Ziua Logo
  Nr. 3782 de joi, 16 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Secretul gazelor
-- Contractul de privatizare a Petrom a fost pregatit de PSD pentru PSD. Dorinel Mucea, omul care a negociat cu OMV, rupe tacerea
In timp ce intreaga presa alearga dupa informatii referitoare la privatizarea petrolului si a gazului romanesc, Ziarul ZIUA, a intrat in posesia unor documente incriminatorii. Romanii au simtit pe propria piele valul de scumpiri, in special la gaze naturale. Asa ca intreaga natiune, scandalizata, a inceput sa acuze modul fraudulos in care a fost privatizat "Petrom" SA. Cei implicati in respectivele privatizari au pastrat, pana acum, o tacere cel putin suspecta. Ziarul ZIUA a reusit sa puna mana pe cel mai vanat om al momentului, negociatorul - sef al contractului cu OMV, Dorinel Mucea, care, pus in fata documentelor si supus tirului de intrebari ale reporterilor Departamentului Antifrauda din cadrul ziarului, a consimtit sa elucideze misterul acestei privatizari, ce a generat o intreaga avalansa a dezvaluirilor de presa.
S-a spus, in presa centrala, ca privatizarea Petrom, pe un pret de nimic, este o frauda, care a adus prejudicii bugetului statului, dar si buzunarului fiecarui roman, macar prin cresterile de pret la carburanti si gaze naturale. Printre cei acuzati sunteti si dvs, cel care a condus echipa de negociere. Daca nu cumva cel mai acuzat...
Nimic mai fals. Cei aproximativ 1,5 miliarde de euro incasati la privatizarea Petrom, din care circa 670 milioane de euro au mers direct la buget, a reprezentat, la acel moment, cea mai mare suma obtinuta de statul roman in urma unei privatizari! Atunci, toti analistii, inclusiv cei straini, au fost de acord ca o suma mai mare ar fi fost greu de obtinut, daca nu imposibil.
In ciuda scuzei dvs., perceptia generala este ca, pe langa benzinarii si rafinariile Arpechim si Petrobrazi s-au vandut si petrolul si gazele din Romania.
Aceasta problema necesita mai multe explicatii. In primul rand ca zacamintele, indiferent de ce natura sunt acestea, gaze, petrol, carbune, sare sau orice altceva nu pot fi vandute, fiind proprietatea publica a statului sau, daca vreti, proprietatea fiecarui roman in parte. Pot fi, in schimb, concesionate. In schimbul concesiunii, companiile trebuie sa plateasca niste taxe, niste impozite, asa-numitele redevente. Asupra acestui aspect vom reveni. Pe de alta parte, inca de la infiintarea Societatii Nationale a Petrolului (SNP) Petrom, in componenta companiei au intrat benzinariile (celebrele PECO), cele doua rafinarii si Regia Autonoma (RA) Petrom. Prin hotarari de Guvern succesive, toate zacamintele (din care se extragea titei sau care erau numai in explorare) pe care le avea concesionate RA Petrom au fost transmise SNP Petrom. In aceasta formula de existenta a SNP Petrom, statul roman s-a angajat sa privatizeze compania, si fata de UE, si fata de BM, si fata de FMI. Mai mult, in anii 1999 - 2000, tot in aceasta componenta, s-a mai incercat o data privatizarea Petrom, dar aceasta a esuat. Astfel, cand am reluat privatizarea SNP, am fost, practic, "obligati" sa folosim aceeasi formula pe care o stia toata lumea si, mai ales, organismele internationale. Mai mult, in acea perioada existand un excedent de capacitate de rafinare la nivel mondial, nimeni nu era, practic, interesat de Arpechim si Petrobrazi. Distributia, adica benzinariile, si rezervele de petrol si gaze erau ceva mai interesante pentru potentialii investitori. Fara acestea, in componenta Petrom, probabil ca ar fi fost imposibila privatizarea, la acel moment. Asa ca Petrom a ramas cu "zestrea" de concesiuni. Sigur, acum se poate reprosa ca n-au fost "scoase" concesiunile si, eventual, infiintata o companie de stat care sa exploateze rezervele de titei si gaze si care, apoi, sa vanda petrolul rafinariilor din tara, indiferent de proprietar, chiar si la licitatie.
