Ziua Logo
  Nr. 3709 de miercuri, 23 august 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Stiri pe scurt
Saddam amanat
Procesul fostului presedinte irakian Saddam Hussein, acuzat de genocid pentru ca a ordonat campania Anfal in Kurdistan, a fost amanat pentru azi, dupa audierea a doi martori ai acuzarii - informeaza Rompres. Sedinta s-a deschis la ora 10:30, cu usile inchise, si a fost amanata la scurt timp dupa ora 17:10. Cei doi martori, Ali Moustafa Hama, un satean imbracat in costum traditional kurd, si Najiba Khoudair, o femeie in varsta de 41 de ani imbracata in negru, au descris in kurda bombardamentele chimice care au vizat satele lor la 16 aprilie 1987. Potrivit procurorilor care se ocupa de dosar, circa 1175 de victime ale campaniei Anfal au fost interogate si intre 65 si 70 dintre ele urmeaza sa depuna marturie. (D.E.)
Parlamentar inculpat
Presedintele parlamentului palestinian, Aziz Doweik, membru al miscarii Hamas, a fost inculpat, ieri, de un tribunal militar israelian pentru "apartenenta la o organizatie terorista", informeaza Rompres. In afara de "apartenenta la o organizatie terorista", lui Doweik i-au fost facute cunoscute alte doua capete de acuzare - pentru "presedintia Consiliului legislativ (CLP, Parlamentul palestinian) ca reprezentant al unei organizatii teroriste" si pentru ca "s-a dedat la activitati in slujba acestei organizatii", potrivit unuia dintre avocatii sai, Oussama Al-Saadi. Doweik, care a fost arestat de armata israeliana pe 5 august, a contestat dreptul Israelului de a-l judeca. "Eu am fost rapit Eu sunt presedintele ales (al CLP), iar acest tribunal nu este absolut deloc legal", a spus oficialul palestinian, afirmand ca este detinut "in conditii extrem de dificile". Urmatoarea audiere in proces a fost fixata pe 31 august, noteaza Rompres. (D.E.)
Katzav, perchezitionat
Politia israeliana a efectuat, luni, o perchezitie in resedinta de la Ierusalim a presedintelui tarii, Moshe Katsav, confiscand computere si documente in cadrul investigatiei referitoare la acuzatiile de abuz sexual, relateaza Haaretz in editia sa de ieri, citat de Mediafax. O fosta functionara din cadrul biroului prezidential sustine ca Moshe Katsav s-a folosit de functia privilegiata pe care o detine pentru a o forta sa intretina relatii sexuale cu el. In urma plangerii inaintate la politie, Katsav risca sa fie acuzat de viol. In prezent, anchetatorii cauta mesaje electronice si alte informatii care ar putea clarifica tipul de relatie pe care presedintele a avut-o cu fosta angajata. Politia a inceput sa decodifice informatiile gasite intr-unul dintre calculatoarele confiscate de la resedinta prezidentiala. Anchetatorii au anuntat ca presedintele va fi interogat in cursul zilei de astazi. In functie de interogatorii si de declaratiile presupusei victime, procurorii vor decide daca vor formula acuzatii impotriva lui Katsav. (D.E.)
Walesa versus Solidaritatea
Fostul presedinte polonez, Lech Walesa, liderul istoric al Solidaritatii, primul sindicat liber al lumii comuniste, a parasit organizatia fondata in 1980, a anuntat, ieri, in mod oficial, un reprezentant de marca al miscarii, Jerzy Borowczak. Conform acestuia, Lech Walesa a incetat sa mai fie membru al Solidaritatii din 1 ianuarie 2006, si nu si-a mai platit cotizatia de la sfarsitul anului trecut. Desi numele Solidaritatii era, practic, identificat cu persoana lui Lech Walesa, plecarea acestuia din miscare nu a constituit o surpriza, fiind oarecum previzibila. Anul trecut, la sfarsitul lunii august, la ceremoniile marcand a 25-a aniversare a crearii sindicatului, Lech Walesa declara: "Acesta nu mai este sindicatul meu. O alta epoca, alti oameni, alte probleme Eu sunt inainte de toate un revolutionar".Laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1983, Walesa intentioneaza, potrivit sindicalistilor, sa boicoteze ceremoniile oficiale dedicate implinirii a 26 de ani de la crearea Solidaritatii, ca urmare a dezacordurilor deschise cu presedintele polonez Lech Kaczynski si cu fratele acestuia, Jaroslaw, seful Guvernului conservator de la Varsovia. (D.E.)
