Ziua Logo
  Nr. 3705 de vineri, 18 august 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Uite cine vorbeste - doi
Tavalugul deconspirarilor alterneaza intre grotesc, pestilential si ilar-tembel. In ultima categorie se inscrie reactia unora dintre turnatorii devoalati. Acestia isi recunosc aportul adus la stigmatizarea multor destine iar ca bonus vin cu noi turnatorii despre fosti sau presupusi camarazi de sifonarii la fosta Securitate. Spre exemplu, Nicolae Badea, rectorul Univesitatii "Gh. Asachi" din Iasi a facut publica ieri colaborarea sa cu Securitatea. Dar, cica nu a facut politie politica. Fapt pentru care anunta ca nu-si va da demisia, sub nici o forma. In schimb, face un recurs la constiinta declarand ca ministrul Hardau a facut acelasi lucru. Adica a colaborat cu Securitatea. Si asta nu e tot. Potrivit lui Badea mai sunt inca vreo 20-23 de fosti directori educativi de camine in aceeasi situatie. In urma cu vreo cativa ani, cinstita fata bisericeasca Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului, recunostea cu cainta pactul cu diavolul. Intr-un interviu pe aceasta tema publicat in "Catavencu", mitropolitul relateaza ca in cercurile ortodoxe se vorbea si despre relatiile actualului vicepresedinte al PSD, Ilie Sarbu, cu Securitatea. In dorinta patologica de a-si apara pielea fostii informatori si colaboratori revin la vechile metehne: toarna la gramada si de aceasta data public. Este esential sa analizam cu luciditate "demascarile" fostilor pentru a nu cadea in cursa tipului de mentalitate potrivit careia turnatoria a fost "un sport" cvasigeneral. (Mihai TOADER)
Cazul "Dana" se repeta
Hardau e acuzat ca a turnat studenti straini
Rectorul Universitatii Tehnice "Gh. Asachi" din Iasi, Nicolae Badea, a recunoscut ieri ca a dat note informative la Securitate * "Eram director educativ de camin. Relatiile mele cu Securitatea erau in sfera relatiilor obligatorii. Ministrul Hardau a fost si el director educativ de camin. A facut acelasi lucru ca si mine", a spus Badea
Rectorul Universitatii Tehnice "Gh.Asachi" din Iasi, Nicolae Badea, a recunoscut ieri, intr-o declaratie acordata NewsIn, ca a colaborat cu Securitatea si l-a acuzat si pe ministrul Educatiei, Mihail Hardau, de acelasi lucru. "Eram director educativ de camin. Relatiile mele cu Securitatea erau in sfera relatiilor obligatorii. Pe vremea aceea relatiile erau mult mai complexe. Am colaborat cu Securitatea, dar nu am facut politie politica. Nu-mi voi da sub nici o forma demisia. Ministrul Hardau a fost si el director educativ de camin. A facut acelasi lucru ca si mine", a spus, pentru NewsIn, rectorul Nicolae Badea. Acesta a povestit ca a trimis regulat Securitatii note informative, in perioada 1981-1983, despre studentii straini care studiau la Iasi. Rectorul a dezvaluit ca a trimis note informative despre 300 de studenti, comunicand Securitatii concluziile sale asupra problemelor economice si religioase ale acestora. Nicolae Badea a mai spus ca in declaratia depusa la Ministerul Educatiei nu a adus aminte despre relatiile pe care le-a avut cu Securitatea la inceputul anilor '80. "Declaratia consta intr-un formular strict. Trebuie sa raspunzi la intrebarea daca ai facut politie politica. Eu am raspuns ca nu am facut", a mai spus rectorul UTI.
"Domnul ministru nu a cedat!"
Purtatorul de cuvant al ministerului Educatiei, Mircea Muresan, ne-a declarat ieri ca Mihail Hardau nu se afla in situatia directorilor de camin care au acceptat sa colaboreze cu organele fostei Securitati. "S-au facut presiuni, dar domnul ministru nu a cedat!", ne-a spus Muresan, precizand ca Hardau, care de altfel, nu a raspuns la telefon, "nu mai vrea sa comenteze acest subiect". Referindu-se la afirmatiile rectorului Nicolae Badea, Muresan a sustinut ca acestea sunt "complet false". Reamintim ca, in urma cu doua saptamani, Hardau spunea ca "saluta" initiativa de verificare a dosarelor celor "care sunt responsabili de soarta invatamantului".
Ulterior, ministrul Educatiei si Cercetarii a declarat, citat de Rompres, ca a refuzat categoric orice colaborare cu fosta securitate, desi membri ai acesteia au incercat timp de sase luni sa-l convinga sa colaboreze. "Nu l-am cunoscut pe acesta cand eram director de camin. Probabil ca unde a lucrat ca director l-a transformat in colaborator", a afirmat Mihail Hardau. Ministrul Educatiei a catalogat drept "catastrofica" si facuta cu usurinta afirmatia rectorului Nicolae Badea conform careia toti directorii de camin erau colaboratori. Mihail Hardau a precizat ca toate caminele studentesti erau supravegheate de catre fosta securitate.
