Ziua Logo
  Nr. 3721 de miercuri, 6 septembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Stiri pe scurt
Tensiuni pe Statut
Deputatii PNL, PC, PRM si UDMR din Comisia Juridica au votat ieri un alineat la proiectul de lege al Statutului Minoritatilor Nationale care prevede ca infiintarea sau desfiintarea unitatilor de invatamant cu predare in limba minoritatilor nationale sa nu poata fi decisa fara un punct de vedere al asociatiilor minoritatilor. Gestul liberalilor si al conservatorilor i-a nemultumit pe colegii democrati de Coalitie care s-au declarat uimiti de rezultatul votului. "Daca nu ne asteptam de la PRM la un astfel de vot, ce mai putem spune despre PNL?", a intrebat retoric deputatul PD Daniel Buda. Votul pentru acest alineat a fost exprimat dupa doua ore de certuri si scene penibile la care au participat toti exponentii comisiei, indiferent de culoarea politica. Unda verde data alineatului reprezinta insa o certitudine ca PC si PRM au inceput sa colaboreze programatic pe plan parlamentar. Pe de alta parte, Buda a sustinut ca PC a cazut la intelegere cu Uniunea lui Marko chiar intr-o pauza a sedintei Comisiei, cand conservatorul Sergiu Andon a discutat prieteneste cu deputatii UDMR. Daniel Buda a spus ca va solicita negocieri in cadrul Coalitiei vizavi de Statutul Minoritatilor Nationale si si-a manifestat speranta ca plenul Camerei va transa decisiv problema. (R.G.)
Ducaru, ambasador la NATO
Parlamentarii din Comisiile de politica externa ale Senatului si Camerei Deputatilor au avizat, marti, candidatul propus de MAE pentru postul de ambasador al Romaniei la NATO, acesta fiind Sorin Ducaru, pana acum ambasador la Washington.Toti cei 22 de senatori si deputati prezenti, marti, la sedinta comisiilor reunite, s-au pronuntat in favoarea lui Ducaru. Acesta a enumerat, prin prioritatile sale ca ambasador la NATO, impunerea cat mai multor romani in functii importante din cadrul Aliantei Nord-Atlantice. Presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Mircea Geoana, si-a exprimat cu acest prilej convingerea ca, in urmatorii ani, functia de secretar general al NATO va fi ocupata de un roman. Sorin Ducaru a pledat pentru o suplimentare a bugetului acordat Ministerului Apararii, facand un apel parlamentarilor pentru un sprijin fata de aceasta solicitare. Ducaru a trecut in revista si cateva dintre provocarile specifice noului sau mandat : extinderea crescanda a rolului NATO in strategia de securitate globala, adaptarea Romaniei, in cadrul Aliantei, ca barometru al relatiei transatlantice. (Mediafax)
Interes pentru lista Bancorex
Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Razvan Orasanu, a fost chemat la audieri, pe data de 12 septembrie a.c., de senatorii din Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii. Potrivit unui comunicat de presa transmis de presedintele comisiei Rodica Stanoiu si de secretarul Ion Basgan, Orasanu urmeaza sa fie chestionat in legatura cu situatia actualilor sau fostilor demnitari, persoane fizice, care au beneficiat de credite de la Bancorex, fara a le restitui partial sau integral. Razvan Orasanu ar trebui sa prezinte si o lista cu acei demnitari care au avut credite la Bancorex, in calitate de persoane juridice, respectiv actionari sau administratori ai unor societati comerciale, indiferent de starea actuala a firmelor respective. Senatorii mai vor ca Razvan Orasanu sa indice si valoarea datoriilor ramase neinapoiate. (V.D.)
Creantele Romaniei
Ministerul Finantelor a trimis ieri conducerii Senatului o nota potrivit careia la data de 31 decembrie 2005, creantele Romaniei provenite din operatiunile de export, cooperare economica internationala si alte actiuni externe, derulate inainte de 31 decembrie 1989, erau de: 2.212,2 milioane de dolari SUA (pe relatia devize convertibile) si 1.066,1 milioane ruble transferabile (pe relatia ruble transferabile si alte sume in diverse valute). Potrivit documentului, Irakul trebuie sa restituie Romaniei 1.726,2 milioane de dolari, reprezentand 78% din creantele tarii noastre. De asemenea, Romania are de recuperat 382,5 milioane de dolari SUA de la mai multe state africane, printre care Sudan, Republica Centrafricana, Zair, Mozambic, Somalia, Tanzania. Romania mai are creante in valuta convertibila la Libia, Nigeria, Siria, Guineea si Coreea de Nord.Pe relatia ruble si alte valute, Cuba si Mongolia trebuie sa dea Romaniei 1.066,1 milioane de ruble transferabile. (V.D.)