Au existat acuzatii ca intreaga comisie de privatizare a fost formata din oameni ai PSD, ai premierului de atunci, Adrian Nastase, si ai lui Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei, care avea in subordine si SNP Petrom. Mai mult, s-a spus ca, prin dvs, s-au incasat si impartit comisioane grase, chiar de cateva sute de milioane de dolari.
Sigur, se pot spune multe. Pana la urma Constitutia da dreptul fiecarui roman sa vorbeasca liber. Dar legile nu permit, totusi, sa si calomniezi. Cine credeti ca ar fi dat atunci vreun ban, ca sa obtina controlul asupra Petrom, dupa ce mai si platea 1,5 miliarde de euro?! Un pret pe care nu cred ca vreun roman si-l imagina ca-l vom obtine la nivelul anului 2004! Si, dupa ce a platit atat de multi bani, cine credeti ca mai dadea macar o gogoasa, asa ca "bonus"?! Pe de alta parte, nici nu ne puteam permite sa nu privatizam Petrom, mai ales ca o prima tentativa esuase. Nu am mai fi aderat la UE in 2007, in conditiile in care, fara sa ne oblige nimeni, ne-am angajat, inca de la momentul la care am deschis capitolele de aderare, ca vom privatiza si Petrom, si distributiile de gaze, si cele de energie. Erau angajamentele Romaniei, nu ale unui Guvern sau altul, indiferent daca aceste capitole au fost deschise pe timpul lui Radu Vasile si inchise in mandatul lui Adrian Nastase. Mai mult, Romania s-a angajat sa realizeze aceste privatizari si prin acordurile cu Banca Mondiala si Fondul Monetar International. Amintiti-va celebrele programe PSAL care exact la aceste lucruri se refereau: la privatizari. La acel moment, premierul Radu Vasile a numit un negociator-sef cu Banca Mondiala, care sa urmareasca, din partea Romaniei, realizarea angajamentelor asumate, nimeni altul decat actualul presedinte, Traian Basescu. Drept pentru care, in acel moment eram obligati sa privatizam Petrom, si nu oricum, ci asa cum era el structurat!
(va urma)
Un miliard de barili de la Tariceanu
Zestrea Petrom
Pe 1 septembrie 1997 a fost aprobata Ordonanta de Urgenta nr. 49, promovata de ministrul de atunci al Industriei si Comertului, Calin Popescu Tariceanu, semnata de premierul Victor Ciorbea si contrasemnata de ministrul Reformei Ulm Spineanu si cel al Finantelor, Mircea Ciumara.
Conform art. 7 al OUG 49/1997, SNP primea in administrare 244 de perimetre petroliere. De altfel, si pe site-ul companiei se putea citi: "Petrom detine rezerve de petrol si gaze naturale de aproximativ un miliard de barili echivalent petrol si o productie zilnica de 220.000 barili echivalent petrol". Petrom produce, anual, circa 6 milioane de tone de titei si 6 miliarde metri cubi de gaze. Portofoliul companiei cuprindea, in anul 2004, peste 300 de zacaminte de petrol si gaze naturale, aproximativ 15.000 de sonde, platforme maritime in Marea Neagra (pe care apoi le-a vandut). In Romania, Petrom detine drepturile de concesiune pentru dezvoltare si productie pentru 225 de blocuri de dezvoltare si productie de petrol si gaze naturale si 19 blocuri de explorare, dezvoltare si productie. Petrom desfasoara activitati de productie pentru 305 zacaminte comerciale, dintre care 110 sunt zacaminte de titei, 148 zacaminte de titei si gaze asociate, 47 zacaminte de gaze libere.
Nu ratati!