Hardau dorea sa fie primul verificat
Mai mult, la inceputul lunii august, ministrul Educatiei anunta cu voce tare ca se vrea primul verificat de catre CNSAS. El recomanda chiar ca primele documente studiate de Colegiu sa fie cele referitoare la el. Declaratia ministrului survenea initiativei Federatiei Educatiei Nationale care depusese la CNSAS o lista cu peste o suta de persoane care activeaza in invatamant. Dorinta lor era aceea de a afla daca aceste persoane au comunicat cu fosta Securitate. Lista cuprindea functionari si demnitari din minister - printre care si ministrul Hardau si patru secretari de stat -, precum si inspectori scolari generali si adjuncti. "Salut initiativa de a fi verificate dosarele si doresc sa se inceapa cu noi, conform legii. Cand spun noi, ma refer la toti cei care sunt responsabili de soarta invatamantului, a declarat atunci ministrul Educatiei. O initiativa asemanatoare, referitoare la sefii institutiilor de invatamant superior, a avut Uniunea Studentilor din Romania. (Carmen EPURAN)
Deputatul PSD Anghel Stanciu, un alt fost director de camin
Acuzatiile rectorului Nicolae Badea il ating si pe deputatul PSD Anghel Stanciu, fost director de camin studentesc la UTI. "El a fost ani de zile responsabil pentru studentii straini cazati in caminul T7. Avea aceleasi indatoriri ca si mine. Toti vorbeam intre noi si recunosteam lucrul acesta. Faceam tot felul de politici impreuna", a spus Badea referindu-se la Anghel Stanciu. In replica, Stanciu a negat ca ar fi avut relatii cu fosta Securitate. "Nu cunosc ce a declarat domnul rector. Nu-mi aduc aminte sa fi fost chemat sa dau note informative la Securitate. De altfel, dosarul meu a fost verificat de trei ori pana acum si s-a dovedit ca nu am avut astfel de relatii", a afirmat deputatul. El a recunoscut ca ii supraveghea pe studentii straini, dar a subliniat ca transmitea informatiile superiorilor sai ierarhici din cadrul UTI. "Este adevarat ca am fost director educativ al caminului T7 si ca eram insarcinat cu supravegherea studentilor straini cazati acolo. Totul s-a redus insa la discutii in cadrul unor intalniri cu prodecanul si prorectorul universitatii. Ce se intampla cu informatiile furnizate de mine, nu mai stiu", a spus Anghel, citat de Mediafax. (R.G.)
Fostii ofiteri de Securitate contraataca
Aurel Teodorescu (foto) se simte discreditat si se crede un caz de "siguranta nationala" * "Securitatea toata era politie politica", a declarat Oprea in replica la scrisoarea acida a securistului
Directorul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM), Aurel Teodorescu, deconspirat de Marius Oprea ca fost ofiter de contrainformatii, a prin ieri glas si l-a "atentionat" pe istoric ca "siguranta nationala nu este o gluma". Din postura de fost apropiat al regimului comunist, Teodorescu s-a aratat deranjat de modul in care Oprea "discrediteaza" ofiterii de securitate pentru a obtine avantaje politice pentru PNL in detrimentul PD. Teodorescu i-a trimis o scrisoare deschisa lui Oprea, in care ii recomanda sa "constientizeze" ca ii discrediteaza pe ofiterii de securitate si contraspionaj, lucru care ar putea avea consecinte si il indeamna sa nu mai difuzeze "informatii false de tip exploziv fara a avea in vedere interesul Romaniei". Directorul OMFM a incercat sa-l ironizeze pe Oprea, despre care a spus ca a "descoperit" foarte greu "lucruri de notorietate, aflate la vedere si necontestate de nimeni". "Daca as fi marcat ca si dvs. de opinii fantasmagorice si gandiri obscure as putea sa cred ca orice slugoi strain poate fi ceva in Romania timpurilor noastre. Nu am asemenea porniri si de asemenea cer autoritatilor competente sa va faca public dosarul aflat la SRI cu atat mai mult cu cat pana in prezent v-ati ferit ca dracul de tamaie sa explicati cu date certe ce va determina sa aveti aceste porniri paranoice impotriva a tot ceea ce are legatura cu serviciile secrete ale Romaniei", mai spune fostul ofiter al Securitatii, care isi incheie scrisoarea cu sintagma: "Cu mahnire si profund dezgust".
Aparau regimul, nu patria
In replica la epistola lui Teodorescu, istoricul Marius Oprea a declarat ieri, pentru NewsIn, ca a divulga calitatea de ofiter de securitate nu este un atac la adresa securitatii nationale, intrucat securitatea facea, in totalitate, politie politica. "In opinia deja generalizata, pentru anumite segmente politice si ale opiniei publice, securitatea, in esenta, a fost, in totalitate, o institutie care a facut politie politica", a spus Oprea, adaugand ca Teodorescu nu cunoaste Constitutia, care vorbeste despre securitate, si nu despre siguranta nationala. Istoricul a precizat ca scuzele potrivit carora securistii deconspirati isi aparau patria nu tin. "Cateva persoane pot fi absolvite de aceasta vinovatie, dar nu cand te duceai sa faci scoala Baneasa, cand te duceai sa-ti vinzi fratele regimului comunist. Nu au nici un fel de relevanta pentru mine scuzele ca-si apara patria. In conformitate cu legile timpului, ei aparau regimul, si nu patria", a explicat Oprea. Istoricul a mai spus ca Teodorescu are calitatea de functionar public cu rang inalt si nu este angajat intr-o firma privata, "desi se poarta ca intr-o firma privata". "La concurs, cand a depus dosarul, a depus si adeverinta de la CNSAS? Va spune ca nu avea de ce pentru ca el era securitatea", a mai spus consilierul primului ministru.
