Ziua Logo
  Nr. 3734 de joi, 21 septembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Stiri pe scurt
Basescu la nemti
Presedintele Traian Basescu pleaca astazi intr-o vizita de lucru de doua zile in Germania pentru a sutine ratificarea Tratatului de aderare a Romaniei la UE. Seful statului se va intalni cu Angela Merkel, cancelarul federal al Germaniei, cu presedintele Bundestag, Norbert Lammert, si va participa la reuniunea Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, condusa de Matthias Wissmann, informeaza Administratia Prezidentiala. Basescu va fi insotit de ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, ministrul Economiei si Comertului, Ioan-Codrut Seres, consilier prezidential, primarul orasului Sibiu, Klaus Werner Johannis si de alti oficiali. Patru din cele 25 de state membre ale UE nu au ratificat Tratatul de aderare al Romaniei, respectiv Germania, Franta, Belgia si Danemarca. Prima lectura in Bundestag a Tratatului este programata sa aiba loc maine, pe 18 octombrie sunt dezbaterile in Comisia de Afaceri Europene, urmand ca pe 26 octombrie sa fie dat votul final in acest for legislativ. Bundestagul va transmite legea de ratificare catre Bundesrat, care urmeaza sa voteze pe 24 noiembrie, dupa care urmeaza promulgarea de catre presedinte. (A.H.)
Contestate de Popa
Senatorii si deputatii, adunati ieri, in sedinta comuna, au luat act, ieri, de rapoartele Consiliului National al Audiovizualului (CNA) pe anii 2004 si 2005, singurul parlamentar care a criticat cele doua documente fiind deputatul conservator Nicolae Popa. Rapoartele au fost prezentate succint de presedintele CNA, Ralu Filip. Deputatul PC Nicolae Popa a criticat prezentarea lui Filip, sustinand ca aceste rapoarte "de patru fraze" reprezinta o "dovada de sfidare fata de Parlament". El i-a cerut lui Filip "sa faca ordine si disciplina in institutia pe care o pastoreste". In replica, presedintele CNA a sustinut ca Popa "este suparat pentru ca o frecventa audio din Targu-Mures nu a ajuns la Episcopia de Alba Iulia". Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu a anuntat ca in viitoarea sedinta comuna a Parlamentului, care se va desfasura pe 4 octombrie, vor fi numiti cei sase noi membri ai CNA. (V.D.)
Catedra de istorie a religiilor
Presedintele Traian Basescu a solicitat, ieri, la deschiderea Congresului european de istorie a religiilor, infiintarea unei catedre de istorie a religiilor in cadrul Universitatii Bucuresti. "Prin expresia campului sau de cercetare, istoricul religiilor este cel mai in masura sa ne vorbeasca despre pluralismul religios si despre mutatiile pe care civilizatia noastra le cunoaste. De aceea, rolul acestei discipline in scoli si universitati ar trebui sustinut si reconsiderat. Spun aici, in fata uneia dintre cele mai stralucite adunari de oameni specializati in istoria religiilor, ca Romania trebuie sa reinnoade traditia lui Eliade si, in timp scurt, sa avem macar o catedra de istoria religiilor in Universitatea Bucuresti", a declarat Traian Basescu. Seful statului a deschis, la Ateneul Roman, Congresul european de istorie a religiilor, manifestare organizata pentru prima data intr-o capitala est-europeana, care a adus la Bucuresti 250 de cercetatori din peste 30 tari. In cadrul manifestarii, Basescu a amintit de Mircea Eliade si Ioan Petru Culianu, cei mai cunoscuti specialisti romani in istoria religiilor. (R.A.)
CJ catre dizolvare
Presedintele PNL Bistrita-Nasaud, Sabin Iliesi, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca va cere instantei, alaturi de PD, initierea procedurii de dizolvare a Consiliului Judetean (CJ), informeaza Rompres. Demersul, care va fi facut in 2 octombrie, se bazeaza pe modificarile aduse legii administratiei publice locale, care spun ca un consiliu poate fi dizolvat daca, timp de doua sedinte ordinare consecutive, nu se adopta nici o hotarare. Declaratia lui Iliesi vine la o zi dupa cea a prefectului de Bistrita-Nasaud, Ioan Szilagyi, care a spus ca va face si el acelasi demers saptamana viitoare. Vicepresedintele CJ, Ionel Tompa, a declarat ca actiunea PNL-PD si a prefecturii nu poate avea sorti de izbanda, deoarece Consiliul a adoptat la fiecare sedinta hotarari, doar ca acestea au fost atacate in contencios de prefectura. Atacarile in instanta au survenit ca urmare a situatiei create in CJ in luna aprilie, cand 12 consilieri PNL si PD si-au dat demisia, alaturi de supleanti, in incercarea de a dizolva acest forum. (R.A.)
PIN la Moscova
O delegatie PIN, condusa de presedintele partidului, Cozmin Gusa, participa la Adunarea partidelor nationale din tarile ortodoxe, care se va desfasura la Moscova, intre 21 si 23 septembrie. Gazduita de Duma de Stat a Rusiei, adunarea isi propune dezbaterea unor teme de interes comun pentru tarile cu populatie majoritar ortodoxa, precum si analizarea unor proiecte de actiuni politice comune, organizatorice si institutionale, care sa permita afirmarea mai pregnanta a valorilor nationale ale acestor state, precizeaza un comunicat transmis ieri de PIN. Pe parcursul vizitei, delegatia PIN va avea o serie de contacte cu oficialitati parlamentare, politice si administrative din Rusia, in vederea identificarii unor proiecte bilaterale de natura a crea avantaje economice si politice pentru Romania. (V.D.)
Principele Radu in Sicilia
Timp de trei zile, intre 18 si 20 septembrie, Princepele Radu de Hohenzollern Veringen s-a aflat intr-o vizita oficiala in sudul Italiei, avand intalniri cu autoritatile locale si oameni de afaceri din patru provincii ale Siciliei, in vederea intaririi relatiilor bilaterale. In deschiderea vizitei, prezenta Principelui Radu in Sicilia a fost salutata de Presedintele Regiunii, Salvatore Cuffaro, care s-a aratat deosebit de interesat de cresterea relevantei regiunii pe care o conduce in relatiile cu Romania si a promis ca o delegatie reprezentativa a provinciilor siciliene va veni la Bucuresti in luna noiembrie, tocmai pentru concretizarea acestui deziderat. Principele Radu a pledat pentru difuzarea prezentei italiene dinspre vestul tarii inspre estul si sudul Romaniei, tinand seama de traditia agricola a acestei regiuni italiene si de similitudinile pe care ea le are cu Moldova, Dobrogea sau Muntenia. Reprezentantul Casei Regale a Romaniei a vizitat provinciile Palermo, Caltanisetta, Enna si a vizitat orasul Cattania pentru a se intalni cu primarul Umberto Scampanini si alti reprezentanti ai provinciei. (R.P.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Radu Principe de..   de cosor ion
A r h i v a
  Stoica si Stolojan, pusi pe tobogan    2 comentarii
  Servicii fara capi    1 comentariu
  Pesedistii se codesc sa-l infrunte pe Nastase    1 comentariu
  Francofonia costa    
  PNTCD: PD prezinta amanarea drept succes    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Implozia CNSAS (4369 afisari)
 Lupta pentru Bucuresti (3213 afisari)
 Balet romanesc pe o scena de jar (2333 afisari)
 Israelul si SUA (1802 afisari)
 Budapesta: rebeliunea continua (1797 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02147 sec.