Ziua Logo
  Nr. 3777 de vineri, 10 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Gustav Klimt, regele licitatiilor de arta
Casa Christie's a vandut in cadrul unei licitatii organizate la New York opere de arta impresioniste si de secol XX de jumatate de miliard de dolari, spulberand toate recordurile inregistrate de licitatiile de arta anterioare. Un portret de Gustav Klimt a fost adjudecat pentru aproape 88 de milioane de dolari.
Christopher Burge, unul dintre directorii de la Christie's, a tinut sa sublinieze succesul fara precedent inregistrat de casa sa de licitatii. "N-am vazut in viata mea asa ceva. A fost cea mai extraordinara licitatie in care am fost implicat", a precizat Burge. Pe fondul unei piete dinamice, Christie's a vandut in valoare totala de 491 de milioane de dolari, dintre care 22,4 milioane pentru "Single Houses" a lui Egon Schiele si 40,3 milioane pentru "L'homme � la hache" de Paul Gauguin, cifre record pentru fiecare dintre acesti artisti, relateaza AFP, citata de Mediafax.
Patru tablouri de Klimt au fost adjudecate contra sumei totale de 192 de milioane de dolari, fiecare depasind sumele la care au fost evaluate: 87,9 milioane de dolari pentru "Portrait d'Adele Bloch-Bauer II" (1912), 40,3 milioane pentru "Birch Forest", 31,4 milioane pentru "Maisons � Unterach sur le lac Atter" si 33 de milioane pentru "Apple Tree I". Tablourile faceau parte dintr-o serie de cinci piese restituite recent de guvernul Austriei mostenitorilor familiei Bloch-Bauer. Operele de arta fusesera confiscate de regimul nazist. Cel de-al cincilea tablou al seriei, "Portrait d'Adele Bloch-Bauer I", a fost vandut, in iunie, contra sumei de 135 de milioane de dolari. Pictorul austriac simbolist Gustav Klimt (14 iulie 1862 - 6 februarie 1918) este unul dintre cei mai proemineti membri ai miscarii Vienna Art Nouveau.
Tabloul "Scena de strada la Berlin", al maestrului german Ernst Ludwig Kirchner, a fost achizitionat contra sumei de 38 de milioane de dolari pentru Neue Galerie, muzeu din New York care gazduieste deja "Portrait d'Adele Bloch-Bauer I". Tabloul, confiscat de nazisti, a fost restituit recent mostenitorilor unui colectionar evreu. Restituirea este contestata in Germania de un colectionar care a depus o plangere contra autoritatilor berlineze si a cerut sa nu fie inclus in licitatie.
Un tablou de Picasso, "Portrait d'Angel Fernandez de Soto" (1903), evaluat la o suma intre 40 si 60 de milioane de dolari, a fost retras din licitatie in urma plangerii depuse de un german care a sustine ca opera de arta face parte din mostenirea sa. Actualul proprietar Andrew Lloyd Webber il detine din 1993, iar cel care il revendica este Julius Schoeps, mostenitorul bancherului berlinez Paul von Mendelssohn-Bartholdy, caruia i-ar fi fost confiscat in 1934 de catre nazisti. Un judecator din New York a respins cerea lui Schoeps, insa Christie's a decis ca este mai intelept sa nu o mai liciteze.
Licitatiile de toamna de la New York au inceput marti seara la casa Sotheby's, unde un tablou de Cezanne a fost adjudecat pentru suma de 37 de milioane de dolari si un Modigliani a fost vandut pentru 31 de milioane de dolari. Licitatiile de toamna vor continua saptamana viitoare cu opere de arta contemporana.
Camelia CIOBANU 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Strigator la cer, marea majoritate a pictorilor care au pictat aceste taplouri excesiv de scumpe au fost saraci lipiti   de Giculica zbanghiul-turbat
Rege ? Mai degraba printisor.....   de alwis46
A r h i v a
  Femeile fatale care au schimbat istoria    10 comentarii
  Trimisa de medic la exorcist    1 comentariu
  Crama la 351 metri altitudine    
  Federline vrea copiii si pensie alimentara    1 comentariu
  meteo    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Femeile fatale care au schimbat istoria (4670 afisari)
 Esecul presedintelui judecator (3368 afisari)
 Ziua cutitelor lungi (2685 afisari)
 Bush strivit de americani (1885 afisari)
 Victor RONCEA: Senatul a spalat scuipatul de pe Catedrala (1774 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00925 sec.