Barbu apara ofiterii din PD
Aurel Teodorescu si Silvian Ionescu, care au recunoscut ca au fost ofiteri ai Securitatii, nu vor fi exclusi din PD, decat atunci cand se va dovedi ca au semnat un angajament si au dat declaratii ori rapoarte. Gestul de clementa a fost anuntat ieri de ministrul democrat al Muncii, Gheorghe Barbu. Acesta a tinut sa aminteasca, in mod paradoxal ca un argument in favoarea celor doi, faptul ca legaturile lui Teodorescu si Ionescu cu Securitatea erau cunoscute de mai multa vreme. Barbu l-a aparat pe Aurel Teodorescu, despre care a spus ca si-a castigat postul prin concurs si ca, in plus, nu exista o lege care sa-l defineasca incompatibil cu functia de sef al OMFM pentru ca a fost ofiter de securitate. Mai mult decat atat, ministrul democrat a ajuns la concluzia ca ofiterii de Securitate au fost mai buni decat colaboratorii Securitatii, anuntand ca doar colaboratorii vor fi dati afara din partid.
Guvernul nu-i recunoaste pe Teodorescu si Ionescu
Executivul a anuntat ieri ca seful Garzii de Mediu, Silvian Ionescu, si directorul OMFM, Aurel Teodorescu, nu sunt membri ai Executivului. "Nu sunt membri ai Guvernului si nu fac parte din aparatul de lucru al Guvernului. Aceste persoane fac parte din aparatul de lucru al ministerelor in subordinea carora se afla aceste autoritati. In aceste conditii, sunt eronate afirmatiile prezentate de mass-media, care atribuiau unor functionari angajati in cadrul unor institutii si autoritati publice calitatea de membri ai Guvernului", se arata intr-un comunicat dat publicitatii de Executiv. Reamintim ca istoricul Marius Oprea a declarat, la inceputul acestei saptamani, ca Guvernul are in componenta doi fosti ofiteri de securitate, Silvian Ionescu - seful Garzii de Mediu si Aurel Teodorescu - directorul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca. Despre Aurel Teodorescu, Oprea a spus ca a fost nu numai securist, dar a avut si relatii stranse si cu Omar Hayssam, de la care ar fi primit cadou un autoturism de teren. (Carmen EPURAN)
PNTCD cauta dosarul lui Basescu
PNTCD a solicitat ieri constituirea unei comisii speciale pentru identificarea datelor privitoare la existenta dosarului de Securitate al presedintelui Basescu, for care sa fie coordonat de presedintele Camerei, Bogdan Olteanu (PNL). Aceasta declaratie a fost facuta ieri de vicepresedintele PNTCD, Aurelian Pavelescu, taranistul spunand ca din comisie vor face parte politicieni si exponenti ai societatii civile. Serviciile secrete pot refuza predarea dosarului de Securitate al presedintelui Basescu catre CNSAS a avertizat ieri el, argumentand astfel solicitarea PNTCD. "Declaratiile repetate ale Presedintelui, chiar si in fata instantei de judecata, confirma existenta dosarului, ca si dovezile care au aparut in presa in ultimul timp. Pe de alta parte, expertii apreciaza ca presedintele nu putea exercita functiile de decizie in care a fost numit pana in 1989 in afara unei relatii stranse cu Securitatea", a sustinut crestin-democratul. El a insistat ca, in aceasta situatie, actiunea de deconspirare a colaboratorilor Securitatii poate fi compromisa, existand pericolul ca serviciile secrete sa predea catre CNSAS numai anumite dosare, dupa un plan prestabilit. "PNTCD considera ca investigarea informatiilor privind dosarul lui Traian Basescu trebuie scoasa de sub autoritatea Presedintiei si a serviciilor de informatii", a declarat Pavelescu. (R.G.)
Basescu ataca prin omul de incredere
Duel Boc-Constantinescu
Presedintele PD Emil Boc i-a acuzat, ieri, pe fostii presedinti ai Romaniei, Ion Iliescu si Emil Constantinescu, de lipsa de vointa politica in desecretizarea dosarelor fostei Securitati, informeaza Mediafax. "Daca vor fi trimise toate dosarele de la SRI, potrivit dispozitiei CSAT, avem convingerea ca acest mecanism de transparentizare a vietii publice ii vizeaza pe toti, indiferent de partid. Important este ca institutiile statului sa isi faca datoria si exista la varf o vointa politica, care, daca ar fi existat pe vremea fostilor presedinti Iliescu si Constantinescu, astazi nu am fi avut aceasta dezbatere si puteam intra in UE cu fruntea sus", a spus Emil Boc. El a continuat: "Ma intreb cu ce beneficiaza politic mai mult Traian Basescu decat Emil Constantinescu pentru a lua o asemenea decizie? De ce Emil Constantinescu nu a propus o asemenea solutie? Pe Ion Iliescu il inteleg, ca structural nu putea, dar pe Constantinescu, care venea pe un val, cand toata lumea astepta o decomunizare a Romaniei, nu pot", a afirmat Boc. El sustine ca Emil Constantinescu trebuia sa "taca din gura", intrucat e imoral sa comenteze lucruri pe care le putea face si sa ii acuze pe altii care le fac.
