Ziua Logo
  Nr. 3709 de miercuri, 23 august 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Mihai TANASESCU: Fondul Proprietatea, garantia esecului
Revin asupra unei probleme delicate a Guvernului Tariceanu, respectiv Fondul Proprietatea. Inventat in 2005, Fondul Proprietatea trebuia sa fie un instrument de despagubire a fostilor proprietari ai imobilelor confiscate de catre comunisti. Desi a fost contestat inca de la crearea sa, atat de catre fostii proprietari, cat si de analistii economici, Guvernul i-a incarcat cu sperante pe posibilii beneficiari, promitandu-le o adevarata masinarie de facut bani. Astazi, dupa un an si jumatate, Fondul Proprietatea este nefunctional si dezbracat de orice urma de credibilitate.
Dincolo de balbele organizatorice, am asistat in tot acest timp la neputinta Guvernului de a face acest mecanism sa functioneze. In ciuda tuturor eforturilor, inventia Fondul Proprietatea se afla in acelasi punct mort. Pana in prezent, guvernantii nu au reusit sa gaseasca formula magica menita sa transforme gigantul intr-un instrument dinamic si util pentru cei care au nevoie de el. Problemele legate de portofoliu, de evaluarea acestuia, de listarea la Bursa si aprobarea listarii de catre CNVM, au ramas in continuare fara raspuns. Inca se mai cauta solutii pentru cresterea valorii capitalului social.
Ultimele eforturi legislative nu aduc nimic nou in peisajul dezolant al Fondului Proprietatea. Se urmareste elaborarea unui act normativ care nu va face altceva decat sa redimensioneze portofoliul Fondului instituit cu un an si jumatate in urma. Astfel, se doreste eliminarea companiilor care, dintr-un motiv sau altul, nu ar putea aduce un plus de valoare Fondului si orientarea catre companii care au un potential mult mai mare, cum ar fi cele din domeniul energetic, pentru intregirea capitalului social al acestei institutii. "Curatenia" din portofoliul Fondului dureaza insa prea mult, iar populatia si-a pierdut rabdarea si increderea in institutie.
Procesul de evaluare a portofoliului, este inca departe de finalizare. Evaluarea se va intinde, probabil, pe o perioada de multe luni de zile, deoarece licitatia de selectare a evaluatorului va avea loc abia in luna septembrie. Mai mult, dupa definitivarea evaluarii, urmeaza un proces la fel de complex si de indelungat, acela al aprobarii functionarii Fondului de catre CNVM.
Fondul Propietatea continua sa fie marcat de incertitudine, dominat de speculatii si zvonuri, in vreme ce problemele cu care se confrunta sunt inca departe de rezolvare. O data optimista pentru inceputul functionarii Fondului ar fi a doua jumatate a anului viitor, cu o intarziere de doi ani fata de ambitiile guvernamentale.
De fapt, Fondul Proprietatea este un exemplu al modului "cum sa te prefaci ca faci ceva" pentru cetatenii care te-au votat. Guvernantii au incercat sa rezolve o problema, apeland, insa, la instrumente pe care nu stiau sa le foloseasca. Ce a reusit Guvernul Tariceanu sa faca, insa, a fost sa aloce o buna parte din economia nationala la un Fond nefunctional, printr-o modalitate putin transparenta si impotriva intereselor beneficiarilor.
Mai mult, guvernantii au avut grija sa nu mentioneze ca, odata listate la Bursa, actiunile Fondului Proprietatea vor fi supuse regulilor pietei. Acest lucru inseamna ca Fondul Proprietatea nu garanteaza castigul pentru actionarii sai, iar actiunile in cauza pot aduce la fel de bine si castiguri, dar si pierderi. Oficialii de la Palatul Victoria au avut grija sa ascunda acest capitol, mai putin placut, al scenariului Fondului Proprietatea.
La toate acestea se adauga si impactul pe care functionarea Fondului Proprietatea il va avea asupra deficitului public. De la an la an sumele care vor fi distribuite pentru Fond vor deveni din ce in ce mai mari, iar efortul bugetar din ce in ce mai acut. Consecintele pe care functionarea acestui Fond le va avea asupra economiei nationale reprezinta inca o incertitudine a inventiei guvernamentale.
In aceste conditii, Fondul Proprietatea este sortit esecului. Experimentul guvernamental va "reusi" totusi sa indeparteze si mai mult populatia de piata de capital, un mecanism fundamental pentru o economie de piata functionala.
 Afisari: 670  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
MDA   de mteddy
Precizare pentru autor.   de Arogantu'
Capital   de warry
FP garantia esecului   de StAPA
Solutia IDEALA pentru cresterea valorii capitalului social e   de Michael Theil - Lazarescu
A r h i v a
  Miruna MUNTEANU: Dezbaterea publica, o farsa?    10 comentarii
  Dan CIACHIR: Hramuri    8 comentarii
  Bedros HORASANGIAN: Securitatea si romanii    6 comentarii
  Declaratia zilei    
 Top afisari / comentarii 
 Agresiunea iraniana (3264 afisari)
 Voronin sare pe "fascistii de romani" (3241 afisari)
 Atac terorist impotriva Romaniei (3221 afisari)
 Turnatori si "patrioti" (2721 afisari)
 Isterie britanica privind imigrantii din Romania (1962 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01448 sec.