Ziua Logo
  Nr. 3755 de luni, 16 octombrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Nunta tiganeasca intre copii la Strehaia
Leo din Strehaia
Fierbe fieful romilor din Oltenia. Strehaia s-a pregatit sambata pentru o logodna istorica. Pamela Francu, de 11 ani, si-a unit destinele cu Dorinel Francu, de 13 ani, nepotul manelistului Leo din Strehaia. La portile micutului oras mehedintean, Uniunea Europeana nu are acces, cu legile ei cu tot. Traditia tiganeasca este suverana. Nici faptul ca logodna dupa unii, nunta dupa altii, pune in capul mesei doi copilasi de etnie roma a intrat in atentia Directiei pentru Protectia Copilului Mehedinti nu i-a impresionat pe tigani. Decorul este unic. Cort imens, zeci de lautari mai mult sau mai putin celebri, masa bogata, masini ultimul model care i-ar face invidiosi pana si pe organizatorii saloanelor auto, costume de firma laolalta cu fustanele, basmale, lanturi, bratari sau ghiuluri. Decor mirific, dupa spusele unor pirande neinvitate care incercau, din strada, sa descrie paranghelia. Petrecerea a inceput pe principiul "cine nu-i de-al nostru e impotriva noastra". Orice persoana "nerecomandata" trebuie sa dispara chiar si din oras. Presa, mai ales ea, a fost poftita sa spele putina. Intr-un limbaj caracteristic.
30 de porci, 50 de curcani si 10 vitei
Cu o zi inaintea petrecerii, rudele mirilor au fost chemate la primarie pentru o intalnire cu cei de la Directia Protectia Copilului. Parintilor li s-a cerut in mod expres sa respecte drepturile minorilor. Tutorii legali au semnat declaratii conform carora se declarau responsabili de soarta copiilor lor. Evenimentul a readus in discutie contradictiile dintre lege si traditie. Unul dintre socrii, suparat de numarul mare al reprezentantilor media, prezenti la fericitul eveniment, declara cu emfaza ca "nu e nunta, e logodna. Un dusman de-al meu a chemat presa mintindu-i ca e o nunta intre doi copii. Nu e asa, nu ne batem joc de ei. Vor merge in continuare la scoala. Noi nu facem decat sa ne respectam traditiile". Blamul Uniunii Europene nu i-a impresionat pe romi care si-au vazut nestingheriti de ale lor. Chiar daca ea inca se joaca cu papusile, iar masinutele lui sunt cele mai frumoase, socrii au pus-o de-o nunta cu dar. Promisiunea de unire a destinelor a fost data inca de acum cinci ani. Langa cortul-restaurant, trona un altul, devenit neincapator pentru zestrea fetei. Mobila, perne, covoare, imbracaminte si alte "amanunte" necesare intr-o viata de cuplu erau inghesuite unele peste altele. La cativa metri era garat un tir, care trebuia incarcat cu bunurile de casa noua a mirilor. Un locuitor al Strehaiei, mai hatru, chiar se intreba daca un singur tir ajunge pentru a cara cele necesare pentru viitoarea casa a indragostitilor.
Cortul de nunta, pazit cu strajnicie de cerberii socrilor aduna vreo 200 de mese. Masa mirilor se afla in centru, vis-�-vis de scena, fiind flancata de postere care ii reprezentau pe cei doi, individual cat si poza de cuplu. Opulenta a fost la ea acasa. Chiar daca nu erau pronuntate corect marcile de "viski", sticlele cu aceasta tarie se gaseau din abundenta. Pentru cei peste 500 de invitati s-au sacrificat 30 de porci, 50 de curcani si 10 vitei. Urechile participantilor au fost gadilate, ce-i drept la multi decibeli, de Ansamblul "Ciocarlia", Dan Bursuc si formatia sa, Florin Salam, Leo de la Strehaia, Adriana Antoni si lista poate continua, cu scuzele de rigoare pentru ignoranta in materie. Muzica si dansul i-au ridicat in picioare si unit pe petrecareti, fiind lasate la o parte toate neintelegerile de peste ani.
Presa, inamicul public numarul 1
Presa a fost dusmanul nr. 1 pentru nunta din poveste. Masurile de securitate au urmarit in general ca ochii si urechile indiscrete ale ziaristilor sa fie cat mai inchise. Un cameraman mai indiscret s-a trezit cu cateva capace "prietenesti", alti colegi, prea curiosi au fost "expediati" din oras. "Si asa ati facut destul rau. Ati scris toate porcariile prin ziare si ati prezentat numai minciuni la TV. Acu' vreti sa mai si veniti pe aici", ne-au apostrofat cateva pirande, sub privirile taioase ale unor romi cu muschi. Odata ce presa a fost alungata si strada prin care se facea accesul la cort a fost blocata, petrecerea s-a incins si mai tare.
