Ziua Logo
  Nr. 3775 de miercuri, 8 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Stiri pe scurt
Succesorul lui Scheele
Noul sef al Delegatiei Comisiei Europene in Romania Donato Chiarini si-a prezentat ieri la Palatul Cotroceni scrisorile de acreditare la Bucuresti, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale. In discutia cu presedintele Traian Basescu, Chiarini a afirmat ca va acorda o atentie deosebita comunicarii catre publicul larg a problematicii europene. El a insistat asupra necesitatii dezvoltarii retelei de informare a opiniei publice in vederea unei mai bune cunoasteri a unor domenii de interes direct pentru cetatean. Seful statului si-a exprimat increderea ca noua Reprezentanta a Comisiei Europene la Bucuresti, care va fi instituita de la 1 ianuarie 2007, va contribui la o crestere semnificativa a nivelului de informare si cunoastere a problematicii europene de catre publicul larg din tara noastra. Donato Chiarini il inlocuieste la Bucuresti pe Jonathan Scheele, care si-a incheiat mandatul in tara noastra saptamana trecuta. (A.H.)
Comisii speciale de ancheta
Comisia parlamentara speciala privind investigarea conturilor lui Nicolae Ceausescu va fi condusa de senatorul PC Sabin Cutas, iar comisia privind activitatea ICE Dunarea il va avea ca presedinte pe deputatul PSD Gabriel Vlase. Purtatorul de cuvant al PC Eduard Hellvig a declarat ca ieri a avut loc prima reuniune a celor doua comisii, infiintate la initativa PC, informeaza Mediafax. "Va urma o perioada in care vom solicita ajutorul celor doua Birouri Permanente pentru a putea deveni operationali si va urma audierea celor implicati, care ar putea da mai multe detalii despre ce s-a intamplat", a declarat purtatorul de cuvant al PC. Camera Deputatilor si Senatul au decis, in 26 octombrie, constituirea, la initiativa PC, a doua comisii speciale de ancheta, una referitoare la investigarea si clarificarea situatiei conturilor lui Nicolae Ceausescu, iar cealalta privind activitatea ICE Dunarea. Cele doua comisii au termen de depunere a rapoartelor de activitate la sase luni de la constituirea lor si sunt formate din cate cinci deputati si senatori, reprezentanti ai fiecarui grup parlamentar, care detin certificate ORNISS. (V.D.)
Europarlamentari cu derogare
Parlamentul trebuie sa dea o hotarare prin care actualii euroobservatori romani, care de la 1 ianuarie vor deveni europarlamentari, sa poata sa-si pastreze si mandatul din Legislativul roman pana la alegerile europene, a declarat ieri fostul negociator-sef cu UE Vasile Puscas (PSD). El a precizat ca acestia nu ar trebui sa opteze pentru una din cele doua functii, desi legislatia romana referitoare la statutul senatorilor si deputatilor prevede incompatibilitatea functiei de parlamentar roman cu cea de europarlamentar. Vasile Puscas a spus ca actualii euroobservatori vor putea cumula aceste functii doar pana la organizarea alegerilor in Romania pentru europarlamentari. "Nu exista decat o modalitate sa iesim din aceasta situatie si anume sa dam o derogare prin care sa-i acceptam ca membri ai Parlamentului Romaniei si ai Parlamentului European", a precizat deputatul PSD, citat de Mediafax. Parlamentarii romani numiti in Parlamentul European vor putea detine ambele functii pana la alegerile care vor avea loc in Romania pentru desemnarea europarlamentarilor, a precizat presedintele PE Josep Borrell Fontelles intr-o scrisoare de raspuns adresata presedintelui Camerei Deputatilor. (R.A.)
Marko refuza PE
Liderul UDMR Marko Bela a declarat ieri ca nu intentioneaza sa candideze la alegerile pentru Parlamentul European (PE), intrucat considera ca are treaba acasa. "Eu nu m-am gandit sa plec la Bruxelles, consider ca am treaba aici, acasa, dar nici n-am luat o decizie privind listele (pentru PE - n.r.)", a spus presedintele Uniunii. El a comentat si declaratia deputatului UDMR Toro Tibor, in opinia caruia, pentru unitatea Uniunii, pe primele locuri pe listele UDMR pentru PE ar trebui sa se afle Marko Bela si Laszlo Tokes. Marko a precizat ca declaratia lui Toro Tibor poate fi interpretata in doua feluri. "Unii vor o unitate cat mai mare prin acest gest simbolic sau altii vor sa ne indeparteze pe amandoi si sa ne trimita la Bruxelles", a spus, razand, Marko. Liderul UDMR crede, insa, ca deputatul Toro Tibor a fost "de buna intentie". Potrivit lui Marko Bela, in UDMR vor incepe discutiile privind modalitatile de desemnare a candidatilor pentru PE, care trebuie sa fie persoane capabile. El a mai afirmat ca modalitatea de desemnare a candidatilor pentru PE trebuie hotarata de Consiliul Reprezentantilor Unionali si Consiliul de Coordonare al UDMR. (R.P.)
Despagubire respinsa
Plenul Camerei a respins ieri legea prin care i se acorda Regelui Mihai I o despagubire de 30 de milioane de euro pentru unele bunuri care i-au apartinut, deoarece Curtea Constitutionala a decis ca legea este neconstitutionala. Parlamentul a adoptat anul trecut aceasta lege, care urma sa mearga sa fie promulgata de presedintele Romaniei. Insa, in urma sesizarii Curtii Constitutionale de catre 28 de senatori PRM si PSD care au considerat ca legea este neconstitutionala, legea nu a mai fost promulgata. Curtea Constitutionala a decis ca legea este neconstitutionala si a retrimis-o celor doua Camere ale Parlamentului pentru reexaminare. In urma reexaminarii, legea a fost respinsa intai de Senat, iar ieri si de Camera Deputatilor. Proiectul de lege a fost initiat de Cabinetul Adrian Nastase si mai prevedea ca Regele Mihai sa primeasca in folosinta pe durata vietii Palatul Elisabeta, Castelul Peles, Castelul Pelisor si Castelul Foisor. Dupa declararea legii ca neconstitutionala, autoritatile au initiat negocieri cu Familia Regala pentru ca, dupa retrocedarea domeniului Peles Casei Regale, statul roman sa cumpere domeniul. (R.P.)
A r h i v a
  Pe picior de plecare    
  Vot de sustinere de la UDMR    1 comentariu
  PD le-a promis doi europarlamentari taranistilor    6 comentarii
  Oficial le merge bine    
  Senatorii cer stoparea "Cathedral Plaza"    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cand Liviu Turcu se uita in oglinda, il vede pe Ioan Talpes (3172 afisari)
 Scoateti microfilmele! (2281 afisari)
 Tariceanu ii intinde mana lui Stolojan (2067 afisari)
 "Vulturii" razboiului dau vina pe Bush (1833 afisari)
 Pe picior de plecare (1541 afisari)
 Civic Media, decisa sa prinda Musca (30 afisari)
 Democratii americani sarbatoresc victoria in alegeri (22 afisari)
 Adrian Nastase contraataca (15 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01126 sec.