Regrete spaniole
Ambasadorul Spaniei la Bucuresti, Juan Pablo Garcia-Berdoy, regreta situatiile aparute in ultimul timp, cand zeci de romani au dormit pe strazi in asteptarea unei vize de lucru in peninsula si spune ca singurul lucru pe care il poate face pentru ei este imbunatatirea sistemului, transmite Mediafax. Ambasadorul Spaniei la Bucuresti a enumerat, in conferinta de presa organizata ieri la sediul Ministerului Sanatatii, cu ocazia vizitei ministrului spaniol al Sanatatii si Consumatorului, Elena Salgado Mendez, mai multe situatii care au dus la aparitia aglomeratiei din jurul ambasadei. Prima dintre acestea este legata de cresterea foarte rapida a comunitatii romanesti din Spania, a treia ca dimensiune dupa cea marocana si ecuadoriana, cu peste 350.000 de persoane. "Noi am fost asaltati de un numar mare de solicitari. Dar avem mijloacele pentru a efectua procedurile in conditii mai bune", a adaugat Pablo Garcia-Berdoy. (D.E.)
SUA, cu ochii pe noi
Autoritatile americane si cele din mai multe state europene urmaresc un acces mai amplu la datele privind pasagerii curselor aeriene, incluzand informatii referitoare la cartile lor de credit, sau la rezervarile de hoteluri, relateaza cotidianul The New York Times, consultat de Rompres..Statele Unite au, in prezent, dreptul de a consulta, pentru zborurile care sosesc in tara, majoritatea datelor privind sistemele de rezervare informatizate utilizate de agentiile de voiaj (cum sunt cele ale grupurilor Amadeus, Galileo sau Sabre), subliniaza ziarul citat.Pentru fiecare rezervare este creat un fisier care include numele calatorilor si detalii cu privire la locatia automobilelor, alegerea hotelurilor, persoanele ce urmeaza a fi contactate, mergand chiar pana la detalii despre genul de pat pe care il prefera turistul.Aceasta autorizatie, negociata cu autoritatile europene in 2004 si contestata de Parlamentul European, expira la finele lunii viitoare. (D.E.)
NATO lovita la Kandahar
Un atentator-kamikaze aflat la bordul unei masini incarcate cu explozibil a intrat, ieri, in plin, intr-un convoi al fortelor NATO din Kandahar, sudul Afganistanului. Potrivit unor martori oculari, citati de Rompres, mai multe masini din coloana auto a NATO au fost cuprinse de flacari. Pana ieri dupa-amiaza, se stia doar ca atacatorul sinucigas a decedat pe loc, dar nu existau informatii despre alte eventuale victime umane in urma atentatului.Trupele NATO au incercuit zona incidentului, aflata in sfera de control a trupelor canadiene din Forta internationala de asistenta pentru securitate (ISAF). Aproximativ 2300 de militari din Canada au fost desfasurati in ultimul timp in provincia Kandahar - fost fief al talibanilor - pentru a restabili securitatea. (D.E.)
 Afisari: 410  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Isterie britanica privind imigrantii din Romania    3 comentarii
  Concediu incendiar in Halkidiki    
  Avion rus prabusit in Ucraina    1 comentariu
  Voronin sare pe "fascistii de romani"    7 comentarii
  Anchete privind Razboiul din Liban    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Agresiunea iraniana (3264 afisari)
 Voronin sare pe "fascistii de romani" (3241 afisari)
 Atac terorist impotriva Romaniei (3221 afisari)
 Turnatori si "patrioti" (2721 afisari)
 Isterie britanica privind imigrantii din Romania (1962 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01428 sec.