zece pentru Romania"    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Intarata-i, drace! (6312 afisari)
 Axa Raului: Niculae - SRI (4817 afisari)
 Spionul dublu (3382 afisari)
 Spaga de lemn (3295 afisari)
 Enigma Nastase (II) (2697 afisari)
 27 dintr-o lovitura (392 afisari)
 Kristin Davis, nerabdatoare sa joace in "Totul despre sex" (188 afisari)
 OMV la control (90 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02604 sec.