Ziua Logo
  Nr. 3716 de joi, 31 august 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Cazul Andrei Plesu si tema colaborationismului (I)
Gabriel ANDREESCU 
In cateva numere la rand, cotidianul Gardianul a facut cunoscute opiniei publice documente de arhiva care-l privesc pe Andrei Plesu. Titlurile si subtitlurile spun cate ceva despre continut: "Barbile. Mihai Pelin sustine ca Andrei Plesu i-a furnizat informatii unui ofiter din fosta Securitate", "Stimate Secretar General" etc. Vineri 27 august, mai multe personalitati au raspuns la intrebarile Gardianului sub titlul: "Societatea civila sustine ca Plesu nu a fost colaborator al Securitatii". Serialul m-a indemnat sa fac o analiza a cazului.
Ca principiu general, ziaristul are datoria sa indice cititorului daca este personal implicat in tema abordata. O fac si eu, amintind ca in 2001, Andrei Plesu mi-a intentat un proces de calomnie in urma declaratiilor mele, ca ar fi santajabil datorita dosarului sau. Documentele recent aparute mi-au dat dreptate. Insa ceea ce ma face sa revin asupra cazului sunt declaratiile aparute in Gardianul de vineri. Caci intelectualul roman se dovedeste prizonierul fie al relatiilor personale, fie al oportunismului, fie al lenii care-l face sa-si dea cu parerea in chestiuni nestudiate, si asa ajunge sa simplifice ingrozitor subiectul.
Incep cu una dintre sustinerile lui Stelian Tanase: "Plesu nu poate fi banuit de colaborare cu Securitatea, era o victima a sistemului...". Tanase o afirma simplu, relaxat, dar cat de gratuit! Putea cineva sa-l banuiasca pe Alexandru Paleologu? Dar pe Stefan Augustin Doinas, un intelectual de o decenta comportamentala tulburatoare? Data fiind lumea in care am trait si date fiind strategiile din ce in ce mai sofisticate ale Securitatii, ne putem astepta la surprize de la oricine.
Chiar de la oricine? Sa nu existe oameni pentru care as pune, cum se zice, mana in foc? Exista. Ar fi si absurd si o necuviinta sa am vreo suspiciune in ce-o priveste pe Doina Cornea. Viata si comportamentul lui Dumitru Iuga imi par dincolo de banuiala. Si mai sunt desigur alti cativa care ne pot scuti de starea de veghe. Numai ca pentru mine, Andrei Plesu nu are cum sa intre in aceasta categorie.
Mi se pare chiar paradoxala si stranie imaginea care s-a impus in opinia publica, a unui Andrei Plesu om de mare caracter. Increderea aratata de Stelian Tanase nu e deloc singulara. In 2001, un lung sir de personalitati culturale au semnat o scrisoare deschisa in care dadeau expresie solidaritatii cu, citez: "Andrei Plesu a carui integritate sta, pentru semnatarii acestei scrisori, deasupra oricarei indoieli". Ce anume din viata domnului Plesu le sustinea o asemenea convingere? A fost membru de partid, a ajuns secretar de partid in institutul in care lucra, a fost promovat de regim in anii '70, de vreme ce el tinea conferinte la Bonn, Berlin Est, Jakarta etc. O fi domnul Plesu simpatic, o fi avand simtul umorului, dar acest tip de cariera implica cel putin coniventa cu sistemul totalitar. Cum se pot concilia oportunismul indispensabil secretarului de partid care circula prin lume sa promoveze cultura Romaniei - domeniu pe atunci rezervat - cu statutul omului de caracter? Astazi, cand vedem cat de umil se exprima in memoriile adresate lui Ceausescu ("apelez tovarase Secretar General, la dreapta dumneavoastra judecata si la intelegerea dumneavoastra omeneasca..." etc.), referirea pompoasa la "integritatea lui Plesu" devine de-a dreptul compromitatoare pentru cei ce-o sustin. Nici nu era nevoie de aceste noi probe pentru a-l plasa pe Plesu in categoria celor care cochetau cu regimul. Iar plecarea, dupa scandalul meditatiei transcendentale, cu o bursa in Germania si publicarea, in 1988, a unui volum precum Minima Moralia erau cu totul inaccesibile omului obisnuit, daramite unei victime!
Pentru mine, care i-am cunoscut cariera avand acces la detalii, la fel de putin a fost Plesu un model de integritate si dupa 1989. Imediat ce a intrat in Cabinetul primei strigari pro-Iliescu, s-a distantat de Grupul pentru Dialog Social din care facea parte. Ca ministru, a sustinut in cateva situatii critice oamenii sistemului impotriva democratilor care contestau politicile nationaliste din anii '90. A jignit oameni precum Virgil Ierunca sau Ticu Dumitrescu, dar a vorbit intotdeauna extrem de masurat, precaut, fata de puternicii care-i puteau periclita situatia - Ion Iliescu, Virgil Magureanu, ba chiar si Ristea Priboi. In 1993 si-a pus numele in fruntea Dilemei, desi initial saptamanalul era o diversiune menita sa infrunte revista 22, publicatia intelectualilor anti-iliescieni. In 2000, a acceptat impotriva cerintelor exprese ale legii sa devina membru al Colegiului CNSAS, contribuind astfel, de la inceput, la discreditarea institutiei. Fata de o astfel de istorie este fireasca suspiciunea, ca si intrebarea: ce se mai afla in spate?
 Afisari: 3933  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 19 Afiseaza toate comentariile  
Grand parleur, petit faiseur   de xray
assinus assinum fricat   de bogdan nicolescu
Plesu e o canalie   de liviuz
Felicitari Domnule Andreescu !!!   de Iosifescu
Nu mi-a placut Plesu...   de Emil Urcan
Domnule Simiondan,   de Adrian v.D.
teme-te de viata netraita   de Spider
Nedumeriri si asteptari de cititor   de moroianu
Andreescu nu are dreptul sa vorbeasca de Plesu   de PANTAGRUEL
comparatii   de simiondan
un mic amanunt revelator....   de lucid
Am sa iau din nou apararea Dlui. Plesu...   de Gabriel Preda
   de diana-andreea
Excelent articol   de Doamna_de_Fier
Plesu   de Spider
Sweet Revenge ...   de berkovits
Andrei Plesu este prototipul intelectualului slab care a tacut atunci si tace si acum,   de Raquel
Colabo?   de Vasile Teodorovici
intrebare   de Karmina
A r h i v a
  Trei specialitati romanesti: dezbinare, divagare, defazare (III)    23 comentarii
  Impozitele au scazut, veniturile la buget au crescut    7 comentarii
  Fruntasi ai Partidului Democrat ii considera pe fostii ofiteri de Securitate elita tarii...    10 comentarii
  O veste simpla si stupefianta    4 comentarii
  Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza: De ce s-a ajuns la preoti acum, ca preotii nu guverneaza?!    7 comentarii
  Islamismul, "noul totalitarism"    2006-08-10
 Top afisari / comentarii 
 Doctor Moarte (4200 afisari)
 Cazul Andrei Plesu si tema colaborationismului (I) (3933 afisari)
 O veste simpla si stupefianta (2974 afisari)
 Basescu vrea sa aplice legea talionului (2456 afisari)
 Forjarea secretului (2366 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.87334 sec.