Ziua Logo
  Nr. 3776 de joi, 9 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Parerea grafologului Stanoiu, cu manuta ei
-- Rodica Stanoiu a fost turnatoare, potrivit rezultatelor expertizei grafologice * Liviu Turcu e contestat de fostul sef al SIE Catalin Harnagea si ar putea sa mai faca o vizita la CNSAS inainte de a se intoarce in SUA * In acelasi timp, decanul Baroului Bucuresti, avocatul Cristian Iordanescu, a venit ieri la CNSAS pentru a povesti, din propria experienta, cum erau racolati copiii de Securitate
CNSAS a primit de la Institutul National de Expertiza Criminalistica vestea ca scrisul din notele informative atribuite Rodicai Stanoiu, dar pe care aceasta nu si le asuma, este intr-adevar al fostului senator PSD. Surse din cadrul Colegiului CNSAS ne-au declarat ieri ca expertiza grafologica este "absolut incriminatoare" pentru senatorul Rodica Stanoiu. Ca urmare a primirii rezultatelor expertizei grafologice, cazul Rodicai Stanoiu va fi repus astazi in discutia Colegiului CNSAS. Sansele ca Stanoiu sa primeasca insa verdict de colaborare cu politia politica nu sunt insa foarte mari, intrucat in Colegiu voturile celor 10 membri sunt impartite. Potrivit surselor citate este de ajuns sa lipseasca de la sedinta unul dintre membrii CNSAS care cred ca Stanoiu a facut politie politica, pentru ca votul sa se schimbe in favoarea fostei pesediste. Aceleasi surse au precizat ca de partea fostului ministru PSD se afla Cazimir Ionescu, Corneliu Turianu, Laurentiu Tanase, Florian Chiritescu si Constantin Buchet. In acest caz, de egalitate a voturilor, presedintele Colegiului CNSAS Claudiu Secasiu va avea drept de veto si va decide practic votul.
Nume de cod "Sanda"
Situatia mai are insa sanse sa se schimbe, pentru ca deocamdata CNSAS nu poate da un verdict in cazul Rodicai Stanoiu. Aceasta deoarece, potrivit unei note trimise CNSAS de avocatul fostei pesediste, Colegiul nu poate lua o decizie inainte ca si expertul grafolog angajat de Stanoiu sa se pronunte in privinta scrisului. Rodica Stanoiu a anuntat, la ultima aparitie la CNSAS, ca vrea sa aduca propriul grafolog pentru a studia scrisul, in ciuda revoltei mai multor membri CNSAS. Acestia sustineau, la acea data, ca nici un grafolog angajat nu va fi "tampit" sa spuna ca scrisul este al Rodicai Stanoiu. Reamintim ca senatorul PSD nu are dosar de retea, ci doar de urmarit, iar notele informative care i se atribuie au aparut din alte dosare. Surse din CNSAS au declarat cu ceva timp in urma ca Rodica Stanoiu si-a turnat colegii de la Institutul pentru Cercetari Juridice, sub numele conspirativ "Sanda". Pe de alta parte, expertiza grafologica pe care a primit-o ieri CNSAS nu este prima de acest gen. CNSAS a mai comandat una, in luna septembrie, care se referea tot la Rodica Stanoiu. La acea data, membrul CNSAS Mircea Dinescu dezvaluia faptul ca grafologul angajat de CNSAS pentru a verifica scrisul, a confirmat faptul ca acesta ii apartinea Rodicai Stanoiu.
Turcu e contestat
In acelasi timp, fostul sef al SIE Catalin Harnagea a sustinut, acum doua zile, ca afirmatiile lui Liviu Turcu despre politicienii securisti sunt "irelevante, nascocite si fara sambure de real". Aceasta pentru ca, prin pozitia pe care a avut-o in cadrul serviciilor de informatii ale regimului comunist, Turcu nu putea avea acces la informatii despre cele 11 persoane aflate pe lista sa, a explicat Harnagea, la Realitatea TV. "Nu cred ca dansul, in pozitia pe care a ocupat-o in acel moment, avea cunostinta de toata aceasta lista de 11 persoane", a spus Harnagea, precizand ca este posibil, totusi, ca Turcu sa fi auzit din diverse parti anumite informatii. Tot fostul Catalin Harnagea a sustinut insa ca este putin probabil ca acest lucru sa se fi intamplat pentru ca "inainte de '89, ca si acum, ofiterii nu se intalneau la "Trocadero" si-si discutau colaboratorii sau agentii acoperiti". "Lucrurile acestea mie mi se par nascocite si fara sambure de real", a continuat fostul sef al SIE. Potrivit acestuia, lista alcatuita de Turcu putea foarte bine sa fie alcatuita de aproape oricine care a urmarit cu atentie evenimentele din ultimii 16 ani.
