Ziua Logo
  Nr. 3748 de sambata, 7 octombrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Stiri pe scurt
Probleme la Cernavoda
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavoda s-a oprit automat ieri dimineata, la ora 6:33, din cauza defectarii unei vane din sistemul de alimentare cu apa a generatorului de abur, care a condus la declansarea turbo-generatorului si reducerea corespunzatoare a puterii reactorului. Potrivit Societatii Nationale Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei, unitatea a raspuns situatiei create conform proiectului, sistemul de reglare al reactorului controland evolutia evenimentului in mod corespunzator, nefiind necesara interventia sistemelor de oprire in caz de avarie. "Dupa remedierea defectiunii si efectuarea testelor necesare, turbina a fost repornita in cursul zilei de vineri si turbo-generatorul a fost recuplat la sistemul energetic", se arata intr-un comunicat al SNN. In momentul opririi neprogramate nu s-au impus masuri speciale de protectie, pentru ca nu au aparut degajari de radioactivitate. Defectiunea nu face parte dintre problemele clasificate de catre Agentia Internationala de Energie Atomica (AIEA) in categoria problemelor majore cu care se poate confrunta o centrala nucleara, in lipsa efectelor radioactive. De mentionat, Unitatea 1 abia fusese conectata la sistemul energetic national in data de 4 octombrie, dupa efectuarea reviziei anuale planificate, si a atins puterea nominala pe 5 octombrie, la 18:20. (G.M.)
Noul sediu CEC
Noul sediu al Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) va fi amplasat cel mai probabil pe cheiul Dambovitei, pe un teren de 2700 mp, iar constructia ar putea fi finalizata spre sfarsitul anului 2008, la un cost de 12 milioane de euro, a declarat, ieri, presedintele bancii, Eugen Radulescu, citat de NewsIn. Presedintele CEC a afirmat ca, in prezent, exista discutii cu primaria privind chiria pe care banca o va plati pana la mutarea in noua cladire. "Am mai vandut un sediu in Craiova deoarece era foarte aproape de alt sediu, iar aceasta politica poate continua", a spus Radulescu. El a precizat ca aceasta strategie era prevazuta inainte de privatizarea bancii, proces despre care a afirmat din nou ca nu este ireversibil. Deputatul PSD, Mihai Tanasescu, fost ministru al Finantelor, a afirmat, recent, ca procesul de privatizare a CEC trebuie stopat, iar institutia de credit trebuie sa ramana o banca romaneasca de nivel international, care sa contribuie la dezvoltarea agriculturii. Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat, luna trecuta, preluarea sediului central al CEC pentru suma de 17,787 milioane de euro, bani care urmeaza sa fie virati municipalitatii de Ministerul Finantelor. (A.G.C.)
Burse pentru studenti
31 de studenti romani care studiaza metalurgia, ingineria electrica si mecanica, informatica si economie vor beneficia de burse in valoare de 2.400 EUR/an fiecare, oferite de Roberto Rocca Education Program, initiativa internationala sponsorizata in Romania de TenarisSilcotub. Procesul de selectie a celor 31 de burse a inclus analiza a 289 de aplicatii depuse de studenti din cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, Universitatii Politehnice din Bucuresti, Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si Academiei de Studii Economice din Bucuresti. Potrivit Programului, in data de 15 octombrie 2006 vor incepe inscrierile pentru componenta Fellowship a Roberto Rocca Education Program, oferita doctoranzilor din Romania, Argentina, Mexic si Venezuela. Prin aceasta componenta se acorda sprijin financiar pentru studii de doctorat in domenii precum stiinta materialelor, inginerie mecanica, inginerie chimica si inginerie electrica, in cadrul unei universitati in afara tarii de origine a candidatului. Bursele, in valoare fiecare de pana la 50.000 USD pe an in functie de universitatea indicata de candidat, sunt acordate in scopul acoperirii taxelor scolare si costurilor de intretinere pe o perioada de doi ani. Formularele de aplicare pot fi completate si transmise on-line, accesand site-ul www.robertorocca.org. (C.S.)
