Ziua Logo
  Nr. 3778 de sambata, 11 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Stiri pe scurt
Modelul cultural austriac
Eva Kolm, consultant pe proiecte in cadrul institutiei KulturKontakt din Viena (Austria), va sustine luni, 13 noiembrie, incepand cu orele 10.00, la Muzeul National de Arta al Romaniei o conferinta si un atelier destinate specialistilor in educatia muzeala a caror tema este "Modelul austriac de mediere culturala". Pe de o parte vor fi prezentate proiecte desfasurate de KulturKontakt care au avut drept scop integrarea, prin activitati educative sau culturale, a unor categorii de public speciale precum adolescentii din licee vocationale si scoli profesionale, varstnicii, elevii de la scolile cu internat, iar workshop-ul se va concentra pe identificarea modalitatilor de a transforma aceste categorii de public in participanti permanenti la activitatile organizate de muzee. KulturKontakt Austria (KKA) este unul dintre cele mai mari centre de competenta pentru educatie culturala, dialog cultural si cooperare educationala cu Europa de Est si Sud-Est. (L.I.)
"Spectacolul cetatii"
Specialista incontestabila in studiul istoriei antice, dar personalitate activa si in "scrierea" istoriei prezente, Zoe Petre este urmatoarea invitata a Conferintelor Teatrului National. Prof. Petre va prezenta "Spectacolul cetatii", maine, cu incepere de la orele 11.00, tot in mod exceptional in Sala Amfiteatru a Teatrului National "I.L. Caragiale". (L.D.)
Directorul RADEF, destituit
Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) il va demite pe directorul RADEF RomaniaFilm, Mihail Tintea, in urma unor nereguli descoperite de Corpul de Control al Guvernului la regie, a declarat pentru Mediafax secretarul de stat Ioan Onisei. Decizia a fost luata de conducerea MCC pe baza concluziilor unui control efectuat la Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmelor (RADEF) RomaniaFilm, pe care Tintea o conduce din martie 2002. In afara de Tintea, va fi schimbata componenta Consiliului de Administratie al regiei, din care fac parte: patru reprezentanti ai MCC - Mihaela Hamza, Tudorel Urian, Anca Constantin, Chrisanta Nichifor, un reprezentant al Ministerului Finantelor Publice - Andrei Benghea, directorul general al RADEF - Mihail Tintea si directorul economic al regiei - Iordan Casandra. Secretarul de stat a facut aceste declaratii dupa ce salariatii RADEF Romania Film au protestat vineri, intr-o conferinta de presa, fata de strategia de vanzare a cinematografelor initiata de MCC. Sindicatul Liber RADEF a solicitat MCC privatizarea celor 318 de sali si gradini de cinematograf din administrarea regiei dupa 2007. (D.C.)
Festival de traduceri literare
Intre 16 si 18 noiembrie, la Institutul Cultural Roman (ICR) din New York va avea loc Festivalul de Traduceri Literare New York care va reuni scriitori, traducatori, academicieni, editori, publicisti, jurnalisti si diplomati, ce vor prezenta proiecte si vor sustine dezbateri. Potrivit ICR, evenimentele din festival vor include lecturi, cafenele literare, workshop-uri, dezbateri si conferinte academice. Intrarea la aceste manifestari este gratuita. Cafenelele literare vor gazdui prezentari si lecturi din editii americane ale unor volume scrise de autori romani, precum "Nostalgia" de Mircea Cartarescu. De asemenea, va fi organizata o masa rotunda a editorilor unde vor fi prezentate propuneri de publicare in SUA a unor carti romanesti: "Ghidul nesimtitului" de Radu Paraschivescu sau "Clientii lu' tanti Varvara" de Stelian Tanase. Printre invitatii festivalului se mai numara Nina Cassian, Denisa Comanescu, Peca Stefan, Gabriela Adamesteanu etc. Organizat la initiativa ICR New York, festivalul isi propune sa faciliteze finantarea si publicarea autorilor romani in SUA si, de asemenea, cresterea vizibilitatii Institutului si atragerea de noi proiecte. (M.A.)
A r h i v a
  Un spectacol maghiar da clasa Romaniei    3 comentarii
  "Omul cu tichie albastra" se intoarce la Sibiu    
  Media Culpa    
  "Serile de vineri" se muta sambata    
  "Omul cu tichie albastra" se intoarce la Sibiu    
  Cum citim literatura rusa    8 comentarii
  Bourdelle interactiv    
  Despre adevar    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Despre evrei si palestinieni la ora de dirigentie (2813 afisari)
 Senatul SUA va fi condus de un mormon (2543 afisari)
 Rusia si Georgia in prag de conflict militar (2530 afisari)
 Copiii lui Renault (2237 afisari)
 Minciuni si santaj la "Evenimentul zilei" si "Blick" (2181 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01105 sec.