Ziua Logo
  Nr. 3705 de vineri, 18 august 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
"Transfer de responsabilitate" in sudul Libanului
Israelul accepta trupe musulmane in forta internationala
Armata libaneza a inceput, ieri dimineata, deplasarea spre sudul tarii, dupa patru decenii de absenta din regiune. Operatiunea, constand in desfasurarea a 2000 de militari, sustinuti de tancuri si alte vehicule blindate, este programata sa dureze aproximativ patru zile. La randul lor, responsabili ai gherilei siite proiraniene Hezbollah, care au controlat sudul Libanului de la retragerea israeliana din 2000, pana la aceasta data, si a caror dezarmare a fost solicitata prin Rezolutia ONU 1701, si-au comunicat acordul ca armata libaneza sa confiste toate armele "pe care le vor gasi". In paralel cu avansarea fortelor libaneze spre sud si cu redesfasurarea fortei internationale (FINUL), se deruleaza si procesul retragerii etapizate a Tsahal (armata israeliana) de pe teritoriul Libanului. Obiectivul final al acestor manevre, respectiv "transferul de responsabilitate" consta in desfasurarea, la sud de raul Litani, a aproxiamtiv 15.000 de militari libanezi, care vor controla regiunea, cu sprijinul viitorului contingent FINUL, prevazut sa atinga 15.000 de oameni. Intr-o prima faza, va fi detasata in zona o unitate de recunoastere compus din 3000 de militari internationali va fi pe teren in maxim 15 zile. FINUL urmeaza sa isi instaureze cartierul general in cazarma de la Marjayoun, situata la sapte kilometri de frontiera cu statul Israelul. Ministrul interimar de Interne libanez, Ahmad Fatfat, a dispus arestarea generalului Adnan Daoud, care asigura comanda cazarmii de la Marjayoun, in momentul in care aceasta a fost ocupata de Tsahal. Decizia survine prezentarii, pe doua canale private ale televiziunii libaneze, a unei inregistrari a televiziunii israeliene, realizata la Marjayoun, pe 10 august. In inregistrare, generalul este prezentat in timp ce isi bea ceaiul, in biroul sau, impreuna cu militari israelieni. Daoud comanda o unitate mixta, formata din 1500 de militari si jandarmi libanezi, mandatati sa asigure securitatea in sudul Libanului dupa retragerea israeliana din mai 2000.Armata israeliana a patruns, la 10 august, in cazarma Marjayoun, iar forta mixta libaneza a fost evacuata a doua zi, cu ajutorul FINUL. Fatfat a cerut inspectoratului central al Fortelor de securitate interna sa ancheteze acest caz.
Reconstructia Libanului va dura ani intregi
Franta si-a anuntat, inca de acum doua zile, disponibilitatea de a asigura comanda FINUL pana in februarie anul urmator, cand expira mandatul generalului francez Alain Pellegrini, care va conduce aceasta forta. Se pare insa ca participarea cu trupe a Frantei la contingentul international va fi mai mult simbolica, respectiv 200 de genisti si 20 de ofiteri, conform ziarului francez Le Monde. Ministrul de Externe al Israelului, Tzipi Livni, a declarat ca tara sa nu are nicio obiectie ca unele state musulmane sa contribuie cu trupe la FINUL. La New York a avut loc, ieri, o reuniune cu reprezentantii a 49 de tari care ar putea contribui cu trupe la misiunea din Liban. Inaintea inceperii sedintei se estima ca numai 20 dintre statele participante isi vor exprima angajamente concrete in acest sens. Aeroportul din Beirut, inchis in urma cu o luna, din cauza bombardamentelor, a fost redeschis, ieri, pentru zborurile civile. Cat priveste comunicatia maritima, Israelul va mentine blocada in Liban, dar va permite intrarea in porturile libaneze a navelor cargo civile. Vicepremierul israelian, Shimon Peres, a anuntat ca tara sa nu va contribui la reconstruirea infrastructurii distruse din Liban, explicand ca reconstructia zonelor distruse in Israel va costa doua miliarde de dolari.
De partea libaneza, pierderile materiale inregistrate in urma celor 34 de zile de razboi sunt estimate la 3,5 miliarde de dolari, dintre care doua miliarde aferente cladirilor si 1,5 miliarde, infrastructurii. Aceste cifre, care nu includ si pierderile indirecte din industrie, afaceri si turism, nu sunt definitive, autoritatile urmand sa efectueze ulterior o analiza completa.Se apreciaza ca reconstructia infrastructurilor ar putea dura aproximativ 18 luni, dar pentru refacerea cladirilor distruse vor fi necesari "cel putin trei sau patru ani". (I.C.)
 Comentarii: 30 Afiseaza toate comentariile  
BRAKING NEWS-RUSIA...   de danielacristina
Hezbullahul a invins dar...   de bazileus
in acelasi timp,   de anonymous
Si Germania caraie...   de Oriana
Am multumit   de Virgil Ciuca
oare,   de anonymous
Doamna Katty si Domnul Luicid...mesaje receptionate...   de Virgil Ciuca
Moroianu....................   de Mos Grigore
To : Ratacitul...   de alamar
Cum se numeste tara aia care ORGANIZEAZA terorismul mondial ?   de ionion
ONU visat de roy   de Katty
Un imparat avea un cocos   de PANTAGRUEL
Virgil Ciuca - de ieri   de lucid
Pt Roy: Cu Franta lucrurile sunt clare!...   de moroianu
La ce vor folosi cei 200 de soldati din Franta ?   de ionion
alamar   de Ratacitul
Oare cum or dormii acesti oameni dupa ce au comis atatea crime   de Doro
" Israelul accepta trupe musulmane in forta internationala" ?   de ionion
To : Pinkie...   de alamar
Guvernul Libanez sa se despagubeasca din vanzarea armelor pe care le va ...   de mikele durul
   de Pinkie
Ati mincat bataieeeee ! Ati mincat bataieeeee ! Ati mincat bataieeeee !   de Giuseppe Cocos
Va plati Israelul pentru distrugerea Libanului si pentru crime ?   de Virgil Ciuca
To : Pinkie...   de alamar
sarmanul Israel...   de fericire
totusi   de ques
Lasa politica, ia gramatica !   de Pinkie
Nu se precizeaza care sant pierderile hezbos..   de alamar
deci, o sa vedem si turbane bleu... pe linga cele indiene   de Oriana
zig,zaguri si prostitutie ONU.....France .......ca deobicei   de zwilling carol
A r h i v a
  Rusia chemata in Transnistria    8 comentarii
  Serbia vrea in UE    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Radulescu vrea sa fuga cu 7 milioane de dolari (4399 afisari)
 Uite cine vorbeste - doi (2813 afisari)
 Dosariada la inceput de drum (1975 afisari)
 "Andrei Saguna" traieste din "taxa pe prostie" (1804 afisari)
 Geniul care refuza un milion de dolari (1581 afisari)
 Mona Musca - deputata PNL pana in 2 septembrie (287 afisari)
 Phenianul acuzat de falsificarea monedei americane (269 afisari)
 Canicula face victime (140 afisari)
 Coruptia - cea mai mare nemultumire a romanului (127 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01027 sec.