Ziua Logo
  Nr. 3780 de marti, 14 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Iulia POPOVICI: S-o facem (cat mai) legal
Presedintele ANAF, Sebastian Bodu, ar trebui sa fie fericit: nu doar adolescentii au aflat despre campania lui de prevenire a evaziunii fiscale, sloganul ei a facut deja inconjurul Romaniei, si chiar risca sa detroneze "iarna nu-i ca vara" lui Basescu din topul expresiilor de intelepciune populara recenta.
Valul de casatorii pe ultima suta de metri dinaintea postului intra, de pilda, sub caciula lui "s-o facem legal" ("apud" un prezentator de televiziune nationala), si putem cu totii sa ne imaginam o cohorta de alte contexte in care expresia e cu mult mai proprie decat comportamentul fiscal. Insa una peste alta, "S-o facem legal" marcheaza un moment important in evolutia relatiilor dintre cetatean si stat: cel in care statul ia de gat cetateanul, la o bere mica si-o tabla la coltul blocului, sa-i zica vreo doua despre taxe si impozite.
Domnul Bodu are dreptate (si-l credem cu totii pe cuvant) cand spune ca initiativa sa a avut mare succes printre elevii de liceu (care probabil se distreaza copios pe seama prostiei unora). Ministerul Educatiei ar trebui sa-i urmeze exemplul si sa promoveze in scoli manuale scrise dupa acelasi tipic, ca tinerii sa inteleaga mai pe limba lor cum e cu literatura asta, despre pilda. Versurile lui Nicolae Guta (cum de nu i-a venit inca nimanui ideea?!) ar servi minunat drept comentariu la "Tanase Scatiu": "Am alergat sa strang,/ Sa strang averi si bani./ Degeaba eu le-am strans,/ Ca mi-am facut dusmani,/ Degeaba am muncit - tare m-am chinuit,/ Si sufletului meu nu i-am dat nimic". Ca sa nu mai spun cate ar putea afla despre anatomia corpului uman ori despre istoria nationala din productiile barzilor contemporani, vecini de argou cu ANAF-ul.
Si totusi. Ce nu intelege Sebastian Bodu in incercarea lui de a se face popular in randul tinerei generatii, pe sine si organul fiscal, e ca limbajul in care comunica statul e cu totul altul decat cel al comunicarii informale. Toti vorbitorii nativi ai unei limbi sunt capabili sa decodeze nivelul ei literar (formal) si cei mai multi stiu si sa-l foloseasca, in contexte oficiale. Argourile si jargoanele sunt proprii anumitor medii (puscariasilor, hotilor, pe de o parte, dar si medicilor, avocatilor etc., pe de alta parte), si partial inaccesibile celor dinafara. Sugestia ca toti, dar toti!, adolescentii vorbesc in argoul practicat de ANAF ("Suna nasol. Nu-ti convine. Te si oftici. Frate, dar daca - fereasca Dumnezeu - te imbolnavesti? Pai, daca dai la timp banul la fisc, nu mai platesti spitalul.") e o prejudecata naiva.
Ideea nivelurilor si straturilor lingvistice ii poate fi, fara indoiala, straina presedintelui Fiscului, dar nu ar trebui sa-i fie la fel de indepartata cea a deresponsabilizarii prin plasarea in banal a relatiei cu statul.
Ceea ce e sigur e ca, pe termen lung, cetatenii crescuti in spiritul trasului de bracinari cu autoritatile statului nu vor avea nici un motiv sa respecte aceste autoritati. Si nu e vorba doar despre faptul ca, de exemplu, in ochii sus-numitelor autoritati, reusita in afaceri garanteaza succesul la femei (care n-au de ce sa se faca oameni de afaceri... - ei sunt, prin definitie, a Agentiei Nationale de Administrare Financiara, barbati heterosexuali si machisti, probabil mari amatori de Salam et co.) a unor persoane al caror mod de adresare, dupa ANAF, e mai degraba propriu clanului Camatarilor decat bancherilor europeni. E vorba, mai ales, despre riscul coborarii in derizoriu a autoritatii statului: nu pentru ca institutiile sale sunt simpatice si familiare trebuie cetatenii sa-si indeplineasca obligatiile fata de stat, ci pentru ca acesti cetateni si-au asumat implicitul contract social pe care-l presupune viata comunitara. De constientizarea acestui contract ar fi bine sa se ocupe reprezentantii statului, nu sa ia adolescentii cu momele, cu sosele.
Pe Internet circula de multa vreme o parodie dupa celebrul vechi cantec national "Doamne, ocroteste-i pe romani", care spune cam asa: "S-o suit Pista pe cal/ Si se uita in Ardeal,/ Doamne, ocroteste-i pe romani./ Da-te-n p... ma-tii jos/ Ca Ardealul nu-i a vost'./ Doamne, ocroteste-i pe romani./ In mijlocul Clujului/ Sta statuia Iancului,/ Doamne, ocroteste-i pe romani./ Sus ii Iancu pe statuie/ Si le da la unguri m...". Versiunea internetistica are un numar record de descarcari si mare succes la toate generatiile. Cam ce parere ar avea domnul Bodu s-o auda cantata, in locul originalului, la Alba Iulia, de Ziua Nationala? Ca doar asa vorbesc, dupa el, poporenii...
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
kitsch de stat   de Talpos Mircea
Foarte dubioasa reactia "societatii civile"   de toni
Bravo, Iulia   de Andreea Band
Cu cata voluptate citeaza d-ra Iulia...   de moroianu
Ideea "deresponsabilizarii prin plasarea in banal a relatiei cu statul" e o aberatie fara de nume.   de Vasco da Gama
Nivelul "cultural" ai auto-alesilor e acelasi de cca 60 de ani.   de Aladin
A r h i v a
  Adrian SEVERIN: Multilingvismul intre birocratism si coeziunea culturala    4 comentarii
  Miruna MUNTEANU: De ce nu vrea PD-ul migratie in Alianta?    12 comentarii
  Cristian UNTEANU: Romania, rezerva de copii a Europei?    15 comentarii
  Constantin BALACEANU-STOLNICI: La judecata zilei    13 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Tezaurul masonilor (4121 afisari)
 Iulia POPOVICI: S-o facem (cat mai) legal (2293 afisari)
 Planul Putin la Marea Neagra continua (2223 afisari)
 Adrian si Dana judecati pentru coruptie (2133 afisari)
 15 noiembrie 1987, 19 ani de nerecunostinta de stat (2087 afisari)
 Dosare CNSAS online (163 afisari)
 150 de persoane rapite dintr-un foc la Bagdad (20 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01181 sec.