Ca in Nunta Zamfirei, vorba poetului, la marea logodna au sosit din toate zarile, caldarari si alte nemuri de tigani. Din Mercedesuri, Audiuri, BMW-uri si Jeepuri descindeau familiile de rromi. Curiosii erau tinuti la distanta de asa-zisii bodygurazi. Care pe jos, care din masini periau zona. In apropiere, o nunta de romani. Daciile din parcare, cortul mititel si muzica de la magnetofon care razbatea difuz, de acolo, te convingeau ca nu acolo, in noaptea nuntii, se vor numara galetile cu aur. "Splendoarea" era in curtea copilasilor Francu. La numai cateva sute de metri de statuia domnitorului Mihai Viteazul, care troneaza in fata primariei din centrul orasului. In pofida aparentelor, in Strehaia, conform ultimului recensamant romii reprezinta doar 9,7% din populatia orasului. Numai ca, la bogatie sunt pe primul loc. Servitorii din casele lor sunt romani, ba chiar si hergheliile de cai putere de sub capotele limuzinelor lor sunt strunite de soferi romani.
Politia a stat cuminte
De la inceputul petrecerii, manelele rasunau in toata urbea. Chiar vecinii se intrebau daca, in ritmul asta, invitatii vor rezista la cele doua zile de petrecere. Politia din zona nu isi facea probleme de evenimente nedorite. "Sunt cuminti domnule! E rusine mare ca cineva sa faca scandal la nunta. Daca se intampla este privit urat de toata comunitatea. Asa ca nu se risca. Vreau sa spun ca nu avem, in general probleme cu ei", a declarat un aparator al ordinii. Nici locuitorii asezarii nu isi faceau prea multe probleme. "Nu am avut treaba cu ei. In general tiganii nu fura de langa casa. Noi ca romani, nu avem scandaluri cu ei. Sunt destul de cuminti", a spus un vecin de "cartier". Strehaia si-a facut un renume din nuntile opulente intre tigani, indiferent de varsta. Cei aproximativ 1200 de rromi care traiesc prin zona se ocupa de afaceri si sunt in general instariti, dovada fiind castelele cu multe turnulete, care domina peisajul, la intrarea dinspre Craiova. Conform statisticilor, romii din asezarea mehedinteanu au peste 200 de firme, fiecare familie avand cel putin o societate. De te miri ce. Afacerile cu fier vechi au ramas doar o amintire, numai doua familii indeletnicindu-se cu asa ceva.
Dupa nunta, urmeaza zborul peste ocean
Casatoriile, arvunite inca de cand copiii au 4-5 ani se fac pe categorii. "Saracii cu saracii, instaritii cu instaritii". Logodna, care se poate petrece si cand copii au 9-10 ani se face sub pretextul ca acestia trebuie sa se cunoasca. Dupa nunta, fata trebuie sa dovedesca ca este cinstita, altfel toata intelegerea cade. Numai ca la varsta Pamelei nu se poate pune problema. Oricum, aceasta a primit de la tatal sau, Ion Mihai, o salba cu 300 de galbeni, recuperati de acesta de la statul roman dupa Revolutie, intrucat inainte de '89 comunistii ii confiscasera aurul. Noua familie va locui intr-unul din palatele cu turnulete, pe care cele doua familii le detin, abia dupa sarbatorirea majoratui. Pana atunci, proaspata familie va ajunge la scoala, fiecare de la casa lui. Mirele, Dorin Francu, este convins ca banii de la cheful de sambata ii ajung pentru un Mercedes ultimul racnet, un Jeep si o excursie in "luna de miere" in State unde a vazut el la televizor ca e misto rau. Mai ales ca la scoala "baga" si din limba lui nepotu' "Secspir".
Mihnea TALAU 
 Afisari: 3476  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Asta e subiect tabu   de toni
Stati putin   de BALAMOHAN RAJARATNAM
" SARACII " " DISCRIMINATI " pentru care UE a atras atentia Guvernelor Romaniei de atatea ori si   de mikele durul
Scuzati   de Mickey Mouse
A r h i v a
  Mica schisma    35 comentarii
  Munaf osandit la moarte prin spanzurare    4 comentarii
  UDMR huiduita de secui    22 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Abramovici la un pas de cel mai scump divort din istorie (3490 afisari)
 Nunta tiganeasca intre copii la Strehaia (3476 afisari)
 ZIUA va ofera textul integral al noului Cod Rutier (2996 afisari)
 UDMR huiduita de secui (2370 afisari)
 Niste liberali se leganau pe o panza de paianjen (2309 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01317 sec.