Ziua Logo
  Nr. 3776 de joi, 9 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Nu exista un plan pentru retragerea din Irak
Ministrul Apararii, Sorin Frunzaverde, a anuntat ca o asemenea problematica este de competenta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii * Armata va demara un program de inzestrare care va costa aproape 13 miliarde de euro * Banii vor proveni din fonduri extrabugetare * Se vor cumpara avioane multirol noi-noute
Sorin Frunzaverde, ministrul Apararii, a declarat, ieri, in prima sa conferinta de presa de la preluarea mandatului, ca Romania isi va respecta angajamentele asumate fata de aliati si a mentionat ca Romania nu are inca un program de retragere a trupelor din Irak. "Noi avem in acest moment 841 de oameni in Afganistan si 532 in Irak. Nu exista in acest moment nici un program de retragere a trupelor noastre din Irak. O asemenea problematica este de competenta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii", a spus Frunzaverde. El a adaugat ca bugetul MApN a fost suplimentat cu 841 milioane lei, ajungand la 2,05% din PIB, ceea ce face ca Ministerul Apararii sa beneficieze de cel mai mare buget de dupa 1990. Frunzaverde a mai afirmat ca noul buget este cu 15% mai mare decat in 2006, ajungand la 2,2 miliarde euro. Ministrul Apararii a spus ca, pentru obtinerea acestui buget, a beneficiat de suportul Presedintiei, al Ministerului de Finante si al Ministerului Administratiei si Internelor. "Practic, cele peste 841 de milioane de lei sunt alcatuite din 500 milioane de la bugetul Ministerului Finantelor si 341 milioane de la Ministerul de Interne", a precizat Frunzaverde. El a adaugat ca aceste sume vor permite MApN sa realizeze obiectivele prioritare ale ministerului, printre ele numarandu-se operationalizarea a doua brigazi NATO - Brigada 2 Vanatori de Munte de la Brasov si Brigada de Infanterie de la Focsani. Aceste Brigazi vor permite participarea Armatei Romaniei atat in cadrul Fortei de Raspuns a NATO, cat si la Grupurile de lupta ale UE.
Sase programe de inzestrare
In privinta inzestrarii, ministrul Apararii a anuntat ca Ministerul Apararii va demara din 2007 sase programe de inzestrare, cate doua pentru fiecare categorie de forte armate. "Am identificat impreuna cu Statul Major General si cu categoriile de forte sase programe mari pe care le vom finanta incepand cu 2007 din fonduri extrabugetare. Ele sunt urmatoarele: pentru Fortele Terestre ne gandim la achizitionarea unor autoturisme de teren blindate si neblindate, de tip usor, achizitionarea transportorului blindat pentru trupe; la Fortele Aeriene, achizitionarea avionului multirol si a sistemului de rachete sol-aer cu bataie mare. Modernizarea Fortelor Navale presupune achizitionarea unor nave de tip vanator de mine si a unor corvete multifunctionale. Programele pentru Fortele Terestre costa circa 3,650 miliarde RON, pentru Fortele Aeriene costa 15,400 miliarde RON si pentru Fortele Navale, 26 miliarde RON", a spus Frunzaverde. Ministrul Apararii a adaugat ca aceste programme se vor derula in urmatorii zece ani.
Avioane noi
In privinta noului avion de lupta, Frunzaverde a precizat ca vrea un avion nou pentru aviatia militara si nu unul la mana a doua. � Imi doresc un avion nou, care sa ofere Fortelor Aeriene o perspectiva foarte stabila in urmatorii ani. Ma gandesc la posibilitatea dezvoltarii acestei achizitii. Ma gandesc la anumite garantii pe care Fortele Aeriene trebuie sa le primeasca vizavi de devenirea lor, de dotarea lor in perspectiva" a spus ministrul Apararii.
Fostul sef al DGIA, consilier al ministrului
Sorin Frunzaverde, ministrul Apararii, si-a prezentat, ieri, si echipa de consilieri din care face parte, printre altii, si fostul sef al Directiei Generale de Informatii a Apararii, generalul (r.) Gheorghe Rotaru. Din echipa noului ministru al Apararii mai fac parte colonelul doctor Florinel Damian - fost loctiitor al operatiilor in Divizia Multinationala din Irak, locotenent colonel Gelaledin Nezir - care este si purtatorul de cuvant al MApN, Dan Razvan Grigorescu - consilier diplomatic al ministrului, plutonier adjutant Tiberiu Nicolau - consilier pe probleme privind subofiterii, gradatii si militarii voluntari si inginerul Horia Dumitrescu - consilier pe probleme economice. Frunzaverde l-a prezentat si pe noul sau aghiotant. Este vorba de sergentul major Laurentiu Serban, decorat cu Ordinul Serviciul Credincios clasa I pentru Razboi pentru devotamentul de care a dat dovada in Afganistan, unde a fost si ranit.
Doru DRAGOMIR 
A r h i v a
  Escrocherii pe autostrada    
  DIICOT a ingropat aproape o suta de dosare    1 comentariu
  Stanculescu a tras la Timisoara    5 comentarii
  Contre CSM - Basescu pe trei gratieri    2 comentarii
  Serban Mihailescu audiat la Inalta Curte    
  Tortionarul Stanica ramane liber    2 comentarii
  Inaugurare de sase miliarde pentru deputatul Relu Fenechiu    
  DNA isi omoara dosarele de coruptie    5 comentarii
  Romania nu a semnat cu BAE Systems contractul de mentenanta a fregatelor    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Un securist la Guvern (2842 afisari)
 Ciocniri revolutionare la Moscova (2005 afisari)
 Cruzimea marunta (1939 afisari)
 Parerea grafologului Stanoiu, cu manuta ei (1804 afisari)
 Stanculescu a tras la Timisoara (1517 afisari)
 Cozmin Gusa: Lista lui Turcu trebuia sa inceapa cu Theodor Stolojan (37 afisari)
 Se clatina scaunul lui Tariceanu (16 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01065 sec.