Centru logistic Cris-Tim
Cris-Tim a investit 730.000 euro intr-un centru logistic, amplasat in Craiova, a cincea platforma a producatorului de mezeluri. Potrivit unui comunicat de presa, centrul a devenit operational in luna octombrie si are o capacitate zilnica de depozitare si livrare de 40 tone si o suprafata construita de 4730 de metri patrati. Firma mai detine platforme logistice la Brasov, Galati, Timisoara si Mogosoaia si intentioneaza sa deschida, pana la sfarsitul anului, un centru la Filipestii de Padure. Cris-Tim a programat investitii de circa 8 milioane de euro pentru construirea centrului logistic si extinderea capacitatii de productie de la Filipestii de Padure. Potrivit reprezentantilor Cris-Tim, firma are ca obiectiv depasirea unui volum mediu zilnic de vanzari de 300 tone pe zi, pana in 2010, si atingerea unei cote valorice de 30% din piata, comparativ cu 18% in prezent. Grupul isi asigura materia prima aproape in totalitate din importuri, fermele proprii de porci si vaci acoperind doar 5% din necesarul pentru procesare. Cris-Tim a realizat anul trecut o cifra de afaceri de circa 150 milioane de euro. (A.G.C.)
Lansare Cappy
In aceasta toamna, linia Cappy Premium a fost imbogatita cu o noua aroma: Cappy Ananas 100%, un suc 100% natural, fara zahar si fara conservanti. Acest nou sortiment se alatura celorlalte trei sucuri : Portocale, Multivitamin (mango, guava, fructul pasiunii, caise si portocale) si Coacaze. Prin lansarea acestui nou produs, compania Coca-Cola doreste sa isi diversifice oferta produselor necarbonatate urmand tendinta de crestere a pietei pe acest segment. Lansarea Cappy Ananas 100% se face sub sloganul "Momentele tale de savoare". Povestea acestor sucuri se inscrie in traditia companiei Minute Maid, infiintata in orasul american Boston in 1945 si recunoscuta in intreaga lume pentru ca a inventat procesul modern de fabricatie a sucurilor de fructe. In trecut, din sucul de ananas fermentat se prepara o bautura alcoolica ce diminua temperatura ridicata a corpului. (C.S.)
Moody's ne creste ratingul
Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a imbunatatit, ieri, calificativul acordat Romaniei la "Baa3", pe baza performantelor economice bune si a situatiei favorabile a finantelor publice, transmite Mediafax. Agentia a imbunatatit ratingurile pentru datoriile pe termen lung si scurt, in valuta si moneda nationala, cu perspectiva stabila, la "Baa3", respectiv, "P-3". In urma revizuirii, plafonul de tara in valuta pentru obligatiunile pe termen lung a fost majorat la "A1". "Progresul Romaniei in cele mai relevante domenii a redus riscurile pana la nivelul investment-grade (n.r. - tara considerata cu grad scazut de risc pentru investitori)", a declarat in comunicat Kenneth Orchard, analist la Moody's. Potrivit sursei citate, datoria publica s-a redus semnificativ in ultimii ani, pe masura ce dobanzile s-au diminuat, iar deficitele fiscale raman sub control. Reformele economice se deruleaza conform programului, in ultimul an fiind privatizate o serie de companii mari. Imbunatatirea modului de gestionare a politicii monetare, in special prin introducerea unui calendar de tintire a inflatiei, a condus la cresterea stabilitatii macroeconomice, se spune in comunicat. (A.G.C.)
 Afisari: 395  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Abureala RADET    2 comentarii
  Scrisori de mers la medic    2 comentarii
  Dunarea a diluat petrolul sarbesc    
  Circulam fara taxe pe A1 si A2    1 comentariu
  Ajutor pentru constructia unei biserici    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Adio, Republica Moldova! (4922 afisari)
 Armada americana pentru Iran si Siria (3802 afisari)
 Basescu despre un ziarist: "Un gaozar" (3271 afisari)
 L-am urat pe Ceausescu (2887 afisari)
 Papa porneste cruciada contra Islamului (2478 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01745 sec.