"PD s-a opus deconspirarii"
In replica, Constantinescu a acuzat PD, in care activeaza fosti ofiteri, ca a refuzat intre '96 si 2000, deconspirarea Securitatii. "Domnul Boc nu poate sa imi dea mie lectii de vointa politica in numele PD, care in perioada 1996-2000 s-a opus deconspirarii Securitatii, justificand, pe buna dreptate, ca acest aspect, alaturi de restituirea proprietatilor, nu facea parte din protocolul pe care l-au semnat cu CDR-ul sub presedintia mea, intre turul unu si turul doi", a declarat Emil Constantinescu. El sustine ca declaratia lui Boc este "imprudenta si demagogica", pentru ca este greu de vorbit despre vointa politica de combatere a fostei Securitati la un partid ale carui structuri organizatorice au fost create si conduse, din 1991 pana in prezent, de fosti ofiteri de Securitate. Constantinescu a precizat ca se refera la Silvian Ionescu si la Mihai Darie, fosti ofiteri de Securitate, "secretari executivi organizatorici ai PD, care au creat strucurile partidului in judete precum Dambovita si Salaj". Fostul presedinte a spus despre Silvian Ionescu ca era seful spionajului romanesc in tarile NATO si UE in perioada ceausista, iar despre Mihai Darie ca a facut politie politica la Spitalul Fundeni, "inclusiv asupra sotiei lui Radu Filipescu". El a amintit faptul ca presedintele Traian Basescu nu a renuntat la cei doi, in campania electorala, refuzand solicitarea societatii civile de a-i scoate de pe liste. "Iar domnul Boc si-i asuma si acum, sub pretextul penibil al politiei politice", a adaugat Constantinescu. El considera ca "nu putem confunda vointa politica cu oportunitatea politica de a folosi imprejurari favorabile in scop politic". Constantinescu a spus ca vointa politica de a lupta impotriva sistemului Securitatii a fost "baza ideologica si morala" a mandatului sau si a tuturor actiunilor pe care le-a facut. "In acelasi timp, este fals ca in timpul mandatului meu s-a produs o secretizare a dosarelor unor politicieni. Este vorba despre o nedesecretizare, a carei responsabilitate revine conducerii CNSAS, care a acceptat, fara stirea mea, si fara sa apeleze la mine, nedesecretizarea unor dosare pe argumentul sigurantei nationale", a spus Constantinescu. (R.A.)
Securitatea prefera intelectualii maghiari
Avocatul Kincses Elod sustine ca Securitatea a racolat mai multi intelectuali de etnie maghiara decat romani si ca aceasta strategie a avut drept scop o incercare continua de deznationalizare. "In epoca Ceausescu etnia maghiara a fost supusa la un asalt continuu de desnationalizare", a spus fostul lider al UDMR Mures, adaugand ca "intr-o cetate asediata" un tradator este mai periculos decat in timpuri pasnice. Avocatul, care a avut un rol important in evenimentele din martie 1990 de la Targu Mures, a spus, citat de NewsIn, ca are anumite suspiciuni (n.r.-legate de colaborarea cu Securitatea) si in ceea ce-i priveste pe liderii UDMR, insa nu se poate pronunta pana cand nu cunoaste exact situatia. "Cer ca toti cei care au dosare, de retea sau de urmarit, sa le faca publice. Si Marko Bela si Frunda si toti ceilalti. Daca Marko Bela a dat informatii despre scriitorii cu care s-a intalnit sau daca nu, acest lucru nu se poate sti decat daca vedem acele documente", a spus avocatul. Kincses Elod, cunoscut si pentru conflictul cu Marko Bela, nu a exclus posibilitatea ca anumite pagini din dosar sa fi disparut, insa a adaugat ca "si adevarul ciuntit este mai important decat sa admitem in continuare turnatorii printre noi". "Se impune ca aceste declaratii sa fie date publicitatii. Daca sunt note informative de genul <<ne-am intalnit si am vorbit despre femei>>, e in regula. Daca sunt note de turnatorie, trebuie sa reamintim UDMR pozitia avuta cand a existat speranta ca Laszlo Tokes sa fie declarat turnator. Declaratia a fost ca turnatorii nu au ce cauta in conducerea Uniunii", a continuat Kincses. (C.E.)
Ilie Sarbu - de partea Securitatii, contra studentilor teologi
In anul 2001, preotul ortodox Eugen Jurca, profesor la Teologie la Universitatea de Vest din Timisoara si fost consilier cultural al Mitropoliei Banatului, a facut o marturisire neobisnuita: a declarat public ca a colaborat cu Securitatea. Il urma astfel pe mentorul sau, mitropolitul Nicolae Corneanu, care crease deja un precedent. Atunci a reintrat in atentie un preot controversat, convertit in mare om de afaceri, lider de partid, cineget, o vreme ministru al Agriculturii, om de baza al grupului Nastase: Ilie Sarbu. Invitat recent la o emisiune pe Realitatea TV sa-si dea cu parerea din partea PSD despre deconspirarile liberale, a infierat fara sa clipeasca. Ar fi avut de ce clipi, daca ne uitam ce spunea despre el Mitropolitul Banatului, intr-un interviu pe care i l-am luat in iulie 2001. E bine sa ne reamintim. Cu atat mai mult cu cat Ilie Sarbu se viseaza primar al Timisoarei, in rasparul Punctului 8. (Brindusa ARMANCA)
Fragmente din interviul cu Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului
Au aparut in <<Catavencu>> mai multe informatii despre preoti care au colaborat cu Securitatea. Este acolo in documente si Ilie Sarbu, pe care Revolutia l-a prins la Mitropolia din Timisoara.
