Ziua Logo
  Nr. 3783 de vineri, 17 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Stiri pe scurt
Artisti premiati de Basescu la Cotroceni
In cadrul unei ceremonii care a avut loc ieri in Sala Unirii a Palatului Cotroceni, presedintele Romaniei Traian Basescu a premiat ieri doua actrite, apartinand a doua generatii diferite, Olga Tudorache si Dorotheea Petre, care anul acesta a primit un premiu special de interpretare la Festivalul de la Cannes, pentru rolul din filmul "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" in regia lui Catalin Mitulescu, film selectat pentru a participa din partea Romaniei la competitia pentru Oscarul pentru cel mai bun film strain. Olga Tudorache a primit cea mai inalta distinctie, Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de Mare Cruce. Cei patru regizori au primit Ordinul National "Pentru Merit" in grad de Cavaler, iar actrita Andreea Petre a primit distinctia "Meritul Cultural". Regizorii premiati Cristian Puiu, Corneliu Porumboiu, Radu Mihaileanu si Catalin Mitulescu s-au impus in ultimii ani in cinematografia europeana si mondiala obtinand numeroase premii pe plan international. (M. A.)
Filmul polonez, acum si atunci
O retrospectiva a celor mai noi productii cinematografice ale prestigioasei Scoli de Film, Teatru si Televiziune "Leon Schiller" din Lodz va rula, in perioada 17-21 noiembrie, la Cinema Eforie din Capitala. In cadrul "Lodz Film Festival - then & now" vor putea fi vizionate atat scurt-metraje de regie, de imagine, de animatie si documentare - sectiunea "now" (acum), 17-20 noiembrie, cat
si cateva dintre creatiile de tinerete (scurt-metraje) ale unor
absolventi de Lodz care s-au impus ca nume de referinta in cinematografia mondiala (Wajda, Polanski, Kieslowski, Zanussi s.a.) - sectiunea "then" (atunci), 21 noiembrie. Toate proiectiile vor incepe la orele 19.00, festivalul fiind organizat de catre Institutul Polonez din Bucuresti, Arhiva Nationala de Filme si Scoala de Film, Teatru si Televiziune "Leon Schiller" din Lodz. (L.D.)
Festivalul Zavaidoc
Pitestenii i-au facut lui Zavaidoc (concetateanul lor, nascut acum 110 ani) un festival. Prima editie a acestuia va fi gazduita, in perioada 17-19 noiembrie, de Casa de Cultura a Sindicatelor din capitala judetului Arges. Festivalul National de Muzica Lautareasca Veche "Zavaidoc" este gandit sub forma unui concurs de interpretare, cu recitaluri dupa partile competitive, director si presedinte al juriului fiind Tudor Gheorghe. Evenimentul, organizat de catre Primaria municipala prin Centrul sau Cultural, si-a stabilit drept scop "promovarea muzicii lautaresti, sprijinirea si lansarea talentelor autentice, precum si readucerea in actualitate a marelui interpret de muzica lautareasca Zavaidoc".
Ca parte a festivalului, va fi lansat sI CD-ul "Cine m-aude cantand",
cu melodii de Zavaidoc, si o carte despre viata marelui lautar interbelic. (L.I.)
A r h i v a
  Raiul Rosei Luxemburg    
  Dan Puric danseaza pentru UE    3 comentarii
  Despre minciuna    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Intarata-i, drace! (6312 afisari)
 Axa Raului: Niculae - SRI (4817 afisari)
 Spionul dublu (3382 afisari)
 Spaga de lemn (3295 afisari)
 Enigma Nastase (II) (2697 afisari)
 27 dintr-o lovitura (392 afisari)
 Kristin Davis, nerabdatoare sa joace in "Totul despre sex" (188 afisari)
 OMV la control (90 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01157 sec.