Dezvaluirile negociatorului-sef din episoadele viitoare
"Guvernul Nastase a pregatit privatizarea Petrom prin Legea petrolului, prin care au fost impuse anumite conditii, ale unui anumit model de privatizare".
u "Statul are in momentul de fata o parghie pentru a manevra pretul gazelor, prin modificarea redeventei. Pentru asta trebuie modificata Legea petrolului. O crestere de numai 6% a redeventei ar baga in groapa OMV".
u "Statul detine inca <<actiunea de aur>>, dar UE ne cere sa renuntam la ea, fiind contrara legislatiei in materie de concurenta. Daca Romania va renunta, atunci va pierde si ultima parghie de control a preturilor la gaze si carburanti".
u "Socant este faptul ca Departamentul de Stat SUA prognoza cu trei ani in urma ca pe piata petrolului, in 2005, pretul maxim va ajunge la 27 USD/baril. Cine sa fi stiut ca Bush il rade pe Sadam, iar pretul sare la 78 USD/baril. Daca nici Departamentul de stat... Jocul politic pe piata mondiala a fost ca in pretul gazelor si petrolului sa intre doar doi competitori: SUA si Rusia. Putin ar trebui sa ii faca lui Bush o statuie in centrul Moscovei".
u "Daca pretul final al gazelor, pe care il platesc romanii a crescut cu 8,5%, pretul gazelor din productia interna a crescut cu 20%."
u "Din toate incasarile facute de Petrom, aproape jumatate au ajuns la buget prin taxe, impozite si dividende. De aceea guvernantii nu tipa la majorarile tarifare".
u "Prin angajamentele asumate in vederea aderarii la UE, Romania trebuia sa aduca pretul din productia interna la paritate cu cele din import. Pentru a se realiza asa ceva trebuia procedat ca in Marea Britanie: la orice crestere excesiva de tarif, statul instituie o suprataxa temporara, pe care o intoarce sub forma de subventie la cetateni. Astfel, compania e obligata sa scada pretul".
Vinovati si responsabili politici
In ordine cronoligica, de "viata" Petrom s-au ocupat si, in consecinta, sunt responsabili, urmatorii:
Calin Popescu Tariceanu (ministrul Industriilor) - a infiintat SNP Petrom
Victor Ciorbea (prim-ministru) - a aprobat OUG de infiintare a SNP Petrom
Ion Diaconescu (presedintele Camerei Deputatilor), Petre Roman (presedintele Senatului) - au aprobat OUG de infiintare a SNP Petrom
Emil Constantinescu (presedinte) - a promulgat legea de aprobare a OUG de infiintare a SNP Petrom
Traian Basescu (ministrul Transporturilor) - negociator-sef cu Banca Mondiala, a urmarit prima incercare de privatizare
Radu Vasile (prim-ministru) - a demarat programul PSAL cu Banca Mondiala, care prevedea privatizarea Petrom
Radu Berceanu (ministrul Industriilor) - a incercat prima privatizare a Petrom
Mugur Isarescu (prim-ministru) - la momentul primei incercari de vanzare a actiunilor SNP
Valer Dorneanu (presedintele Camerei Deputatilor), Nicolae Vacaroiu (presedintele Senatului) - au aprobat Legea Petrolului, Legea Gazelor si Legea de privatizare a Petrom
Ion Iliescu (presedinte) - a promulgat toate aceste legi
Adrian Nastase (prim-ministru) - a demarat si aprobat privatizarea Petrom
Dan Ioan Popescu (ministrul Economiei) - a privatizat Petrom.
"Atentie la Romgaz!"