Ce pot sa spun e ce-am mai spus si intr-o scrisoare adresata Patriarhiei: inainte de Revolutie, pe vremea cand era director la Seminarul din Caransebes, la cererea Securitatii din Caransebes, s-a facut intr-o noapte o perchezitie foarte insistenta a elevilor de la Seminar, pe motiv ca ar fi circulat in randul elevilor manifeste impotriva regimului. Indata ce am aflat acest lucru, l-am contactat pe Sarbu si l-am intrebat ce s-a intamplat si daca nu era normal sa-mi spuna si mie acest lucru. I-am spus: "Dumneata esti director dar ai un superior, normal era sa ma anunti, sa-mi spui ce iti cere Securitatea. Am adoptat o atitudine dura, stiind ca daca eu voi fi intrebat, eu le voi spune celor de la Securitate ca nu cred ca au procedat bine speriind noaptea copiii printr-o demonstratie de forta.
Cum a reactionat Ilie Sarbu, cum a motivat?
A zis ca nu si nu, ca nu era obligat sa ma anunte, ca nu era cazul. Atunci am convocat tot Consiliul Profesoral si am avut o discutie cu ei pe tema asta.
Cu Ilie Sarbu de fata?
Da, in prezenta lui, iar urmare acestei discutii din Consiliul Profesoral am luat masura de transferare a lui Sarbu la parohia din Bocsa, langa Resita, asta este un fapt absolut de necontestat.
Aveati vreo banuiala ca Sarbu avea o legatura directa la Securitate si de asta nu v-a anuntat?
Nu aveam, ca sa zic asa, o dovada, dar i-am imputat ca el a fost cumva in asentimentul Securitatii si nu s-a gandit sa nu infricoseze noaptea tinerii, ca si asa n-au gasit nimic. Dar in cercurile ortodoxe se vorbea mereu de relatiile lui Sarbu cu Securitatea.
Acuzat de colaborare
Se spune ca mai tarziu vi s-a impus sa-l luati pe Ilie Sarbu la Mitropolie...
Da, e deja un alt capitol, adica el avea parohie la Bocsa, unde cred ca nici nu s-a dus, si la scurta vreme s-a pensionat consilierul economic al Mitropoliei. Atunci Departamentul Cultelor a decis ca Ilie Sarbu va fi consilier economic la Timisoara.
Cand se intampla asta?
Prin '85, '86, nu stiu daca gresesc, dar destul de mult timp inainte de revolutie, pentru ca el a mai fost consilier cateva luni si dupa revolutie. Am primit foarte multe scrisori dupa decembrie 1989, le pastrez, sunt iscalite nu sunt anonime, in care mi se cereau doua lucruri: demiterea lui Sarbu si a lui Dorobantu, de care sigur stiti, a fost si la Vatican trimis de statul roman.
De ce vi se cerea sa-i demiteti?
Pe motivul colaborarii cu Securitatea. I-am chemat pe amandoi si le-am spus, uitati-va, dati-va seama, nu pot sa nu reactionez. Le-am propus sa-si dea demisia. Dorobantu a aceptat imediat si dupa aceea a functionat ca redactor la revista pe care o publicam noi inca vreo cativa ani, pana a intrat el in legatura cu unii din preajma presedintelui Iliescu si a fost numit secretar al Ambasadei Romane pe langa Vatican.
Cu Sarbu cum a fost?
Cu Sarbu a fost altfel, a zis "eu nu-mi dau demisia" si atunci l-am numit din oficiu la biserica din cartierul Mehala, unde a stat catva timp, putin in orice caz pentru ca a intrat in afaceri. (Brindusa ARMANCA)
Ilie Sarbu, vicepresedinte PSD
E o istorie prea veche ca sa o comentez prea mult
"Banuieli or fi fost, ca la toata lumea... Povestea asta e veche, de vreo 30 de ani. Lucrurile nu au stat chiar asa, nu s-au intamplat asa. In primul rand nu a fost o perchezitie noaptea. In al doilea rand a fost vorba doar de doi-trei elevi, nu de toata scoala, care erau suspecti ca ar fi avut materiale. Suspendarea mea nu a avut legatura cu acest eveniment. Eu am tot povestit si am comentat pe acest subiect. Cumnatul meu a incercat sa treaca fraudulos granita in Iugoslavia si de aici mi s-a tras. Eu am certificat eliberat de CNSAS. Nu am colaborat cu fosta Securitate, nu am semnat nici un angajament. De altfel, si din interviul pe care mi l-ati citit dvs, nu rezulta ca mitropolitul ma acuza pe mine de colaborare cu Securitatea ci doar ca avea banuieli. Banuieli erau despre toata lumea. Dar daca imi intrebati colegii o sa vedeti ce o sa spuna. Nu l-am informat atunci pe mitropolit dar am facut-o pe urma. Transferul, repet, nu de la asta s-a produs". (R.A.)
Liberation: Numele calailor romani necunoscute
"Arhivele Securitatii otravesc Romania", titreaza cotidianul francez Liberation in editia sa de ieri, detaliind cazurile Mona Musca si Alin Teodorescu. In timp ce societatea romaneasca isi canalizeaza atentia asupra persoanelor care au semnat un acord cu fosta politie politica mai mult sau mai putin fortate de situatie, "numele adevaratilor calai ai Securitatii raman inca necunoscute", noteaza publicatia, potrivit Mediafax. "Riscam sa nu mai facem deosebirea intre victime si tortionari, intre colaboratorul ocazional si turnatorul remunerat pentru asta", declara fostul ministru al Afacerilor Externe, Andrei Plesu, pentru Liberation. Cotidianul din Hexagon il citeaza pe Nicolae Manolescu, care, intr-un interviu publicat de revista francofona Regard, isi exprima regretul ca procedurile actuale nu incrimineaza sistemul pe care l-a reprezentat Securitatea, ci ii vizeaza doar pe cei care au colaborat cu acesta. "In timp ce Mona Musca e aratata cu degetul, un personaj ca Ilie Merce, fost ofiter al Securitatii, care controla intreg domeniul cultural, isi exercita fara nici o problema functia de deputat. Lucrurile ar fi trebuit clarificate imediat dupa 1989, nu 16 ani mai tarziu", spune Manolescu, citat de Liberation. (D.E.)
