Ziua Logo
  Nr. 3765 de vineri, 27 octombrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Stiri pe scurt
Nazistii din Afganistan
Berlinul a ordonat ieri demararea unei anchete referitoare la antrenamentul oferit trupelor sale stationate in strainatate, pe fondul temerilor ca publicarea fotografiilor care infatiseaza militari germani profanand un craniu uman, in Afganistan, ar putea afecta imaginea armatei, relateaza Reuters. Ministrul Apararii a confirmat ca a fost demarata deja o investigatie care vizeaza doi militari in serviciul activ si alti patru in rezerva despre care se presupune ca ar figura in fotografiile publicate in ultimele doua zile pe prima pagina a cotidianului Bild. Armata germana a demarat ancheta dupa publicarea a cinci fotografii, printre care si cea in care un soldat neidentificat poza in pozitii vulgare, cu un craniu uman in mana. Alte publicatii germane si-au exprimat temerea ca fotografiile ar putea compromite imaginea armatei, care se pregateste sa-si consolideze rolul in operatiunile din strainatate, pentru prima oara dupa 60 de ani. Imaginile par sa fi fost surprinse in urma cu peste trei ani, in timpul unei misiuni de rutina, de patrulare in jurul capitalei afgane, Kabul. (D.E.)
Nici Germania nu ne vrea
Germania intentioneaza si ea sa impuna restrictii imigrantilor romani si bulgari dupa aderarea celor doua state in 2007, au confirmat oficiali din cadrul Ministerului german de Externe, citati de Mediafax. "Vom mentine aceste restrictii pana la inceputul anului 2009 cand vom reanaliza situatia si, daca este necesar, le vom extinde pentru inca trei ani", a declarat un oficial din cadrul Ministerului german de Externe. In 2012 va avea loc o evaluare finala, in functie de rata somajului, a dezvoltarii economice si a cererii de muncitori calificati din Germania in acel moment. In cazul in care starea economiei o impune, restrictiile ar putea fi extinse pana in 2014, a adaugat oficialul citat. Germania va adopta aceste masuri in urmatoarele saptamani, in paralel cu ratificarea tratatului de aderare a celor doua state de catre Parlamentul german. (D.E.)
Si Belgia ne-ar pune restrictii
Belgia intentioneaza sa limiteze accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii de la 1 ianuarie 2007, scrie cotidianul La Libre Belgique in editia sa de ieri, citat de Rompres. Romanii si bulgarii vor fi primiti sa munceasca in Belgia doar "treptat", in sectoare unde exista un deficit de mana de lucru. Decizia se va lua dupa discutii intre autoritatile celor doua mari regiuni, flamanda si valona, si va fi adoptata apoi de guvernul de la Bruxelles, noteaza La libre Belgique. Potrivit cotidianului, ea va fi influentata de anuntul ca Marea Britanie si Irlanda, care au adoptat politica usilor deschise dupa extinderea UE din 2004, isi vor inchide portile pentru romani si bulgari. (D.E.)
Distinctie pentru Milinkevici
Premiul Saharov pe 2006 va fi decernat liderului opozitiei belaruse, Aleksandr Milinkevici, au anuntat, ieri, reprezentanti ai Parlamentului European. Milinkevici, fost contracandidat la alegerile prezidentiale din martie 2006 al lui Aleksandr Lukasenko, a fost inchis timp de 15 zile pentru ca a luat parte la o reuniune publica neautorizata. Potrivit Parlamentului European, Milinkevici "opune o rezistenta pacifista in interiorul unui regim totalitar, cu scopul de a conduce Belarusul catre un viitor democratic". Premiul Saharov pentru libertatea constiintei, in valoare de 50.000 de euro, va fi acordat in decembrie laureatului sau. El este decernat anual, de 15 ani, de Parlamentul European unor personalitati sau organizatii care au avut un rol important in lupta pentru apararea drepturilor omului. Conferinta presedintilor grupurilor politice din PE a trebuit sa aleaga in acest an intre Milinkevici, Ingrid Betancourt, fundatia Pais Libre si deputatul libanez Ghassan Tueni. (D.E.)
