Ziua Logo
  Nr. 3709 de miercuri, 23 august 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Scoala pe butuci
-- Aproape 5000 de unitati scolare nu au alimentare cu apa, iar alte cateva mii au nevoie de reparatii la instalatiile sanitare si la cele de incalzire * Autoritatile locale se plang ca multe dintre microbuzele primite pentru transportul scolar sunt "proaste din fabrica"
Desi inceperea anului scolar este aproape, multe dintre unitatile scolare nu sunt inca pregatite pentru a primi elevii. Potrivit Ministerului Administratiei si Internelor, 4.868 de scoli nu au alimentare cu apa, 3.748 de unitati scolare au nevoie de lucrari de modernizare a instalatiilor sanitare, iar in 1.002 unitati sunt necesare lucrari de modernizare a instalatiilor de incalzire. Un numar de 8.246 unitati scolare care au autorizatie de functionare, iar in 1.156 din unitati se deruleaza programe de modernizare. Ieri, ministrul Educatiei, Mihail Hardau, i-a atentionat pe prefecti ca fondurile alocate de Guvern pentru lucrari de modernizare a infrastructurii scolare, dar neutilizate de autoritatile locale din cauza diferitelor interese, vor fi transferate catre alte judete. Prezent la videoconferinta Guvernului cu prefectii, privind pregatirea anului scolar 2006 - 2007, ministrul de resort a aratat ca doar 30% din fondurile alocate de Guvern in luna mai, pentru lucrari in infrastructura educationala, au fost cheltuite pana in prezent, din cauza unor neintelegeri si disfunctii aparute in relatia dintre primari si inspectoratele scolare. El i-a avertizat pe prefecti ca sumele alocate la prima rectificare bugetara si neutilizate pentru astfel de lucrari pana la 30 septembrie vor fi transferate catre alte judete. Aceeasi masura va fi aplicata si in cazul fondurilor alocate la a doua rectificare bugetara si necheltuite pana la 30 octombrie. In anul 2006, Executivul a alocat de 6,5 ori mai multi bani pentru investitii decat anul trecut, aproximativ 389 de milioane de euro. Ministrul Educatiei s-a declarat nemultumit si de "extraordinara larghete" cu care spatiile de invatamant sunt transferate catre consiliile locale, pentru a fi retrocedate. El a amintit de lipsa spatiilor pentru gradinite si s-a pronuntat impotriva instrainarilor in alte scopuri a imobilelor destinate invatamantului, precizand ca exista suficiente fonduri pentru despagubirea financiara a fostilor proprietari. Potrivit Ministerului Educatiei, sunt 11 cladiri care urmeaza a fi retrocedate in 2006, dintre care 7 sunt gradinite.
Tariceanu nu vrea "gasti" in jurul scolilor
Premierul Tariceanu a cerut cerut autoritatilor locale sa fie luate masuri urgente pentru finalizarea, pana la 15 septembrie, a lucrarilor de modernizare a institutiilor de invatamant si de refacere a scolilor distruse de inundatii sau alunecari de teren. "Nu aveti voie sa tratati cu usurinta sau cu indiferenta inceperea anului scolar. Copiii trebuie sa mearga la scoala sau la gradinita, nu pe santiere, nu in scoli in care inca se lucreaza sau in spatii insalubre care sa le puna la incercare capacitatea de supravietuire in conditii de risc", a declarat primul-ministru. Tariceanu a mai cerut autoritatilor locale sa asigure securitatea elevilor astfel incat acestia sa nu fie afectati de "gastile" care se formeaza in jurul scolilor. Seful Guvernului a mai cerut autoritatilor sa gaseasca solutii pentru ca retrocedarea imobilelor in care functioneaza structuri educationale sa nu afecteze procesul de invatamant, precum si pentru completarea si innoirea parcului de autobuze scolare. El a cerut asigurari din partea ministrului Educatiei, Mihail Hardau, si a ministrului de Interne, Vasile Blaga, privind rezolvarea problemei autobuzelor scolare pana la inceperea noului an de invatamant.
Plangerile prefectilor
Prefectii au reclamat ca masinile pe care le primesc de la Ministerul Educatiei nu functioneaza, ca scolile nu sunt avizate din cauza inundatiilor si ca sunt taiate prea multe lemne pentru incalzirea scolilor. Prefectul judetului Valcea, Anuta Handolescu, a reclamat ministrului Hardau ca cele 16 autoturisme primite de la Ministerul Educatiei sunt "proaste din fabrica", avand probleme la motor sau la anvelope. In plus, aceste autoturisme sunt folosite intr-o �stare de semilegalitate" si nu pot fi folosite pentru transportul elevilor, deoarece in statutul de functionare a inspectoratelor scolare nu este stipulata activitatea de transport persoane, a afirmat prefectul. Prefectul municipiului Bucuresti, Mioara Mantale, a reclamat numarul mic de gradinite din Capitala, aratand ca exista 40.000 de prescolari fata de doar 28.000 de locuri in gradinite. In judetul Harghita, 60% dintre unitatile de invatamant preuniversitar din judetul Harghita nu au autorizatie de functionare, cele mai mari probleme fiind in mediul rural. 43 % din unitatile scolare din Valcea au autorizatie sanitara de functionare iar in Galati, din cele 15 autobuze destinate transportului elevilor, opt functioneaza, trei se afla in reparatii, iar patru asteapta bani pentru reparatii. (C.S.)
 Afisari: 437  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Intrebare   de Nituc
PARCA ASA CEVA SCRIAU ZIARELE SI ACUM UN AN SAU DOI !!!   de BODEA ALEXANDRU
Avem "Scoala" pe care o meritam (II)   de Cel mai bun om
Avem "Scoala" pe care o meritam (I)   de Cel mai bun om
A r h i v a
  Megalomania lui Videanu in stand-by    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Agresiunea iraniana (3264 afisari)
 Voronin sare pe "fascistii de romani" (3241 afisari)
 Atac terorist impotriva Romaniei (3221 afisari)
 Turnatori si "patrioti" (2721 afisari)
 Isterie britanica privind imigrantii din Romania (1962 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01218 sec.