Vadim: Basescu a fost maior
"Basescu nu numai ca a colaborator cu Securitatea, a fost maior de Securitate. Evenimentele din decembrie 1989 l-au prins cu gradul de maior de Securitate. Perioada cand a fost ofiter de Securitate a fost cea mai buna si mai luminoasa a vietii sale", a declarat Corneliu Vadim Tudor, citat de Mediafax. Liderul PRM a tinut sa precizeze ca nu-l acuza pe Basescu pentru acest lucru, aratand ca, in opinia sa, "cea mai buna dovada" este presedintele rus Vladimir Putin, care din ofiter a ajuns urmasul lui Petru cel Mare. "A fost sau n-a fost este o falsa problema", a apreciat C.V.Tudor, care considera ca este important doar daca persoanele care au colaborat cu Securitatea au omorat, au tradat sau au facut alte lucruri grave. Liderul PRM crede ca Basescu are dosarul lui Ion Iliescu, iar Iliescu are dosarul lui Basescu. Vadim Tudor a spus, referitor la desecretizarea unor dosare, ca "Basescu a deschis o cutie a Pandorei si acum nu stie cum sa o inchida la loc". (R.A.)
Consilieri PNL cer excluderea lui Gheorghiof
Cei trei consilieri judeteni ai PNL Arad care au anuntat, in urma cu zece zile, ca pleaca din partid din cauza "dictaturii" din organizatia judeteana au cerut public ieri excluderea din PNL a deputatului Titu Gheorghiof, pe care il acuza ca ar fi fost colaborator al Securitatii. Fostul presedinte al PNL Arad, Sever Jurca, care s-a declarat independent in cadrul Consiliului Judetean fara a-si depune insa demisia din PNL, a semnat ieri un comunicat de presa prin care cere excluderea din PNL a lui Gheorghiof, potrivit Mediafax. Jurca a invocat unele articole din presa centrala care aratau ca deputatul de Arad a primit o decizie de la CNSAS in care se preciza ca ar fi fost informator al Securitatii. Conform lui Jurca, deputatul a atacat aceasta decizie si ar fi primit un alt raspuns de la CNSAS, ca nu ar fi fost informator. (R.G.)
Liberalii isi pun dosarele pe site
PNL va face publice, pe site-ul oficial al partidului, rezultatele cercetarilor efectuate de CNSAS asupra celor 156 de demnitari liberali care ocupa functii publice, a afirmat ieri secretarul general al PNL, Dan Motreanu (foto). "In momentul in care CNSAS va prezenta oficial dosarele celor 156 de demnitari PNL care ocupa functii publice, aceste documente vor fi vizualizate pe site-ul oficial al partidului", sustine Motreanu, conform Rompres. "Astfel, opinia publica, mass-media si reprezentantii societatii civile vor avea posibilitatea de a vizualiza dosarele si de a decide daca aceste persoane au avut o legatura stransa cu fostele structuri ale Securitatii", precizeaza Motreanu, adaugand ca aceasta propunere va fi prezentata liberalilor in urmatoarea sedinta a Biroului Permanent Central al PNL. (O.B.)
Stoica: Mona Musca e victima nerespectarii procedurii
Procesul de desecretizare a dosarelor Securitatii trebuie sa mearga pana la capat, insa procedura de desfasurare trebuie modificata, altfel sensul moral al acestei actiuni este deturnat, a declarat ieri fostul presedinte al PNL Valeriu Stoica. El a spus ca, in mod normal, aceste dosare ar fi trebuit sa fie desecretizate simultan, la fel si deschiderea accesului, nerespectarea unor asemenea reguli "elementare de procedura" permitand posibilitatea de manipulare a acestui proces. Stoica a sustinut ca deputatul Mona Musca este "victima" nerespectarii acestei reguli."Cine hotaraste ordinea in care se desecretizeaza dosarele? Cat timp aceasta ordine este arbitrara sau dirijata, se creeaza premisa manipularii opiniei publice", a adaugat fostul lider liberal, citat de Mediafax. Fostul presedinte al PNL a spus ca, in aceste conditii, "sunt puse in umbra faptele mult mai grave ale celor care, dupa 1989, s-au impotrivit, uneori violent, procesului de democratizare, au impiedicat sau intarziat refacerea economiei, au capusit societatile de stat, au dirijat procesul de privatizare in propriul interes, sau de-a dreptul au bagat mana pana la cot in bugetul public". "Este nedrept ca Mona Musca sa fie pusa la zid, cat timp toti acestia nu au raspuns pentru faptele lor", a conchis Stoica. (R.G.)
