Ziua Logo
  Nr. 3706 de sambata, 19 august 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Stiri pe scurt
Protest in pat
Presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, a reafirmat, ieri, la sediul Institutului Cultural Roman, in deschiderea primei editii a Simpozionului International de Sculptura Monumentala, care se va desfasura la Rosia Montana, pozitia ferma a prestigiosului for de stiinta si cultura impotriva proiectului de exploatare aurifera din zona, precizeaza Rompres. "Trebuie sa cautam solutii alternative, solutii culturale legate de exceptionalul patrimoniu arheologic, istoric si cultural al zonei", a spus Ionel Haiduc. Si Greenpeace si-a continuat activitatea de protest fata de proiectul minier de la Rosia Montana. Ieri, doi activisti Greenpeace - unul deghizat in Sulfina Barbu, ministrul Mediului, iar cel de-al doilea reprezentand Gabriel Resources - au mimat un somn in patul conjugal amplasat chiar la intrarea in Ministerul Mediului, in cadrul unui protest inedit menit sa atraga atentia asupra apropierii dintre investitor si minister, informeaza Mediafax. (L.M.)
CAS mai mic din 2007
Contributiile la asigurari sociale vor fi reduse cu doua puncte procentuale si anul viitor, a declarat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, pentru Mediafax. "Cotele pentru asigurari sociale vor fi reduse cu doua puncte procentuale, fata de 47,5% cat reprezinta acum. Suntem in discutii cu Ministerul Muncii pentru a vedea exact cat vom scadea la angajor si cat de la salariati", a explicat Vladescu. La inceputul acestui an, cotele cumulate pentru angajat si angajator au fost reduse cu doua puncte procentuale, la 47,5%. In prezent, cuantumul contributiilor sociale platite de angajatori este de 30,5% din fondul brut de salarii, din care 20,5% pentru asigurarile sociale de stat (pensii). Contributia la fondul de somaj este de 2,5%, pentru asigurari sociale de sanatate cota este de 7%, iar pentru fondul de accidente de munca angajatorii achita 0,5%. Diferenta pana la 47,5% este platita de angajati. Potrivit ministrului Finantelor, proiectul de buget pentru 2007 este elaborat pe o estimare a veniturilor bugetare de 32 - 32,5% din PIB si un deficit consolidat de cel mult 2% din PIB. (A.G.C.)
Rafo in revizie tehnica
Incepand cu 17 august, rafinaria Rafo din Onesti a intrat in revizie tehnica planificata pentru 30 de zile. Revizia vizeaza imbunatatirea parametrilor tehnici ai rafinariei, facand parte din planul de reorganizare a firmei. "Nu exista niciun alt motiv pentru care rafinaria intra in revizie tehnica. Societatea este in grafic cu indeplinirea obligatiilor care ii revin din planul de reorganizare judiciara", a declarat Marin Anton, managerul general al Rafo. Compania va efectua, totodata, lucrari vizand imbunatatirea calitatii produselor, cresterea randamentelor de productie si respectarea standardelor de mediu. Pentru investitii in protectia mediului, Rafo are programate in 2006 investitii de 15 milioane de euro, urmand sa indeplineasca integral, la 1 ianuarie 2007, standardele Uniunii Europene in domeniu, arata reprezentantii companiei. Rafo a incheiat exercitiul financiar 2005 cu o pierdere neta de circa 153,7 milioane lei, cu aproape 60% mai mica fata de rezultatul din 2004, de 372,2 milioane lei, la o cifra de afaceri de 1,846 miliarde lei. (L.I.)
