Ziua Logo
  Nr. 3775 de miercuri, 8 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Stiri pe scurt
Soia mutanta in raft
Rezultatele analizelor de laborator realizate pentru alimentele cumparate de Greenpeace din magazinele alimentare din Romania confirma ca romanii sunt cobai pentru alimentele modificate genetic, iar autoritatile tin rezultatele secrete in mod ilegal, se arata intr-un comunicat de presa al Greenpeace. Rezultatele analizelor arata ca alimentele testate contin organisme modificate genetic in procente cuprinse intre 61,2 si 97,3 % fara ca acest lucru sa fie mentionat pe eticheta si fara informarea consumatorilor in legatura cu riscurile la care sunt expusi. Au fost facute analize atat de laboratoarele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si Pentru Siguranta Alimentelor, cat si de laboratoare independente certificate international de la Viena. Comunicatul precizeaza ca ANSVSA a refuzat sa dea publicitatii rezultatele analizelor. Verificarile facute de Greenpeace au aratat ca legislatia privind controlul culturilor de soia modificata genetic (MG) nu se aplica, iar in fabrici nu exista linii de procesare separate pentru soia MG si soia traditionala. Legislatia romaneasca prevede obligativitatea etichetarii alimentelor care contin organisme modificate genetic (OMG) in procent mai mare de 0,9%, astfel aliniindu-se reglementarilor UE inca din iunie 2006. Greenpeace cere ANSVSA sa elimine imediat de pe piata alimentele MG testate pozitiv; sa continue investigatiile pana la eliminarea completa a alimentelor MG care nu sunt etichetate conform legislatiei in vigoare, precizeaza comunicatul. (L.M.)
Dunarea se usuca
Nivelul Dunarii se mentine sub cota etiajului navigabil (n.r. - cota pentru navigarea in conditii de siguranta), se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor. Potrivit unei atentionari hidrologice a Centrului Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul MMGA, debitele mici se vor inregistra pana pe 14 noiembrie. In aceasta perioada, nivelurile Dunarii se vor situa sub cotele etiajului navigabil la statiile hidrometrice: Gruia, Calafat, Bechet, Corabia, Zimnicea (numai in primele doua zile), Giurgiu, Oltenita, Calarasi, Cernavoda si Harsova. (L.M.)
Romanii la sparanghel
Bavaria este dispusa sa incheie conventii cu autoritatile romane pentru primirea de muncitori romani sezonieri in sectorul agricol, in special la cultura capsunilor si a sparanghelului, a declarat ministrul bavarez pentru agricultura, Josef Miller, dupa intalnirea cu omologul roman, Gheorghe Flutur. "Este vorba de muncitori sezonieri, de cateva saptamani sau cateva luni, atat cat dureaza recolta. De obicei, muncitorii polonezi au fost cei repartizati la astfel de activitati, insa dupa aderarea Poloniei la UE in 2004, multi dintre polonezi au ales alte tari", a afirmat oficialul bavarez, citat de NewsIn. In replica, ministrul roman al Agriculturii l-a indemnat pe Miller sa ia legatura cat mai repede cu autoritatile romane din cadrul Ministerului Muncii pentru a incheia conventii cadru care sa duca la recrutarea de muncitori romani. Romania exporta in Bavaria conserve de legume si fructe, dar si ulei vegetal si importa din Bavaria produse lactate si carne. Cei doi oficiali au discutat si despre posibilele colaborari in sectorul agricol, mai ales in modalitatile de gestionare a fondurilor europene. In Bavaria fermele de familie sunt considerate o mare reusita, in conditiile in care 40% din productia de lapte a Germaniei este data de Bavaria. Ministrul bavarez al Agriculturii, Josef Millerfost in vizita la Bucuresti, cu ocazia deschiderii unei expozitii de specialitati culinare bavareze. (C.S.)
Functionarii in strada
Functionarii din administratia publica locala afiliati la Cartel Alfa vor picheta, joi, sediul Ministerului Administratiei si Internelor, pentru a protesta fata de salarizarea necorespunzatoare. Potrivit unui comunicat al presedintelui Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratia Publica Locala (FNSAPL), Valer Suciu, protestatarii vor picheta MAI intre orele 11.00 si 14.00. Revendicarile Federatiei se refera in special la legea salarizarii functionarilor publici si legea salarizarii personalului contractual din administratia publica. Legea salarizarii functionarilor publici nu ar trebui sa faca discriminari intre diferite categorii de functionari, ar trebui sa respecte principiul "plata egala pentru munca de valoare egala", sa compenseze regimul incompatibilitatilor prevazute de Legea 188/1999 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si sa asigure o serie de drepturi. Printre acestea ar fi salariul mediu pentru functionarii din administratia publica locala de 1400 de lei, sporuri specifice functiei publice, precum sporul de confidentialitate de 15%, sporul de fidelitate cuprins intre 5-20% (in functie de vechimea in institutie), indemnizatie de dispozitiv de 25% si alocatie de hrana sau norma de hrana. In ceea ce priveste legea salarizarii personalului contractual din administratia publica, membrii federatiei solicita ca aceasta sa fie elaborata in corelare cu legea salarizarii functionarilor publici. (C.P.)