Liberalii ii acorda presedintelui prezumtia de sinceritate
PNL il crede pe Basescu
PNL ii acorda presedintelui Traian Basescu prezumtia de sinceritate cu privire la declaratiile facute miercuri de seful statului prin care a reiterat faptul ca nu a avut in perioada regimului comunist angajament de colaborator al Securitatii, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al PNL, senatorul Varujan Vosganian. "Declaratiile domnului presedinte Traian Basescu le-am socotit in categoria confesiunilor. Cata vreme nu exista documente opozabile si care sa transforme confesiunile in declaratii noi le luam ca atare si pornim de la prezumtia de sinceritate", a spus purtatorul de cuvant al PNL. Seful statului a reafirmat, intr-o declaratie sustinuta la Cotroceni ca nu a avut un angajament semnat cu Securitatea si nu a dat niciodata informatii sau note informative despre cineva in perioada cand a fost comandat de nava angajat la compania de stat Navrom. Presedintele Basescu a precizat ca a cerut, inca de la inceputul mandatului sau de sef al statului, sa i se dea dosarul de la Securitate. El a dat asigurari ca nu a cerut nici sefului Arhivelor, nici fostilor directori ai SRI si SIE, Radu Timofte si, respectiv, Gheorghe Fulga, nici ministrului Apararii, Teodor Atanasiu, sa ascunda vreun dosar, vreo hartie cu referire la persoana sa.
Turianu: SRI a facut desecretizarea
"Nu exista un dosar Traian Basescu", a comentat Corneliu Turianu, membru CNSAS intervievat de RRA si preluat de Rador. "Nu este permisa nici o imixtiune din partea oricui ar veni si imixtinui directe pana acum nu s-au facut. Eu nu imi aduc aminte sa se faca din sfera politicului, indiferent de formatii politice. Presedintele prin declaratia pe care a facut-o s-a referit la faptul ca a dat drumul la aceasta descretizare, dar vreau sa va spun ceva, lumea face o confuzie. Aceasta desecretizare, pe care a operat-o SRI, au facut-o ei insisi in dosarele care se afla la dumnealor, inainte de a apela la comisiile paritare, ca a inteles multa lume ca descretizarea s-a facut in prezenta membrilor CNSAS constituiti in comisii paritare. Deci ce a spus CSAT pe vremea respectiva, acolo unde este cazul si nu este un interes national, sa se desecretizeze acele dosare si deocamdata primii pe lista sunt politicienii, deocamdata; deci, pana la 30 august trebuie sa avem si restul desecretizarii acolo unde SRI si ceilalti detinatori de arhiva va socoti necesar ca nu este interes national sa acopere un astfel de dosar", a comentat Turianu. El a mai spus ca nu exista nici un dosar la ora actuala la adresa lui Basescu. "Cam toti membrii CNSAS la unison au dat declaratii in acest sens", a spus membrul CNSAS.
Parvulescu vrea ofiterii de Securitate
De altfel, analistul politic Cristian Parvulescu a sustinut ca deconspirarea Securitatii are un sens atata vreme cat nu se opreste la colaboratori, ci continua cu ofiterii de securitate si activistii de partid care au coordonat activitatile Securitatii. "Pana in momentul de fata nu s-a facut nici un fel de pas in deconspirarea ofiterilor de Securitate, nici a activistilor de partid. Dosarele lor nu au fost declasificate si de fapt aici va fi probabil principala controversa legata de deconspirarea Securitatii. De altfel, toata operatiunea aceasta a deconspirarii informatorilor Securitatii este insuficienta si pare coordonata de fosti ofiteri de Securitate pentru a le asigura intr-un fel iesirea onorabila", a comentat Parvulescu. (Roxana ANDRONIC)
Probleme, Felix?
Deputatul PC Popa le cere colaboratorilor sa se retraga
Deputatul conservator Nicolae Popa le-a cerut ieri tuturor liderilor politici asupra carora planeaza suspiciunea ca au colaborat cu Securitatea, sub orice forma, sa se retraga din prim-planul politicii. Referindu-se la seful sau politic - Dan Voiculescu, detinatorul unui certificat de politie politica emis de CNSAS, Nicolae Popa spune ca acesta este singurul care decide daca face gestul. Curajosul deputat a mai spus ca apelul sau a fost insusit de intreaga organizatie de Alba a PC si vizeaza demararea unei dezbateri in interiorul partidului pe tema retragerii din prim-planul politicii a liderilor care au colaborat cu Securitatea. "Eu fac un apel, de aici de la Alba Iulia, tuturor liderilor politici, care intr-un fel sau altul au fost amestecati in aceasta poveste, sa faca pasul inapoi si sa lase locul tinerilor care nu poarta povara trecutului.(...) In privinta domnului profesor Voiculescu, el este singurul in masura sa decida daca face sau nu pasul inapoi", a declarat Popa, citat de Mediafax. Deputatul PC nu a dorit sa precizeze daca apelul sau ar fi o solicitare voalata de demisie a acestuia.
In replica, Voiculescu a spus ca formula folosita de vicepresedintele Nicolae Popa este "nefericita" si a precizat ca membrii partidului despre care se va dovedi ca au semnat angajamente cu Securitatea, inclusiv el insusi, "nu au ce cauta in partid".