Botnita presei din Azerbaidjan
Autoritatile din Azerbaidjan vor interzice posturilor de radio Vocea Americii, BBC si Radio Liberty sa mai emita, incepand de anul viitor, informeaza site-ul Mosnews. Desi motivatia invocata de autoritati a fost aceea a unor probleme de ordin tehnic, presa de opozitie din Azerbaidjan sustine ca aceste masuri fac parte din campania declansata de guvern impotriva libertatii de exprimare. Presiunile exercitate asupra media independente si atacurile la care sunt supusi jurnalistii independenti au devenit extrem de frecvente in aceasta tara condusa cu mana de fier de regimul presedintelui Ilham Aliev din 2003, dupa ce acesta a preluat sefia statului de la tatal sau, in urma unor alegeri controversate. Liderul uneia dintre gruparile de opozitie a afirmat ca decizia reflecta incercarile Guvernului "de a reinstaura autoritarismul din epoca sovietica" si a amenintat cu proteste. (D.E.)
Verdict la caricaturi
Responsabilii cotidianului danez Jyllands-Posten care au publicat, in septembrie 2005, 12 caricaturi ale profetului Mahomed, declansand un val de violente in lumea musulmana, au fost achitati, informeaza Mediafax. Judecatorul tribunalului din orasul in care isi are sediul cotidianul a decis ca aceste desene nu au constituit o insulta si nu au avut scopul de a ofensa credinciosii musulmani. Sapte asociatii de musulmani din Danemarca au intentat, in martie, un proces pentru defaimare impotriva redactorului-sef si a responsabilului pentru paginile culturale ale cotidianului, considerand ca desenele si textul care le insotea sunt "ofensatoare si pline de injurii" la adresa profetului. Cel mai controversat desen il prezenta pe Mahomed cu o bomba cu fitilul aprins. Publicarea caricaturilor a incins spiritele in lumea musulmana la inceputul acestui an. In Pakistan, Iran, Indonezia si Libia manifestantii au fost steagurile regatului, s-au proferat amenintari la adresa danezilor si au fost atacati reprezentantii diplomatici ai Danemarcei. (D.E.)
Zid cu Mexicul
Presedintele George W. Bush a semnat ieri legea care autorizeaza construirea unui zid cu lungimea de 1000 de kilometri la granita cu Mexicul, in incercarea de a stopa imigratia ilegala, cu numai 12 zile inaintea alegerilor pentru Congres. Daca liderul de la Casa Alba crede ca aceasta lege "va face frontiera mai sigura", autoritatile mexicane, in frunte cu fostul presedinte Vincente Fox, au catalogat zidul drept ceva demn de rusine care aminteste de Zidul Berlinului. Mai mult, guvernul din Mexic are de gand sa reclame acest demers al Statelor Unite la ONU. Se estimeaza ca aproximativ 10 milioane de mexicani traiesc in SUA, dintre care 4 milioane s-au stabilit in mod ilegal. Legea permite construirea unui zid de circa 1100 de kilometri pe o treime din frontiera cu Mexicul. (D.E.)
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
degeaba   de anonymous
Mister Gorbatchov... aaa... Bush...   de Nababul
La Grande Muraille d' Amerique...:-))   de Roxana
A r h i v a
  NATO cere iar Rusiei sa plece din Transnistria    4 comentarii
  Bundestag-ul ne-a votat in UE    2 comentarii
  Presiuni asupra preotilor trecuti la Mitropolia Basarabiei    
  Irakul ameninta fotoliile republicanilor din Congres    10 comentarii
  Israelul a atacat Germania in apele Libanului    27 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Razboi la export (4178 afisari)
 Ce face comisarul nostru european? (2594 afisari)
 Israelul a atacat Germania in apele Libanului (2552 afisari)
 Ivanciuc recunoaste: a turnat si a fost platit pentru note (2431 afisari)
 Ce taxe locale platim in 2007 (1643 afisari)
 Test titlu (11 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01260 sec.