Procurori numiti de CSM
Conservatorii i-au cerut ieri ministrului Justitiei, Monica Macovei, sa lase CSM dreptul de a propune procurorii, in vederea numirii acestora de catre presedinte. "As dori sa transmit un apel catre ministrul Monica Macovei de a-si respecta cuvantul dat senatorilor. Ea a fost de acord ca senatorii sa compuna o comisie ad-hoc in care toate grupurile sa fie reprezentate, pentru a gasi formula de numire a procurorilor", a spus purtatorul de cuvant al conservatorilor Bogdan Ciuca. Acesta a explicat ca PC sustine ca propunerea de numire a procurorilor de catre seful statului sa vina din partea CSM si nu a ministrului Justitiei, care "este un produs politic". "Ministrul Justitiei este un produs politic, chiar daca nu este membru de partid. Sustinem procedura de numire a procurorilor ca venind din partea CSM. Monica Macovei a fost de acord sa accepte varianta venita de la Senat si ii reamintim acum de aceasta promisiune", a mai spus Ciuca. Conform legilor in vigoare, asumate de Guvern pentru reforma Justitiei, numirea procurorilor se face de catre seful statului, la propunerea ministrului Justitiei, cu aviz din partea CSM. (V.D.)
Rusia isi spioneaza elevii
Politia regiunii Voronej, din sudul Rusiei, ii obliga pe profesori sa-si denunte elevii presupusi simpatizanti sau membri ai diverselor formatiuni de tineret considerate ca ar putea destabiliza situatia politica din zona, relateaza presa rusa, citata de Rompres. Potrivit cotidianului Nezavisimaia Gazeta, directorul unei scoli din districtul Povorinski al regiunii Voronej a primit in luna august o circulara din partea Ministerului regional de Interne, care solicita cadrelor didactice sa informeze Politia despre elevii prost notati din punct de vedere politic, in vederea combaterii "pericolului organizatiilor de tineret" extremiste, care alimenteaza ura interetnica. Printre elevii vizati figureaza in special asa-zisele "capete rase", neofascistii din Unitatea Nationala a Rusiei, adeptii sectelor religioase, membrii Tineretului comunist (Komsomol), homosexualii, fanii cluburilor de fotbal sau membrii miscarii liberale Rusia Deschisa, creata de ex-patronul gigantului petrolier Iukos, Mihail Hodorkovski, in prezent incarcerat in Siberia pentru frauda fiscala. Circulara avertizeaza ca elevii "filati" nu trebuie sa stie nimic despre existenta documentului. "Daca acesti tineri nu au comis pentru moment nimic ilegal, ne multumim doar sa-i inregistram pe listele noastre", a declarat un reprezentant al Departamentului regional al Ministerului de Interne pentru Nezavisimaia Gazeta, confirmand astfel existenta directivei. (D.E.)
Papa monitorizat de securisti
Papa Ioan Paul al II-lea a fost spionat de informatori din cadrul Vaticanului, care lucrau pentru serviciile secrete poloneze in perioada comunista, a afirmat, ieri, un cardinal polonez, citat de Reuters. Papa era "spionat permanent" in perioada dintre alegerea sa ca Suveran Pontif, in 1978, si caderea Zidului Berlinului, in 1989, a declarat cardinalul Joseph Glemp, arhiepiscop al Varsoviei, in timpul unei conferinte religioase desfasurate la Assisi. "Existau spioni la Vatican. Moscova avea un mare interes sa stie ce se intampla la Roma, cu un papa polonez", a declarat acesta. Afirmatiile cardinalului Glemp intervin in contextul in care un raport al Parlamentului italian afirma, la inceputul acestui an, ca tentativa de asasinare a lui Ioan Paul al II-lea, in 1981, a fost organizata de lideri sovietici, care se temeau ca acesta va destabiliza blocul estic. Papa Ioan Paul al II-lea a fost primul Suveran Pontif dintr-o tara comunista. El a sprijinit sindicatul Solidaritatea, care reprezenta o provocare pentru comunism in Polonia, in anii care au precedat prabusirea blocului sovietic. In urma cu doua luni, polonezii au aflat cu stupoare ca un important preot catolic din Polonia, Michal Czajkowski, a recunoscut ca a spionat disidenti si clerici pentru serviciile secrete comuniste din Polonia, timp de aproape 25 de ani. Institutul National pentru Comemorare afirma ca este posibil ca aproximativ 10% dintre preoti sa fi colaborat, in mod constient sau nu, cu serviciile secrete. (D.E.)
A r h i v a
  DNA a esuat in combaterea coruptiei la nivel inalt    2 comentarii
  Atanasiu, la raport    1 comentariu
  Tariceanu: Romanii nu trebuie sa se teama de aderare    5 comentarii
  ZIUA si replica    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Controversatul Mihai Ghezea l-a scos din tara pe Hayssam (4332 afisari)
 Misterul Ron Arad rascoleste din nou Israelul (3393 afisari)
 Acoperitii nedescoperiti (3348 afisari)
 Amenintarea Rodicai (2831 afisari)
 Lupu paznic la OIL (2688 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01411 sec.