Ziua Logo
  Nr. 3705 de vineri, 18 august 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Profesorul mortii
-- Cel care a ucis-o pe "mica printesa" a Americii si-a recunoscut fapta
Un american arestat in Thailanda a marturisit ca el este autorul unei crime care a zguduit America in 1996 si a carei victima a fost "regina" concursurilor de frumusete pentru copii JonBenet Ramsey, in varsta de doar sase ani.
Arestarea si marturisirea lui John Mark Karr, un profesor in varsta de 41 de ani, reprezinta o rasturnare de situatie extraordinara in acest caz care a tinut opinia publica americana cu sufletul la gura si care a debutat avandu-i ca principali suspecti chiar pe parintii micutei "miss".
"A marturisit in aceasta dimineata ca a ucis-o accidental pe JonBenet (Ramsey)", a precizat seful politiei de Imigratie din Thailanda, generalul Suwat Thamrongsrisakul. Pe de alta parte, suspectul nu a fost chiar atat de categoric atunci cand a fost abordat direct de catre ziaristi. "Am fost cu JonBenet in momentul mortii ei. Am iubit-o enorm (....) A fost un accident.", a spus Karr.
Profesorul american a fost arestat miercuri seara, in apartamentul sau din centrul Bangkok-ului unde locuia singur, la cererea ambasadei Statelor Unite. Pe numele sau fusese emis de catre statul american Colorado un mandat de arestare pentru omor, rapire si agresare sexuala a unui copil.
Arestarea profesorului a provocat o emotie imensa in Statele Unite, unde majoritatea posturilor de televiziune si-au consacrat jurnalele de stiri de miercuri si joi acestui eveniment. "John Mark Karr ne-a declarat ca a iubit-o enorm pe fetita si ca in ziua in care a avut loc acest incident s-a dus s-o vada. Cei doi au coborat la subsolul casei unde a ucis-o accidental", a mai precizat generalul Suwat in cadrul unei conferite de presa. JonBenet Ramsey, o fetita de sase ani cu chip de papusa care participase cu succes la numeroase concursuri de frumusete pentru copii, a fost gasita strangulata in subsolul casei familiei sale din Boulder (Colorado) la o zi dupa anuntarea disparitiei sale pe 25 decembrie 1996.
Destinul tragic al familiei Ramsey
Asasinarea micutei a tinut America in suspans si din cauza multipelor sale zone de umbra. Parintii lui JonBenet, John si Patsy Ramsey, sustineau ca un intrus a patruns in casa lor, le-a ucis fiica si a aruncat apoi trupul neinsufletit al acesteia in subsolul resedintei.
Declaratiile lor nu au fost insa crezute niciodata in totalitate de presa care s-a intrebat daca nu cumva familia este direct implicata in asasinarea fetitei. Suspiciunile in privinta familiei au fost determinate si de catre o scrisoare de trei pagini, gasita pe scarile casei, in care o asa-zisa grupare SBTC ("small foreign faction" - o mica grupare straina) anunta ca fetita a fost rapita si ca doreste o rascumparare de 118.000 dolari. Scrisoarea fusese redactata intentionat pentru a pune anchetatorii pe o pista falsa. In cei zece ani care au trecut de atunci nu a fost operata nici o arestare si nici un suspect nu a fost retinut de politie.
John si Patsy Ramsey, care ulterior s-au mutat in Atlanta, Georgia, s-au luptat ani de ani de zile sa demonstreze ca nu au fost implicati in nici un fel in moartea copilului lor. Avocata lor, Lin Wood, a precizat ca sotii Ramsey stiau de mai multe luni ca anchetatorii urmeaza sa faca o arestare in acest caz. Patsy Ramsey a murit la sfarsitul lunii iunie, la varsta de 49 de ani, in urma unui cancer ovarian si a aflat vestea cea buna inainte de a se stinge din viata. "Au fost zece ani extrem de dramatici si nu pot spune decat ca imi pare teribil de rau ca Patsy nu este aici sa ne strangem in brate", a mai precizat Lin Wood.
"Autoritatile i-au comunicat lui Patsy ca sunt pe cale sa faca o arestare extrem de importanta. Si-a dorit din tot sufletul sa traiasca aceasta zi. Am asteptat-o atata vreme. Dar rana este la fel de deschisa astazi ca si acum zece ani", a precizat John Ramsey, tatal fetitei ucise, intr-o declaratie de presa. El a adaugat ca, din cate isi aminteste, nu l-a cunoscut niciodata pe profesorul Karr.
Karr este suspect si intr-un alt caz de crima
Procurorul districtului Boulder Mary Lacey a precizat ca arestarea lui Karr vine in urma unei anchete complexe care a durat luni de zile. Autoritatile americane au lucrat cot la cot cu politia thailandeza in ultimele doua luni de zile pentru a-l depista pe suspect, adaugand ca profesorul Karr ar putea fi implicat si intr-o alta crima comisa in Santa Rosa, California. Anchetatorii au refuzat insa sa precizeze ce anume i-a condus catre Karr, care a intreprins in Asia mai multe calatorii in ultimii ani de zile. Surse din cadrul echipei de ancheta au declarat insa pentru CNN ca John Mark Karr a comunicat in permanenta cu o persoana din Boulder (orasul in care a avut loc asasinatul). Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Universitatii din Colorado, Barrie Hartman, a precizat ieri ca profesorul de jurnalistica Michael Tracey a vorbit de mai multe ori cu Karr in ultimele luni si ca a contactat politia pentru a-i comunica concluziile trase in timpul unei anchete desfasurate pe cont propriu. Purtatorul de cuvant al Universitatii nu a putut preciza ce anume l-a determinat pe Tracey sa fie suspicios in privinta lui Karr.
Camelia CIOBANU 
 Afisari: 1079  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Geniul care refuza un milion de dolari    10 comentarii
  Vreme caniculara    
 Top afisari / comentarii 
 Radulescu vrea sa fuga cu 7 milioane de dolari (4399 afisari)
 Uite cine vorbeste - doi (2813 afisari)
 Dosariada la inceput de drum (1975 afisari)
 "Andrei Saguna" traieste din "taxa pe prostie" (1804 afisari)
 Geniul care refuza un milion de dolari (1581 afisari)
 Mona Musca - deputata PNL pana in 2 septembrie (287 afisari)
 Phenianul acuzat de falsificarea monedei americane (269 afisari)
 Canicula face victime (140 afisari)
 Coruptia - cea mai mare nemultumire a romanului (127 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01004 sec.