Ziua Logo
  Nr. 3763 de miercuri, 25 octombrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Astra Film Fest
Vizualizarea antropologiei
-- Ieri s-a deschis editia 2006 a Festivalului de Film Documentar & Antropologie Vizuala de la Sibiu
Membru al juriului la editiile Festivalului International de Film Documentar & Antropologie Vizuala de la Sibiu - Astra Film Fest (AFF) - din 1998 si din 2000, cunoscutul realizator de film David MacDougall considera AFF drept un eveniment important in aceasta parte a lumii, informeaza Rompres. MacDougall, unul dintre cei mai apreciati antropologi, are in cadrul AFF pelicula "Varsta ratiunii" (The Age of Reason) - o parte din cultura indiana prezentata prin ochii unui elev de 12 ani. Colegii de jurizare ai lui MacDougall la actuala editie a AFF (23-29 octombrie) sunt: Michal Buchowski, unul dintre cei mai distinsi antropologi din Europa Centrala, autor al mai multor carti si articole de specialitate; prof. univ. Sandor Buglya, regizor si producator de documentare al Duna TV; Giorgio Ficcarelli, specialist in istoria cinematografiei, organizator de festivaluri in Cehia, Belgia si Italia; Andrei Gorzo, critic de film; Frances Pine, antropolog britanic specializat in Europa de Est; Liviu Popescu, profesor asociat la Universitatea de Jurnalism si Media din Bucuresti, seful Departamentului de Stiri al TVR; Cristi Puiu, regizor si scenarist; Michael Sinclair Stewart, antropolog al Europei de Est si producator de film atat independent, cat si pentru BBC; Michael Yorke, documentarist si profesor in antropologie vizuala la mai multe universitati, printre care si Oxford.
Maria si "Fetele Romaniei"
Cel mai asteptat moment al primei zile a AFF a fost proiectarea documentarului artistic "Cate ceva despre Regina Maria", rolul celebrei sotii a Regelui Ferdinand fiind interpretat de Maia Morgenstern. Scurt-metrajul lui Sorin Iliesiu, primul dedicat in exclusivitate Reginei Maria, conform organizatorilor AFF, este o ecranizare realizata dupa jurnalul Reginei Maria a Romaniei, compus din 102 caiete. Filmul este conceput ca o marturisire la persoana intai. Fragmente din biografia Reginei Maria sunt redate in interpretarea Maiei Morgenstern, al carei profil apare pe fundalul imaginilor de arhiva.
Tot in prima zi a fost vernisata si expozitia de fotografie "Fetele Romaniei", la care participa fotografi din Romania, SUA si Germania. Expunerea continua traditia ca in fiecare editie a festivalului tema programului special sa fie completata de un vernisaj de fotografie. De data aceasta, focusarea este pe Romania. Cei 16 expozanti - care vor fi prezenti prin lucrarile lor pe toata durata AFF - sunt: Voicu Bojan, Petrut Calinescu, Marius Nemes, Alexandru Paul, Bogdan Croitoru, Dragos Lumpan, Dumitru Budrala, Vasile Dorolti, Silviu Ghetie, Mircea Nan, Andrei Buta, Daniel Baltat, Kathy Kabaleg (SUA), Stefan Jammer (Germania) si Gheorghe Serban.
Portret Robert Gardner
Unul dintre momentele de atractie ale celei de a doua zile de AFF a fost portretul lui Robert Gardner, celebru regizor de film, nascut in 1925, in Brookline, Massachusetts. De-a lungul timpului a facut filme antropologice, a fost profesor universitar, a publicat lucrari antropologice si despre filmul documentar si a sprijinit proiecte de film documentar-antropologic.
Filmele lui Gardner se concentreaza asupra unor locuri si oameni din Niger, Ladakh, Sudan, Eritreea Noua Guinee etc. Autorul de film Robert Gardner cauta necunoscutul, subiectele care nu au fost abordate de alti cineasti, imaginile magice, momentele obsedante si noi forme ale frumusetii. In ultimii 40 de ani, stilul sau si modul in care abordeaza acest gen care este documentarul antropologic au starnit multe discutii, fiind criticat in numeroase ocazii, dar filmele lui au adunat numeroase premii.
Selectia propusa de AFF include "Padurea fericirii" (Forest of Bliss), "Pasari moarte" (Dead Birds), "Rauri de nisip" (Rivers of Sand), mai putin cunoscutul "Pasager" (Passenger), si episodul "De vorba cu Jean Rouch", din seria "Screening Room" devenita un document pentru cinematografia moderna. La AFF se vor putea viziona episoade care cuprind interviuri cu Ricky Leacock, Alan Lomax, Peter Huton si Jean Rouch.
Luana DUSCHKA 
 Afisari: 113  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Cu Sibiul la Berlin    
  "Fara drepturi, nicaieri"    
  Revista presei culturale    
  Lansari    
  Ce citeau romanii acum 68 de ani?    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Neamurile la Apel (6953 afisari)
 S-a prabusit elicopterul lui Basescu (3540 afisari)
 "Este mai ieftin sa previi decat sa tratezi cancerul hepatic" (3169 afisari)
 Sinistra invaluire (2941 afisari)
 Regele la 85 de ani (2771 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01003 sec.