Ziua Logo
  Nr. 3775 de miercuri, 8 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Zarurile alegerilor din SUA se rostogolesc in Irak
Electoratul american (aproximativ 200 de milioane de persoane) a fost chemat, ieri, la urne, pentru a alege cei 435 de membri ai Camerei reprezentantilor, 33 din cei 100 de senatori si 36 de guvernatori. Ambele Camere ale Congresului se aflau, inaintea scrutinului, sub controlul republicanilor Conform ultimelor sondaje de opinie, insa, inaintea votului, Partidul Democrat conducea in preferintele electorale ale americanilor. Indiferent cine va castiga competitia legislativa, noul Congres isi va prelua atributiunile la inceputul lunii ianuarie a anului viitor. Pentru a obtine majoritatea, democratii trebuie sa castige cel putin 15 locuri in Camera Reprezentantilor si sase in Senat, fara a pierde un singur fotoliu. Pentru cele 435 de locuri in Camera Reprezentantilor, batalia se anunta foarte stransa, in cele aproximativ 40 de circumscriptii. Chestionarele publice prognozau, inaintea scrutinului, ca, dintre locurile detinute, in prezent, de republicani, in Ohio, Pennsylvania, Rhode Island si Montana ar putea trece in posesia taberei democrate. De asemenea, mai multe sondaje indica faptul ca majoritatea in Senat ar putea fi decisa in statele Tennessee, Missouri si Virginia, unde scorurile intre candidati sunt foarte stranse. In caz de egalitate, in repartizarea locurilor intre democrati si republicani in Senat, republicanii isi vor pastra majoritatea gratie votului vicepresedintelui Dick Cheney, care, conform legislatiei, este si presedinte al Camerei superioare. Pentru numerosi experti, aceste alegeri constituie un referendum asupra guvernarii Bush, in special in ceea ce priveste gestionarea razboiului din Irak, tot mai contestat de americani. Dintre statele unde se aleg noi guvernatori, voturile din Texas, Florida, New York si California, unde fostul actor Arnold Schwarzenegger este favorit pentru a-si pastra locul, sunt urmarite cu interes deosebit.
Irakul, dominanta campaniei legislative
Actuala campanie electorala pentru Congres, cea mai costisitoare din istoria Statelor Unite, a fost dominata de tema razboiului din Irak. Economia si coruptia au reprezentat, de asemenea, subiecte majore, noteaza BBC, citat de Rompres. In vizitele intreprinse in ultima zi a campaniei in trei state din sudul Americii, presedintele George W. Bush i-a acuzat, din nou, pe democrati, de absenta unei strategii pentru obtinerea victoriei in Irak si de intentia de a majora impozitele.
La randul lor, reprezentantii Partidului Democrat au continuat sa atace esecul politicii actualei administratii in Irak. Inaintea deschiderii oficiale a centrelor electorale, sute de mii de alegatori isi exercitasera deja dreptul de vot, in virtutea unui sistem care permite, in 35 de state si in districtul Columbia, votarea, in anumite cazuri, inainte de ziua scrutinului - fie prin intermediul unei masini de vot, fie prin vot postal.
George W. Bush si-a incheiat, luni, maratonul electoral, prin trei reuniuni publice, in Florida, Arkansas si Texas, la finalul unui turneu de cinci zile in 10 state. Presedintele american a celebrat, la sfarsitul saptamanii trecute, implinirea varstei de 60 de ani si 29 de ani de casnicie. Liderul de la Casa Alba s-a straduit, timp de mai multe saptamani, sa-i sustina pe candidatii republicani care au avut curajul de a se afisa in compania unui presedinte a carui popularitate este in scadere. Cuplul prezidential - George W. Bush si sotia sa Laura au votat la unitatea de pompieri de la Crawford, Texas.
Rice promite o colaborare "echilibrata"
Secretarul american de Stat, Condoleezza Rice, si-a luat angajamentul sa colaboreze "in mod echilibrat" cu cele doua partide in cazul in care democratii vor castiga alegerile legislative partiale. "Activitatea mea si responsabilitatea pe care o am vizeaza desfasurarea unei politici externe care sa indeplineasca obiectivele Statelor Unite", a declarat seful diplomatiei americane, pentru postul de televiziune Fox.
"Dar politica noastra externa, aceea de a colabora cu irakienii pentru a incerca sa cream in Irak un lucru care nu a mai existat in Orientul Mijlociu, adica un Guvern ales in mod legitim, capabil sa surmonteze prin mijloace politcei divergentele reprimate multa vreme prin violenta, aceasta politica nu se va schimba", a conchis ea. (Ileana Cornea)
 Comentarii: 13 Afiseaza toate comentariile  
I-AUZI UNA ! I-AUZI DOUA !! I-AUZI 49 !!!   de Nota 10 la purtare
cica l-au demisionat ...   de Seherezada
To : folclorist...   de alamar
Chirac d'Arabia si... avioanele speciale cu peshte IRAKIAN, din Tigru !   de Oriana
De obicei....   de alamar
De ce nu mai spuneti despre frauda ?   de folclorist
ce tot i-o dati cu MILA asta ???   de Oriana
Republicanii au castigat alegerile, degeaba va suparati   de Lambert
AJUTOR !!!   de Nota 10 la purtare
Ati pierdut Imbuibatilor !!   de Aladin
Coana Ileana mizeaza pe tobosarii Mediei   de folclorist
Zarurile alegerilor din SUA se rostogolesc in Irak   de Nababul
Am votat !   de Olga Khan
A r h i v a
  "Vulturii" razboiului dau vina pe Bush    35 comentarii
  Saddam se intoarce in boxa acuzatilor    5 comentarii
  Recrutare cu minciuni: razboiul s-a terminat    5 comentarii
  Marko Bela face din nou lobby pentru Budapesta in cazul Gojdu    3 comentarii
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Cand Liviu Turcu se uita in oglinda, il vede pe Ioan Talpes (3172 afisari)
 Scoateti microfilmele! (2281 afisari)
 Tariceanu ii intinde mana lui Stolojan (2067 afisari)
 "Vulturii" razboiului dau vina pe Bush (1833 afisari)
 Pe picior de plecare (1541 afisari)
 Civic Media, decisa sa prinda Musca (30 afisari)
 Democratii americani sarbatoresc victoria in alegeri (22 afisari)
 Adrian Nastase contraataca (15 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01011 sec.