Legea ANL se modifica
Legea privind activitatea Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL) va fi modificata saptamana viitoare, printr-o Ordonanta de Urgenta a Guvernului, a declarat ieri, la Targu Mures, ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely. Potrivit Mediafax, Borbely a afirmat ca, potrivit noilor prevederi, autoritatile locale vor finanta pana la 15% din proiectele de constructie a caselor prin ANL, in prezent administratiile locale fiind obligate sa asigure utilita tile necesare locuintelor. Potrivit ministrului delegat, legea ANL va aduce beneficii primariilor, care vor putea utiliza apartamente construite de Agentie. El a mai anuntat ca a semnat ordinul pentru acordarea de catre stat a subventiei de 20% pentru tinerii care isi construiesc case. Laszlo Borbely a spus ca inscrierile vor putea incepe de luna viitoare, astfel incat prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului privind Programul national de sprijinire a construirii de locuinte proprietate personala sa poata fi puse in practica de anul viitor. (C.P.)
Piscine scolare
Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului va derula, incepand de anul viitor, un proiect pentru construirea de piscine scolare. Ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely, a spus ca proiectul va fi comasat cu cel de construire a salilor de sport si ca, potrivit calculelor efectuate, o piscina acoperita de 25 de metri ar costa pana in 200.000 de euro. Ministrul delegat a precizat ca exista mai multe orase in tara care au nevoie de astfel de piscine si ca 200.000 de euro nu i se pare o suma extraordinar de mare. Borbely a mai afirmat ca, la nivel national, constructia majoritatii salilor de sport este in intarziere. El s-a aflat la Targu Mures si a vizitat cele doua sali de sport aflate in constructie prin programul guvernamental - de la Scoala Sportiva si din cartierul Dambu Pietros -, constatand ca sunt intarzieri in termenele de executie. (C.P.)
Hotii polueaza
O poluare cu titei a fost produsa de hotii de combustibil, in noaptea de joi spre vineri, in apropierea localitatii Ianca din judetul Buzau, pagubele produse fiind insa minime, deoarece produsul petrolier s-a scurs intr-un canal de irigatii abandonat de mai multi ani, informeaza Mediafax. Potrivit Comisariatului Judetean Braila al Garzii Nationale de Mediu, hotii au determinat scurgerea a aproximativ 70-80 de tone de produs petrolier dintr-o conducta a societatii comerciale Petrom, in zona Bordei Verde. Titeiul s-a scurs intr-un canal de irigatii neutilizat in ultimii ani, pe o lungime de trei sute de metri. In prezenta pompierilor si a comisarilor Garzii de Mediu, produsul petrolier a fost scos din canal. Politia locala din Ianca a inceput cercetarile pentru depistarea autorilor furtului de combustibil. (L.M.)
Vanzari SSD in crestere
SSD Sport System Development, distribuitorul echipamentelor sportive Lotto in Romania, a raportat un avans de 25% al vanzarilor in prima jumatate a anului, la 5,5 milioane de euro, si estimeaza ca, pana la sfarsitul anului, valoarea vanzarilor va depasi 12 milioane de euro. Reteaua companiei include peste 60 puncte de vanzare (magazine independente, spatii in hypermarketuri si cash&carry) si o retea de 20 magazine proprii monobrand Lotto si Stonefly. Portofoliul firmei cuprinde marca de incaltaminte casual Stonefly si alte marci de produse conexe activitatilor sportive, cum ar fi Vesmaco (suprafete sintetice pentru sali de sport), Italgreen (iarba artificiala) si Myrtha Pools (bazine olimpice si piscine). Compania si-a extins in acest an domeniul de activitate prin intrarea pe piata de parfumerie, odata cu decizia de a importa gama Lotto Parfum. Vanzarile pentru acest tip de produse sunt estimate in acest an la 500.000 de euro. (A.G.C.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Stiri pe scurt   de doctorul
A r h i v a
  Vanzarea CEC se prelungeste    1 comentariu
  Banca Mondiala emite obligatiuni in lei in Romania    
  Bancile vor primi comision pentru plata pensiilor    3 comentarii
  Termoelectrica asteapta salvarea de la Bruxelles    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Jos palaria, d-le presedinte! (5451 afisari)
 23 august - radiografia unei lovituri de Palat (2593 afisari)
 Sahara din Romania (2055 afisari)
 Geriatria romaneasca a imbatranit prematur (2011 afisari)
 A vrut Antonescu sa negocieze cu rusii? (1597 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01138 sec.