Indagra 2006
In perioada 8-12 noiembrie a.c., se va desfasura la Romexpo cea de-a 11 editie a Indagra, expozitie internationala de echipamente si produse din domeniul agriculturii, zootehniei si alimentatiei. Pentru prima data, Marea Britanie va fi reprezentata in cadrul evenimentului. Pavilionul britanic, cu o suprafata ce depaseste 500 mp, va gazdui rase de animale caracterizate prin performante superioare: bovine pentru carne (rasele Aberdeen Angus, Charolais), ovine (Suffolk, Texel, Blue Faced Leicester) si suine. Vizitatorii pot regasi in cadrul pavilionului companii britanice specializate in genetica, tehnologii de ameliorare si reproductie in zootehnie, nutreturi pentru animale, produse din carne, sisteme de identificare a animalelor. (Corina SCARLAT)
Bere pentru reciclare
Programul de responsabilitate sociala "Protejeaza natura Blajului. Participa la reciclare!", initiat de Bergenbier in luna mai a acestui an, cu sprijinul Primariei Blaj si SC Transport Weber, a costat peste 40.000 euro si in cadrul sau au fost trimise spre reciclare aproximativ 25 tone de deseuri. Rezultatele de pana acum i-au facut pe cei trei parteneri sa dubleze cantitatea de containere amplasate in oras, numarul acestora ajungand la 30 incepand cu luna noiembrie. "Programul pilot initiat de Bergenbier in prima parte a acestui an a devenit un program de sine statator, o parte integrata a comunitatii blajene si un exemplu pentru celelalte orase din Romania", a declarat Mihai Ghyka, director general Interbrew Romania. Primarul Blajului, Simion Bacila, a precizat ca prin acest program s-a realizat o treime din sistemul de colectare selectiva a deseurilor. (L.M.)
Aviatia utilitara in picaj
Asociatia Romana a Operatorilor Privati din Aviatie (AROPA) a tras ieri un semnal de alarma asupra pericolul ce planeaza asupra economiei nationale, prin incetarea operatiunilor de lucru aerian pentru aeronavele de tip AN2 si KA26. "In conformitate cu reglementarile Pietei Comune in materie de certificare in domeniul aviatiei civile, din martie 2007 vor trebui sa inceteze operatiunile de lucru aerian pentru agricultura si silvicultura pe intreg teritoriul Romaniei ca urmare a interzicerii zborurilor aeronavelor de tip AN2 si KA26, singurele care pot executa astfel de prestatii", anunta AROPA. Consecintele directe sunt imposibilitatea totala de a mai efectua actiuni de combatere a daunatorilor, de stropire, precum si orice alte activitati esentiale pentru agricultura/silvicultura si care sunt efectuate prin operatiuni de lucru aerian. Avioanele Antonov 2 (AN2), produse de compania PZL-Mielec (Polonia), si elicopterele Kamov 26 (KA26), produse de compania Kamov (Rusia), nu vor mai putea fi utilizate din luna martie 2007, neexistand un certificat de tip pentru aceste aparate. Sub aspect imediat sunt afectate 32 de intreprinderi care au in dotare 20 de elicoptere KA26 si 60 de avioane AN2, iar in orizont strategic agricultura si silvicultura tarii. (C.P.)
A r h i v a
  Peste pe garla    2 comentarii
  Poteras: "Expropriatii trebuie despagubiti la justa valoare"    
  Poiana Mare la capacitate maxima    
  Negoita croieste trei gradinite noi    
  Legea handicapatilor s-a nascut in chinuri    1 comentariu
  Romanii din Spania fac lobby pentru cei din Romania    
 Top afisari / comentarii 
 Cand Liviu Turcu se uita in oglinda, il vede pe Ioan Talpes (3172 afisari)
 Scoateti microfilmele! (2281 afisari)
 Tariceanu ii intinde mana lui Stolojan (2067 afisari)
 "Vulturii" razboiului dau vina pe Bush (1833 afisari)
 Pe picior de plecare (1541 afisari)
 Civic Media, decisa sa prinda Musca (30 afisari)
 Democratii americani sarbatoresc victoria in alegeri (22 afisari)
 Adrian Nastase contraataca (15 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01311 sec.