Nastase l-a cunoscut pe fostul spion
Si fostul lider al pesedistilor, Adrian Nastase, l-a atacat ieri pe Liviu Turcu, declarand ca i se pare "foarte ciudat" ca pe lista sa se gasesc numai actuali sau fosti membri ai PSD. "Este foarte ciudat ca pe aceasta lista, care - spune el - a fost facuta la intamplare, se gasesc numai membri ai PSD sau fosti membri ai PSD. Si Melescanu, si Cosea au fost membri ai PSD", a spus Nastase. Potrivit acestuia, tinta reala a dezvaluirilor fostului ofiter de Securitate ar putea fi Serviciul de Informatii Externe. "Tinta este cumva SIE, sau, in sfarsit, pana la urma, siguranta nationala si functionarea serviciilor de informatii din Romania?", s-a intrebat Nastase. Fostul sef al PSD a dezvaluit ca l-a cunoscut pe Turcu inainte de 1989, la dezbaterile organizate de Asociatia pentru Drept International si Relatii Internationale (ADIRI) si l-a acuzat pe acesta ca "si-a tradat colegii". "Este vorba de o mare manipulare", a mai spus Nastase, care a adaugat ca nu crede in "povestile astea cu reforma morala", pentru ca in spatele "apostolilor reformelor" pot fi identificate intotdeauna "interese foarte concrete". In acelasi timp, Liviu Turcu ar putea veni din nou astazi la CNSAS, pentru o intalnire informala cu membrii Colegiului, au sustinut ieri surse din cadrul institutiei.
Securitatea santaja copii
In acelasi timp, membrii CNSAS au aflat ieri direct de la sursa care erau metodele folosite de Securitate pentru a racola copii. Aceleasi ca si in cazul adultilor. Avocatul Cristian Iordanescu, decanul Baroului Bucuresti, a fost cel care le-a povestit membrilor Colegiului, din propria experienta, cum incerca Securitatea racolarea minorilor. Iordanescu a fost, potrivit declaratiilor sale, unul dintre putinii copii pe care Securitatea a incercat sa-i racoleze, insa, fiu de disident, acesta a refuzat oferta si nu a putut fi convins nici prin santaj, fiind ulterior urmarit de securisti pana la Revolutia din 1989. "Aveam 16 sau chiar 15 ani, caci am terminat liceul la 17. Invatam la liceul bucurestean Ion Creanga si un securist a venit o data sau de doua ori - nu mai retin exact - si mi-a propus sa fiu informator. Am refuzat din pura convingere, fiind educat in acest fel, caci tata a fost disident si chiar detinut politic", declara, la sfarsitul lunii octombrie, pentru Mediafax, Cristian Iordanescu. Acesta a povestit ca, dupa ce a refuzat oferta de colaborare, Securitatea l-a urmarit necontenit pana la Revolutie, indiferent de functia detinuta. "M-au santajat, l-au santajat si pe tata, spunandu-i ca nu o sa termin scoala, dar i-am refuzat. Din acest punct de vedere (al colaborarii cu Securitatea, n. red.) sunt curat ca lacrima. Va spun sincer: am urat tot ceea ce insemna teroarea comunista", a mai spus Iordanescu.
Ticu Dumitrescu: SRI minte
Constantin Ticu Dumitrescu a acuzat ieri SRI ca a mintit in momentul in care a spus ca a transmis CNSAS cartoteci in format electronic. "Domnule Bercaru, va spun acum oficial ca mintiti. De la SRI nu s-a primit nici o cartoteca in format electronic, ci numai fisa de evidenta", a spus Dumitrescu, referindu-se la purtatorul de cuvant al SRI, Marius Bercaru. Mai mult, Ticu Dumitrescu i-a cerut directorului SRI sa ia masuri impotriva angajatului sau "care minte".Cu o zi in urma, Ticu Dumitrescu a criticat dur si noua conducere a SRI, despre care a spus ca nu manifesta bune intentii, prezentand jurnalistilor cartoteci din care cele mai importante informatii au fost sterse inainte ca ele sa fie trimise la CNSAS. In replica, SRI a precizat ca si-a indeplinit obligatiile prevazute de lege, predand integral documentele fostei Securitati. (C.E.)
Carmen EPURAN 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Grafoscopie, nu grafologie   de Ereticul
Pentru spascky   de Changeman
Mentalitate de borfas   de sandu
NAIVITATE   de spascky
Lingusitoarea turnatoare   de Anticomie
Securitatea santaja copii ???!!!   de Changeman
A r h i v a
  In cautarea reunificarii    3 comentarii
  Legile sigurantei, analizate la Cotroceni    
  Regele Mihai, felicitat de moldoveni    4 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Un securist la Guvern (2842 afisari)
 Ciocniri revolutionare la Moscova (2005 afisari)
 Cruzimea marunta (1939 afisari)
 Parerea grafologului Stanoiu, cu manuta ei (1804 afisari)
 Stanculescu a tras la Timisoara (1517 afisari)
 Cozmin Gusa: Lista lui Turcu trebuia sa inceapa cu Theodor Stolojan (37 afisari)
 Se clatina scaunul lui Tariceanu (16 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01419 sec.