Ziua Logo
  Nr. 3775 de miercuri, 8 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Gheorghi SATAROV: Clientela de Partid (II)
Are Rusia Unita resurse pentru rezolvarea acestei probleme? Da, are. Au fost daruite acestei clientele de Kremlinul insusi. El a bagat toate elitele administrative regionale in partidul sau de mana: cu batul, prin santaj, cu mita, dar i-a varat. Acum, aproape toti guvernatorii, majoritatea primarilor marilor orase, adjunctii lor, majoritatea deputatilor regionali " toti au aderat la clientela. Iar acum, de actiunile autoritatilor regionale depind, in mare masura, rezultatele alegerilor federale. Nu intamplator Kremlinul si-a plasat guvernatorii sub verticala lui. Dar inca de la alegerile legislative, Putin va deveni o "rata schioapa". Iar in privinta succesorului nu va fi nimic clar. Kremlinul va ajunge in situatia cand influenta lui va scadea drastic. Va fi momentul sansei pentru regiuni de a-si lua revansa, pentru toate umilintele si hotiile la care au fost supuse de puterea federala.
Ati inteles acum: simbioza Rusiei Unite apare de la sine, cu forta inevitabilului. Primii au nevoie ca, folosindu-se de resursele administrative regionale, sa-si impinga succesorul, noul patron al vechii clientele. Ceilalti pot, intrati prin negocieri in alianta, sa-si restituie ce le-a fost luat cu forta de Putin.
Urmele conflictului dintre "noua alianta" si Kremlin le-am vazut. Doua exemple. Unu - permanentele aventuri ale Partidului VIETII in regiuni: elitele regionale au nevoie de o clientela care ca concureze pentru resursele lor, in timp ce ei au intrat in vorba cu vechea elita. Alt conflict a aparut in jurul perlei ideologice - "democratia suverana", inventata de Putin si preluata drept scut de Rusia Unita.
Ca atare, Kremlinul s-a nelinistiti de puterea tot mai mare si de independenta tot mai evidenta a Rusiei Unite, considerand utila crearea unei contraponderi. Astfel, principiul monopolului politic in sfera partinica a fost catalogat drept periculos.
Care vor fi, insa, consecintele. Inevitabila va fi acutizarea luptei interna dintre cele doua clienteli. Posibil vor incepe sa curga cu informatii compromitatoare la adresa celuilalt, de o parte si de alta. Ceea ce poate duce la distrugerea sistemului de cheltuieli si contraponderi, cu revenirea la vechiul monopol politic. Toate proiectele-alternativa la Rusia Unita vor fi stopate. Un drum unde pierderile sunt inevitabile. Vazand in Partidul VIETII o cat de mica alternativa, alegatorii vor refuza restaurarea monopolului politic.
Interesant e alt scenariu: unde raman minimum doua clientele. Ceea ce va duce la o conducere schizofrenica practic in toate domeniile. Organele puterii, mass-media subordonate si obisnuite sa serveasca un singur partid politic, vor nimeri intr-o situatie absolut inedita pentru ele. Pe cine sa slujesti? Cine va mai controla procentul? Presedintele? Nonsens. Cine-si asuma riscul?
Ambele clientele pot ajunge independent una fata de alta la o solutie care poate parea incredibila. Ele vor considera oportuna restaurarea concurentei. Mai mult, vor intreprinde pasi in aceasta directie. Ceva similar s-a intamplat. A doua Duma s-a ocupat de o reala perfectionare a legislatiei electorale, largind posibilitatile controlului civic. Pur si simplu, fiecare a crezut ca reguli de joc cinstite ii sunt lui mai avantajoase, nu adversarilor - paraziti. Acelasi lucru se va intampla cu clientelele intrate in competetie una cu cealalta.
Si acum imaginati-va ca ambele clientele concureaza in direct la radio sau tv. De exemplu, cine il va lauda mai frumos pe presedinte. Alb subiect de serviciu - cine critica mai abitir guvernul putinian. Nu e nevoie de multa imaginatie pentru a-ti imagina aceasta gramada de marasm.
Consecintele acestui scenariu sunt evidente - fuga voturilor de ambele partide si aparitia sanselor pentru intrarea in aceasta tranta a altor forte, cu adancirea absoluta a marasmului.
V-am impartasit din fanteziile mele nu pentru a va convinge ca lucrurile vor urma cu siguranta aceasta cale. Concluzia este alta: ideea impotriva legilor naturii politice, Kremlinul creeaza o situatia necontrolabila, imprevizibila si instabila in sfera activitatii de partid.
(Agentia "Rusia la zi" si Ejednevnai Jurnal)
 Afisari: 386  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Bedros HORASANGIAN: Crimele Comunismului    10 comentarii
  Mihai TANASESCU: Cum a redus Guvernul Tariceanu fiscalitatea    6 comentarii
  Dan CIACHIR: Hrana dupa fire    6 comentarii
  Constantin BALACEANU-STOLNICI: La judecata zilei    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cand Liviu Turcu se uita in oglinda, il vede pe Ioan Talpes (3172 afisari)
 Scoateti microfilmele! (2281 afisari)
 Tariceanu ii intinde mana lui Stolojan (2067 afisari)
 "Vulturii" razboiului dau vina pe Bush (1833 afisari)
 Pe picior de plecare (1541 afisari)
 Civic Media, decisa sa prinda Musca (30 afisari)
 Democratii americani sarbatoresc victoria in alegeri (22 afisari)
 Adrian Nastase contraataca (15 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01175 sec.