Ziua Logo
  Nr. 3721 de miercuri, 6 septembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Nopti albe la Bucuresti
Intre 7 si 9 septembrie va avea loc la Bucuresti prima editie a Festivalului International "Nopti albe de acordeon", eveniment initiat de acordeonistul de origine romana Emy Dragoi si organizat in colaborare cu Ambasada Frantei si Institutul Cultural Francez. Festivalul, care va continua pe data de 10 septembrie la Ploiesti, este o premiera in viata muzicala romaneasca, propunand programe diverse, de la folclor romanesc la folclor international, jazz clasic sau contemporan. Scopul principal al manifestarii, declara organizatorii, este acela de a promova acordeonul si de a demonstra publicului ca acest instrument este unul dintre cele mai complexe, la el putand fi interpretate genuri muzicale diverse, de la muzica traditionala, pana la genul clasic si chiar jazz.
In anul 1829, Cyril Demian a brevetat primul acordeon la Viena. Primele acordeoane aveau zece butoane melodice si doua butoane pentru bas. Versiuni ulterioare au adaugat mai multe butoane, permitand muzicienilor sa produca o varietate mai mare de note si sunete. Acordeonul-pian a fost dezvoltat in deceniul 6 al sec. XIX. Pentru muzica romaneasca, acordeonul este un instrument mult mai nou decat pentru alte spatii culturale. De aceea, Emy Dragoi incearca prin acest festival, organizat in premiera la noi, sa prilejuiasca publicului din Romania intalnirea cu artisti recunoscuti la nivel international, Juan Jos� Mosalini, Roman Jbanov, Ion Bica Dragoi, Bruno Maurice, Rolland David, Alexandra Paris, Ives Fontaine si Richard Galliano, in calitate de invitat special. Emy Dragoi este un artist cunoscut, care a cantat in orchestra lui Philippe Lebel, iar mai tarziu s-a inscris la scoala de jazz Bill Evans din Paris, la sectiunea pian. Aici i-a intalnit pe virtuozii violonisti ai jazz-ului, Didier Locoud, Costel Nitescu, si maestrii acordeonului, Daniel Colin, Armand Lasagne, Jean Corti, Yves Fontaine, Domi Emorine, cu care a si cantat.
In cadrul spectacolelor ce vor avea loc la sala ArCuB si la Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti vor putea fi vizionate si imagini de arhiva cu acordonisti romani celebri, Faramita Lambru, Marcel Budala, Nicolae Florian etc. Festivalul se va deschide pe 7 septembrie, la sala ArCuB cu Trio Rolland David, care va oferi un concert de muzica traditionala din Louisiana, interpretat la acordeon diatnic. Recitalul primei seri va fi sustinut de Roman Jbanov, care va canta muzica clasica si muzica traditionala ruseasca. Invitatii celei de-a doua seri sunt Juan Jose Mosalini si Leonardo Sanchez care vor interpreta tangouri de Astor Piazzola, iar in ultima seara a Festivalului vor avea loc doua recitaluri extraordinare, Emy Dragoi si Richard Galliano, urmate de o "Noapte alba dedicata jazz-ului", concert sustinut la Casa de Cultura a Studentilor de formatia "Jazz Hot Club Romania" din care fac parte Teodora Enache, chitaristul francez Christophe Lartilleux, la pian Petrica Andrei, si invitatii lui Irina Sarbu si Raluca Dragoi. La Ploiesti, festivalul va continua duminica, 10 septembrie, cu un program in memoriam Faramita Lambru, Marcel Budala etc, urmat de recitaluri ale lui Bruno Maurice, ce va interpreta muzica contemporana, Alexandra Paris, o calatorie in lumea muzicala a Parisului, Roman Jbano si in incheiere Emy Dragoi.
Festivalul "Nopti albe de acordeon" se alatura in acest fel altor manifestari internationale de gen, precum Festival des "Nuits de nacre" sau Festival D'accordeon "Le grand Soufflet".
Monica ANDRONESCU 
A r h i v a
  Salonul National de Arta    
  Batalia clasicilor cu modernii, la HOP    
  Tompa Gabor, despre Lear si dramaturgia profetilor    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Controversatul Mihai Ghezea l-a scos din tara pe Hayssam (4332 afisari)
 Misterul Ron Arad rascoleste din nou Israelul (3393 afisari)
 Acoperitii nedescoperiti (3348 afisari)
 Amenintarea Rodicai (2831 afisari)
 Lupu paznic la OIL (2688 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00678 sec.