"Majoritatea oamenilor valorosi aveau legatura cu Securitatea"
"Majoritatea oamenilor valorosi din Romania aveau legatura cu Securitatea", a declarat Voiculescu, dupa ce vicepresedintele PC a facut apel catre toti liderii politici care au avut contact cu Securitatea sa se retraga. "Eu fac un apel, de aici de la Alba Iulia, catre toti liderii politici, care intr-un fel sau altul au fost amestecati in aceasta poveste, sa faca pasul inapoi si sa lase locul tinerilor care nu poarta povara trecutului, tineri care nu sunt susceptibili de nici un fel de actiune cu Securitatea, tineri care sunt curati si nu pot fi santajati in momentul de fata", a spus Popa. Liderul PC, Dan Voiculescu, a mai spus ca "nu au ce cauta in partid" membrii despre care se va dovedi ca au semnat angajamente cu Securitatea, inclusiv el insusi, precizand insa ca el a devenit o "victima politica" in momentul in care trebuia sa fie numit viceprim-ministru. "Sunt primul care spun ca in PC nu au ce cauta oameni imorali, turnatori, oameni care au fost intr-un fel sau altul in slujba Securitatii. Concret, la noi, cine se va dovedi ca a avut angajament cu Securitatea, ca a luat bani sau alte avantaje de la Securitate, va fi dat afara din structurile de partid, in frunte cu mine", a sustinut Voiculescu.
"Basescu a facut victime"
Totodata, Voiculescu a reluat atacul la adresa lui Basescu, spunand ca acesta ar avea angajamente si ca ar fi facut note catre Securitate. El a atras atentia ca sunt mai multi oameni, victime ale activitatii din acea perioada a sefului statului. "Am afirmat ca presedintele a colaborat cu fosta Securitate. Imi mentin afirmatiile, chiar si dupa declaratia de ieri a presedintelui. Din ultimele date, seful statului a facut si politie politica", a spus Voiculescu. El i-a atras atentia lui Traian Basescu ca "sunt si alti oameni politici care nu au angajamente si care nu au semnat note de colaborare cu Securitatea si, ca atare, o masura trebuie sa fie egala pentru toata lumea". El a sugerat ca cei interesati de trecutul lui Basescu ar trebui sa se informeze in legatura cu "perioada in care tatal sau s-a retras din armata". In plus, Dan Voiculescu a sustinut ca nu are nici o dovada impotriva sefului statului. (V.D.)
 Afisari: 2813  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 40 Afiseaza toate comentariile  
To - UNDER ....   de jan dinu
o intrebare-cineva putea refuza secu?   de cosor ion
voi ii lingeti talpile lui Tudoran ptr ca v-a dat "bomboane"   de underinfluence
suntele unele admiratoare de-a lui Tudoran Dorin care abuzeaza cu zel si ne abuzeaza cu pseudo-bigrafia acestui   de underinfluence
C. Dobre, liderul grevei minerilor 77 pe forumul Cotidianul de azi   de PANTAGRUEL
Priviti si va cruciti : doua PD-iste se bat pe un cearsaf si 3 cartuse de tigari !!!   de Raquel
Rosa Luxemburg.   de attius.navius
Ptr "Raquel " sustinatoarea lui Dorin Tudoran   de kelbeh
Ilie Sarbu securist ? Da de unde ! Pai in 1987 era gata gata sa fie   de ionion
O cronica tv pe tema asta   de meden_agan
Cruciatii americani si romani si americanizarea Romaniei   de rosa luxemburg
Despre securistii nostri si tratamentul preferential la pensie pentru ca ne-a aparat de "dusmanii" poporului ...   de March
Ce mai circ...   de Gargantua
CNSAS poate ramane fara "obiectul" muncii ptr. ca iata s-a declansat "TURNATORIADA" ...   de March
Dezgustator circ!   de G.B.
bulgarele de zapada amenintza..   de lucid
nAZIST-SECURISTO-COMUNISTII ROMANI MAI AU INCA ARME DE INSELACIUNE A ROMANILOR.   de ursu livia
Emetiral!!!   de DianaI
CINE N-A FOST, SA RIDICE PRIMUL PIATRA   de voyager
Arta Conversatiei pe Forum   de Machiavelli
Literatura Clasica de Stiinte Politice   de Machiavelli
Sistemul comunist fiind un sistem cu o structura de tip piramidal,...   de Tzepelica
   de diana-andreea
Presedintele Face ce Trebuie sa Faca   de Machiavelli
Imigrantii "politici" din intreaga lume denigreaza starea de lucruri din Romania !   de ionion
informatorii   de Ernest Fetcu
akimote pakucs , nu prea te inteleg , ce-am patit defapt?   de kelbeh
sa fim clari   de cosor ion
Doresc sa fac o rectificare : IPS Nicolae a recunoscut IMEDIAT dupa 89,   de Raquel
dar de ce nu dai drumul la mesajul cu cyberspatial ?   de kelbeh
Daca cirliontzatii ii atacau p'astia era bine...   de akimote
????   de DM
Intrebare:   de octaaa
Hardau   de octaaa
Prezumtia de nevinovatie a lui Basescu !   de mikele durul
ba tu ai facut!   de daaan
la ce bun acum .   de s.jude
O alta imbecilitate securist -bolnavicioasa ce incearca sa salveze ce mai poate   de kelbeh
puneti cyberspatialul pe ei   de kelbeh
Vaporul se scufunda, sobolanii sar in apa,   de GGane
A r h i v a
  Alba-neagra cu Munaf    1 comentariu
  Peter Gal, un primar de onoare    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Radulescu vrea sa fuga cu 7 milioane de dolari (4399 afisari)
 Uite cine vorbeste - doi (2813 afisari)
 Dosariada la inceput de drum (1975 afisari)
 "Andrei Saguna" traieste din "taxa pe prostie" (1804 afisari)
 Geniul care refuza un milion de dolari (1581 afisari)
 Mona Musca - deputata PNL pana in 2 septembrie (287 afisari)
 Phenianul acuzat de falsificarea monedei americane (269 afisari)
 Canicula face victime (140 afisari)
 Coruptia - cea mai mare nemultumire a romanului (127 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03701 sec.