Intr-o declaratie, data, ieri, presedintele Romaniei, Traian Basescu l-a atentionat pe ministrul
de resort in legatura cu privatizarea Romgaz. "Acum o luna i-am cerut ministrului Industriilor (ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres - n.r.) sa nu accelereze procesul de privatizare la companiile din domeniul energiei, mai ales la Romgaz, urmand ca acestea sa fie reluate dupa o analiza a rezultatelor privatizarilor din domeniul energetic de pana acum, inclusiv a Petrom", a spus Basescu.n
Contractul Petrom-OMV in sedinta CSAT
Administratia Prezidentiala a anuntat ca pe 22 noiembrie a.c., la Palatul Cotroceni, va avea loc o sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Principalul punct pe ordinea de zi il constituie prezentarea contractului de privatizare a PETROM si a societatilor de distributie a energiei, inclusiv studiul de consultanta pentru privatizare. Membrii CSAT vor analiza si efectele procesului de privatizare asupra securitatii energetice si a economiei nationale. Interesant de urmarit acest eveniment in contextul in care am mentionat ca intaiul negociator al privatizarii "Petrom" a fost chiar Traian Basescu, sub Guvernul lui Radu Vasile.
Consultanti internationali
Consultantul pentru privatizare a fost decis in urma unei licitatii internationale deschise. In componenta acestuia s-au aflat Credit Suisse First Boston si ING Bank NV, London Branch impreuna cu Linklaters Miculiti&Asociatii SCPA (consultatnt juridic), URS Corporation Ltd (consultant mediu), Jacobs Consultancy (consultantul comercial si tehnic), Ernst and Young (consultantul financiar) si Gaffney Kline and Associates (auditor al rezervelor).
Reactii la momentul privatizarii
Departamentul de Stat al Comertului din SUA - "Desi Guvernul SUA este dezamagit ca Occidental Petroleum nu a castigat licitatia de privatizare a Petrom, suntem foarte impresionati de transparenta si profesionalismul procesului de licitare. Occidental a avut posibilitatea sa concureze in mod corect, si suntem optimisti ca ei vor putea sa gaseasca alte oportunitati de afaceri in Romania". Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) - "Suntem multumiti de progresele inregistrate de Petrom, de procesul transparent de privatizare care s-a desfasurat dupa cele mai bune norme internationale. Aceasta investitie (in Petrom) arata increderea noastra in procesul de reforma si in viitorul economiei romanesti. Martin Bartenstein (Ministrul Federal al Economiei si Muncii din Republica Austria) - "Este o situatie avantajoasa atat pentru Petrom cat si pentru OMV respectiv pentru Guvernul Romaniei si pentru Guvernul Austriei". Bloomberg - "Este cea mai importanta vanzare a unei companii est-europene de dupa caderea comunismului". Financial Times - "Privatizarea Petrom este un mare pas inainte in procesul, anevoios pana acum, de trecere in maini private a majoritatii industriei romanesti". Forbes - "preluarea de catre OMV va duce la imbunatatitrea randamentului Petrom.
Pagina realizata de Gabi MOROIANU si Mihnea TaLaU 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
dupa razboi multi viteji apar   de lahovari
Poate ne spune domnul Mucea.....   de alwis46
   de Isidor Livia
Nu mai cred nimic, fiindca totul este falsificat   de ovidiumus
mucea...negociator sef.....   de robert72
DEZINFORMARE CRASA !   de nicewm
La poalele Carpatilor, in ceatza vremurilor, hrana pentru vampiri   de crusho
care Secret, care gaze   de Radu Dragan
PSD e inca la 22%   de candyman
A r h i v a
  Diviziile secrete ale lui Niculae    5 comentarii
  Schimbarea la fata    4 comentarii
  Doar fratele lui Basescu exporta in UE    1 comentariu
  Nati Meir pus sub acuzare    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Diviziile secrete ale lui Niculae (5179 afisari)
 Secretul gazelor (5114 afisari)
 Paun otravit (3504 afisari)
 Enigma Adrian Nastase (1) (3400 afisari)
 Saracii cu parabolice si aer conditionat (2719 afisari)
 Guvernul roman s-a mutat la Budapesta (265 afisari)
 Sinodul, de acord cu cercetarea preotilor (36 afisari)
 Warren Beatty, Globul de Aur pentru intreaga cariera (29 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01801 sec.